'
20.6 C
Aigio
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

ΑΙΓΙΟ: Έργα βελτιώσεως στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών – ΦΩΤΟ

Εργασίες που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο Αίγιο, έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με την Ευλογία αλλά και την συνεχή θετική διάθεση αλλά και έμπρακτη στήριξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κκ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προωθεί το έργο που περιλαμβάνει βελτιώσεις και αποκαταστάσεις, από τον Γυναικωνίτη – εσωτερικά – αλλά και στο εξωτερικό μέρος της εκκλησίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ:

 Ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών προϋπήρχε του 1700, όπως αναφέρεται στον ενετικό χάρτη της Βενετίας και στο κτηματολόγιο της Βοστίτσας στο οποίο αναγράφεται ως ο Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

     Ο παλαιός Ναός καταστράφηκε και στη θέση του ανηγέρθη ο νέος Ναός σύμφωνα με επιγραφή στην είσοδο του Ναού: «ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΒΑΡΘΩΝ Ο ΘΕΙΟΣ / ΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜ / ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ. ΔΙΑ ΔΑΠΑ / ΝΗΣ ΕΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΝΟΚΟΛΑΟΥ / ΣΥΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΕΤΟΥΣ1712 / ΑΠΡΙΛΙΟΥ ιδ’.ʺ»

      Ο Ναός αυτός υπέστη καταστροφές από πυρκαγιά επί τουρκοκρατίας, αποκαταστάθηκε, αλλά, εκ νέου υπέστη ζημιές πιθανόν από σεισμό και ανακαινίστηκε με επέκταση της οικοδομής στα 1846 – 1858, σύμφωνα με δεύτερη επιγραφή στην είσοδο του Ναού: «ΝΑΟΥ ΑΥ / ΛΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΙΕΡΟΝ ΤΟΥΤΟΥ / ΝΕΑ ΠΡΟΣ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΑΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΙΝ ΚΡΗΠΙΣ / ΚΑΤΕΒΛΗΘΗ ΦΙΛΟΤΙΜΩ ΜΕΝ ΔΑΠΑΝΗΣ ΤΗΣ / ΕΠΩΝΥΜΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΕ / ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΠΗΛΙΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΙ Κ. ΓΚΟΦΑ / ΕΝ ΕΤΕΙ 1846 / ΧΗΗΗΗΔΔΔΔΓΙ».

     Το 1861 έπειτα από μεγάλο σεισμό που έγινε στην πόλη του Αιγίου ο Ναός καταστράφηκε και ξανακτίστηκε το 1896. Όμως, όλες οι αποκαταστάσεις και ανακαινίσεις έγιναν πάνω στην αρχική μορφή, που είναι η ίδια από κτίσεως μέχρι σήμερα και, ακριβέστερα, ο σημερινός Ναός είναι σχεδόν ο ίδιος με αυτόν, που υπήρχε και το 1858, μετά το τέλος της τότε αποκατάστασης.

Οι αγιογραφίες του Ναού είναι δια χειρός του αγιογράφου Κωνσταντίνου Φανέλλη και του γιού του Δημητρίου. Το τέμπλο, αλλά και η ξύλινη οροφή του Ναού, είναι διακοσμημένα και αγιογραφημένα από τον Κωνσταντίνο Φανέλλη με αριστουργηματικό τρόπο και σύμφωνα με το ύφος της Ναζαρινής τεχνοτροπίας.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα