'
23.6 C
Aigio
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img

ΣΟΚ | Αύξηση 600% στη χρήση κοκαϊνης έδειξαν τα λύματα – Συγκλονίζουν και τα στοιχεία για την εξοικείωση εφήβων με την κάνναβη…

Του Αχιλλέα Ροδίτη (Αχαϊκή Πολιτεία)

  • Το πρώτο στοιχείο που προβληματίζει, είναι ότι στη διάρκεια εξέτασης των λυμάτων, λόγω πανδημίας, διαπιστώθηκε μια σοκαριστική αύξηση χρήσης κοκαϊνης στον ελληνικό πληθυσμό, της τάξης του… 600%!
  • Το δεύτερο επίσης ανησυχητικό στοιχείο, που πάλι προκύπτει από τον έλεγχο λυμάτων, είναι ότι το 10% του πληθυσμού κάνει καθημερινή χρήση κάνναβης.

Όλα αυτά όμως τα ξεπερνά κάτι πολύ πιο αγχωτικό που αφορά στους σημερινούς 16χρονους και δυστυχώς προϊδεάζει για έναν πιθανό εφιάλτη που ίσως βιώσουμε στο μέλλον, εκτός αν σπεύσουμε τώρα για να προλάβουμε τα χειρότερα…

Διότι τα αποτελέσματα που μας «ήρθαν» από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ναρκωτικών αναφέρουν ότι οι ηλικίες 16 ετών θεωρούν ακίνδυνη την κάνναβη σε ποσοστό 50%! Όταν προ τεσσάρων ετών το ίδιο ποσοστό ήταν μόλις 21%.

Δεν φροντίσουμε να δράσουμε προληπτικά, αφήνοντας τα παιδιά μας να μεγαλώνουν και να ενηλικιώνονται με τη σκέψη ότι η κάνναψη «δεν είναι δα και κάτι τόσο επικίνδυνο…» (για φανταστείτε τι θα γίνει στο μέλλον…).

«Όλα αυτά τα παιδιά, με άλλα λόγια, μπορεί να είναι εν δυνάμει ενήλικες χρήστες στο μελλον», υπογραμμίζει ο κ. Χρήστος Γκρεκιώτης, πρόεδρος του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά Ναρκωτικών) Πάτρας.

Τι πρέπει να γίνει; «Περισσότερη ενημέρωση, περισσότερη ευαισθητοποίηση, περισσότερες δράσεις από εμάς», περιγράφει ο κ. Γκερκιώτης. Εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις που έγιναν 25 και 26 Ιουνίου στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, σε συνεργασία με τον Δήμο, το Εργατικό Κέντρο, την Ένωση Συλλόγων Γονέων Πατρών και τον Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ-ΟΞΥΓΟΝΟ.

«Διότι αυτή η ανταπόκριση δείχνει ότι ο κόσμος ευαισθητοποιείται και επιθυμεί να εντείνει τις προσπάθειες», επισημαίνει ο κ. Γκρεκιώτης αναφερόμενος στην προσπάθεια διάσωσης εξαρτημένων ατόμων αλλά και προφύλαξης των νεότερων ώστε να μην εισαχθούν σ’ έναν εφιαλτικό κόσμο, στο μέλλον.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

Αλλά γιατί οι νέοι, οι έφηβοι, θεωρούν «ακίνδυνες» τέτοιες ουσίες; Τι συντελεί σε μια τέτοια λανθασμένη αντίληψη; Στην κρίσιμη αυτή ερώτηση ο κ. Γκρεκιώτης απαντά με σαφήνεια και ευθύτητα:

«Το ότι πληθαίνουν τα προϊόντα κάνναβης παντού». Στα περίπτερα ή ακόμα και σε κατηγορίες που αφορούν τον καλλωπισμό γυναικών, «μέχρι και την… μπύρα από κάνναβη που απολαμβάνει ο μπαμπάς στο σπίτι».

«Φυσικά, αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν την ψυχοτρόπο ουσία (την τετραϋδροκανναβιόλη)όμως δεν παύουν να οδηγούν τα παιδιά σε μια εξοικείωση με το όλο προϊόν και την ιδέα γύρω από αυτό», τονίζει.

Πολλοί εξηγούν ότι μπορεί πχ τα καπνικά προϊόντα κάνναβης που πωλούνται ελεύθερα και στο τελευταίο περίπτερο να περιέχουν ούτε ο,2% ψυχοτρόπου ουσίας όμως αυτή η εξοικείωση οδηγεί στο να έχουν οι νέοι «άνεση» όταν κι αν βρεθούν μπροστά σε προϊόν χασίς που περιέχει 12% της επικίνδυνης ουσίας, να κάνουν χρήση χωρίς δεύτερη σκέψη!

«Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς θα συνεχίζουμε πιο έντονα τον αγώνα ενημέρωσης των νέων. Μέσα στα σχολεία. Ήδη έχουμε μιλήσει με 5.420 μαθητές που μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα αντιλαμβάνονται πλήρως τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος και συνειδητοποιούν τους κινδύνους που κρύβονται», σημειώνει ο κ. Γκρεκιώτης.

«ΟΧΙ» ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ «ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ»

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΕΣΥΝ Πάτρας ξεκαθαρίζει ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία «Εποπτευόμενων Χώρων Χρήστης Ουσιών». «Κάτι που έγινε στο Βέλγιο αλλά αποσύρθηκε αμέσως όταν διαπιστώθηκαν τα αντίθετα αποτελέσματα», διευκρινίζει.

Προωθείται ως ιδέα απ’ όσους διαχωρίζουν τους χρήστες σε «Λειτουργικούς» (όσους κάνουν χρήση αλλά δεν το δείχνουν) και «Προβληματικούς» (όσων είναι εμφανής η εξάρτηση). «Επί της ουσίας θέλουμε να κρύψουμε τη σκόνη κάτω από το χαλί. Απλά να μην τους βλέπουμε μπροστά μας, δηλαδή. Όμως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ένταση του προβλήματος εξάρτησης», επισημαίνει ο κ. Γκρεκιώτης.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα