'
22.3 C
Aigio
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: Ο αγώνας δρόμου για ακαθάριστα οικόπεδα

– Αγώνας δρόμου από εργαζόμενους για να καθαριστούν οικόπεδα  και πεζοδρόμια, μια υπόθεση

Δεν είναι μόνο οι ιδιόκτητες εκτάσεις που απαιτείται να καθαρίζονται το καλοκαίρι αλλά και πολλές κοινόχρηστες όπου έχουν αρμοδιότητα καθαρισμού οι φορείς στους οποίους ανήκουν οι εκτάσεις, όπως επί παραδείγματι, ο Δήμος Πατρέων.

Και φυσικά στους χώρους αυτούς περιλαμβάνονται, εκτός οικοπέδων, και χώροι, όπως πεζοδρόμια, που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν απροσπέλαστα από ξερά χόρτα και θάμνους.

1) ακαθάριστα οικόπεδα - Ένθετη -2- (1)

Είναι ζήτημα που αποτυπώνεται καθημερινά, μέσω καταγγελιών δημοτών, που γίνονται είτε με αιτήματα στην εφαρμογή «sence city», είτε με φωτο-δημοσιεύσεις σε σελίδες του φέισμπουκ. Μία από τις περιοχές που κρατά τα πρωτεία παραπόνων είναι η Οβρυά. Όχι ότι άλλες συνοικίες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Απλά αυτή την περίοδο από εκεί προέρχονται τα περισσότερα παράπονα. Ειδικά κοντά στην εκκλησία της συνοικίας.

1) ακαθάριστα οικόπεδα - Ένθετη (1)

Παράπονα υπήρχα και από την γειτονιά της πλατείας Παπανδρέου, ειδικά για την πλατεία στη διασταύρωση της Γ. Παπανδρέου με την Ελ. Βενιζέλου, όμως, εκεί έσπευσαν δημοτικά συνεργεία την προηγούμενη εβδομάδα και έκαναν «γυαλί» όλη την πλατεία! Έντονα παράπονα υπάρχουν και από την «αντίπερα όχθη» της πόλης, την Αγυιά, την Έλληνος Στρατιώτου, κι όχι μόνο.

ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ

Βέβαια, παρότι γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια, αν δούμε τους αριθμούς θα αντιληφθούμε τις αντικειμενικές δυσκολίες σε συνάρτηση με το περιορισμένο προσωπικό που υπάρχει. Όπως, δηλαδή, το ότι «υπάρχουν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που πρέπει να καθαριστούν και περισσότερα από 44.000 δένδρα»!

Σε μια πόλη σαν την Πάτρα, για τόσο μεγάλες εκτάσεις θα έπρεπε να υπήρχαν πολλές δεκάδες εργαζομένων. Σύμφωνα όμως με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, έστω και 40-50 εργαζόμενοι θα αρκούσαν για τον συντονισμό των καθαρισμών που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα γίνουν με τον μεγαλύτερο εφικτό ρυθμό. Αλλά ούτε καν τόσοι δεν είναι. Μόλις 10 με 15 υπάλληλοι είναι στη διάθεση της αντίστοιχης υπηρεσίας. Μοιάζουν κυριολεκτικά με «σταγόνα στον ωκεανό».

Κι όμως, από τα συνολικά 2.061 αιτήματα του τελευταίου μηνός στην εφαρμογή patras.sense.city, τα 1.589 αντιμετωπίστηκαν. Κι ο μέσος ρυθμός καταγραφής νέων προβλημάτων είναι περίπου 450 εβδομαδιαίως.

«ΑΓΩΝΑΣ» ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΙΔΙΩΤΩΝ

Εκτός των καθαρισμών, όμως, οι δημοτικοί υπάλληλοι καλούνται να εντοπίσουν μέσω Κτηματολογίου και τους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων. Να βρουν στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους και να τους ειδοποιήσουν. Ένας πρόσθετος κύκλος δουλειάς, καθόλου εύκολος, και όχι πάντα αποδοτικός. Αντίθετα, πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα, ειδικά όταν θέλεις να υπάρξει καθαρισμός προς αποφυγήν κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και όχι απλά και μόνο να επιβάλεις το πρόστιμο αλλά το οικόπεδο να μείνει ακαθάριστο κι ο κίνδυνος να συνεχίσει να υπάρχει…

Με λάλλα λόγια, απαιτείται υπερπροσπάθεια και υπομονή για να εντοπίσεις, να μιλήσεις, αλλά και να πείσεις όλους τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στο αυτονόητο χρέος τους. Για παράδειγμα, ο Δήμος Πατρέων πέρυσι το καλοκαίρι είχε καταγράψει περισσότερες από 450 περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων οικοπέδων. Και αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα πρόστιμα που προβλέπονται και όποιες άλλες νομικές κυρώσεις, εν τούτοις, το στατιστικό στοιχείο από την εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι ετησίως, τη θερινή περίοδο, περίπου ένα 18 με 20% των ιδιοκτητών αγνοούν παντελώς την υποχρέωση τους αλλά και όποιο πρόστιμο σε βάρος τους επισύρει αυτή η αδιαφορία.

Αχιλλέας Ροδίτης – από εφημερίδα Πολιτεία

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα