'
17.9 C
Aigio
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
spot_img

ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας | Πρόταση δημιουργίας προγράμματος «Θωρακίζω κατ’ οίκον»

Επιστολή στον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Στασινό έστειλε την Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος προτείνοντας την ανάληψη ευρύτερης πρωτοβουλίας του τεχνικού κόσμου όλης της χώρας ώστε να τεθεί στην Κυβέρνηση πρόταση για τη δημιουργία ειδικού προγράμματος αντισεισμικού ελέγχου και παρεμβάσεων στις ιδιωτικές κατασκευές με τίτλο «Θωρακίζω κατ’ οίκον».

Η επιστολή κοινοποιήθηκε, επίσης, στον ΟΑΣΠ, στο Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής, στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ κ.α.

Στην επιστολή του ο κ. Καραχάλιος αναφέρει μεταξύ άλλων:

• Προ μερικών ημερών, το διήμερο 21 και 22 Φεβρουαρίου, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών το 27ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο με τίτλο «Επισκευές και Ενισχύσεις Κατασκευών 2024» το οποίο συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής.

• Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλο το φάσμα των ζητημάτων που αναφέρονται ή σχετίζονται με την επάρκεια των υφιστάμενων κατασκευών.

• Θα συμφωνείτε κι εσείς ότι κάθε συζήτηση που αναφέρεται στην αντισεισμική προστασία έχει ως αδιαπραγμάτευτη αφετηρία την πρόληψη και τον διαρκή έλεγχο του κτιριακού αποθέματος της χώρας μας, δημοσίου και ιδιωτικού, και ιδιαίτερα εκείνων των κτιρίων που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 και τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν το 60-70% του συνόλου των κατασκευών.

• Για τα δε δημόσια κτίρια είναι γνωστό ότι με τη συνδρομή και υποστήριξη του ΤΕΕ επίκειται η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος προσεισμικού ελέγχου, γεγονός που έρχεται να ικανοποιήσει και μια πολύχρονη διεκδίκηση μας.

• Για τα δε ιδιωτικά κτίρια, μ’ έμφαση και προτεραιότητα σε όσα κατασκευάστηκαν προ του 1985, η ανάγκη ελέγχου του βαθμού σεισμικής διακινδύνευσης τους παραμένει διαρκής και επιτακτική.

• Το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, φορέας που εδρεύει σε μια κατ’ εξοχήν σεισμογενή περιοχή της χώρας, ήδη έχει εκφράσει -και συνέβη αυτό και στο πλαίσιο του 27ου Πανελληνίου Φοιτητικού Συνεδρίου στην Πάτρα- την ανάγκη υλοποίησης ενός νέου προγράμματος κατά τα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Ενός προγράμματος που θα στοχεύει αποκλειστικά στον προσεισμικό έλεγχο των ιδιωτικών κατασκευών, με προτεραιότητα στις σεισμογενείς περιοχές της χώρας και στα κτίρια εκείνα που έχουν κατασκευαστεί με τον πρώτο Αντισεισμικό Κανονισμό ή και παλιότερα.

• Ένα τέτοιο πρόγραμμα που μπορεί να έχει τον τίτλο «Θωρακίζω κατ’ οίκον», μέσα από αυστηρές διαδικασίες (κριτήρια, επιλεξιμότητα δαπανών, εισοδηματικό στάτους και μέγεθος ακίνητης περιουσίας πιθανών δικαιούχων κ.λπ.) θα επιδοτεί τον έλεγχο αντισεισμικής ασφάλειας κάθε οικοδομής και στις περιπτώσεις που υπάρχει απολύτως πιστοποιημένη ανάγκη θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των δαπανών επέμβασης και αποκατάστασης της ανθεκτικότητας και αντισεισμικής θωράκισης των οικοδομών.

• Σάς καταθέτω, λοιπόν, αυτή την πρωτόλεια πρόταση -την οποία ήδη επεξεργαζόμαστε κι αναλύουμε σ’ όλες τις πτυχές της στο Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ- θεωρώντας σημαντική την ανάληψη εκ μέρους σας μιας πρωτοβουλίας ευρύτερου χαρακτήρα που θα εκφράζει το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας και θ’ απευθύνεται στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.»

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα