'
16.3 C
Aigio
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img

Στον α’ γύρο ΚΙΝΑΛ στο β’ γύρο ΠΑΣΟΚ

        

Ευρήματα με βαθύ πράσινο πολιτικό και κομματικό περιεχόμενο εξάγονται από την μέτρηση της εταιρείας MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου STAR (κεντρικό δελτίο).
Οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία έσονται τρεις όσο πλησιάζει η ημέρα των εσωκομματικών εκλογών. Οι μισοί δηλαδή εκ των υποψηφίων συγκεντρώνουν ποσοστά προτίμησης σε διψήφιο αριθμό και προκρίνονται -κατά την μέτρηση- στο δεύτερο και καθοριστικό γύρο. Τα μονοψήφια ποσοστά των υπολοίπων τριών υποψηφίων δεν είναι ικανά να αντιστρέψουν το εσωκομματικό κλίμα και να προσδώσουν “αέρα νίκης” σε έναν εκ των προκριθέντων στο β’ γύρο, εκτός ίσως εάν κατευθυνθούν συνολικά προς μία υποψηφιότητα, γεγονός απίθανο για εσωκομματική αναμέτρηση και αναντίστοιχο προς την προσωπικότητα εκάστου υποψηφίου με μονοψήφια νούμερα.
Το σημαντικότερο εύρημα της μέτρησης δεν είναι η αποδοχή του Γιώργου Παπανδρέου που τον κατατάσσει τρίτο στην κούρσα, αλλά η διαφορά συμπερασμάτων μεταξύ ψηφοφόρων ΚΙΝΑΛ και όσων θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα αποτυπώνει το εσωκομματικό κλίμα και την αποστασιοποίηση μερίδας κομματικής βάσης από τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ. Με απλούστερα λόγια, φαίνεται ότι υπάρχουν ψηφοφόροι του κινήματος Αλλαγής που δεν θα προσέλθουν στην κάλπη ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις τους σε πρόσωπα για την ηγεσία.
Από την ίδια μέτρηση εξάγεται το συμπέρασμα ότι όσο διευρύνεται το εκλογικό σώμα, τόσο ενισχύονται οι υποψηφιότητες Ανδρουλάκη και Λοβέρδου. Αντιθέτως, όσο περιορίζεται το εκλογικό σώμα ευνοείται η υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ανεβάζει ποσοστά αλλά υπολείπεται για την πρόκριση στο ‘ γύρο.
Η ιστορία των εσωκομματικών αναμετρήσεων στο πρώην ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη τόσο ενισχύεται το παραδοσιακό – παπανδρεϊκό μπλοκ. Κάτι ανάλογο αναμένουμε και στην αναμέτρηση του Δεκεμβρίου, με την διαφορά ότι υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες όπως είναι “η υγειονομική κρίση” και οι “ανεμβολίαστοι ψηφοφόροι”, τα κυβερνητικά μέτρα που συρρικνώνουν το εκλογικό σώμα και γενικότερα η μετατόπιση του πολιτικού ενδιαφέροντος σε άλλα ζητήματα και όχι στο εσωκομματικό πεδίο του ΚΙΝΑΛ.
Η ανανέωση στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, εάν αυτό αποτελεί το επιθυμητό, ακούει στα ονόματα των Ανδρουλάκη και Λοβέρδου. Για τους δυο υποψηφίους που κινούνται στο πολυσύνθετο παζλ του “πατριωτικού-εκσυγχρονιστικού- παραδοσιακού και ανανεωτικού ΚΙΝΑΛ”, η διεύρυνση της εκλογικής βάσης είναι μονόδρομος. Πρέπει να επιδιώξουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες, προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να πετύχουν ταυτόχρονα με την πρόκριση στο β’ γύρο και την διεύρυνση της βάσης με επαναπατρισμό ψηφοφόρων που είχαν μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κομματικό μέτωπο Παπανδρέου δεν προβληματίζεται όσο διατηρεί σταθερές συνεργασίες β’ γύρου και γερές βάσεις στην κομματική βάση. Ανησυχεί όμως εξαιτίας της αποστασιοποίησης ψηφοφόρων και της απομάκρυνσης παραδοσιακών στελεχών που διαπιστώνουν ότι ο δρόμος προς την εξουσία είναι ακόμα μακρύς, ανηφορικός και δύσβατος.
Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι “τι θέλει το πολιτικό σκηνικό” από το ΚΙΝΑΛ. Θέλει νέο πρόσωπο στην ηγεσία ή επιστροφή σε δοκιμασμένες λύσεις του παρελθόντος;
Ο δικομματισμός (αριστερή ορολογία) Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να ξαναδεί τον Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κινήματος αλλαγής. Για λόγους πολιτικής πρακτικής οποιοδήποτε νέο πρόσωπο στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα οδηγούσε κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ σε αναδιάταξη δυνάμεων και αναδιαμόρφωση στρατηγικής προκειμένου να μην απωλέσει ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν συγκυριακά και θα αναζητήσουν “στέγη” στο ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη ή του Λοβέρδου.
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σοβαρούς λόγους για να ανησυχεί όσο η διαφορά βρίσκεται άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων και το ΚΙΝΑΛ απλώς “τσίμπησε” μιάμιση με δυο μονάδες.
Συμπερασματικά, το πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται μόνο από νέες ηγεσίες και όχι από πρόσωπα και σχήματα που έχουν αποτυπώσει την πολιτική τους σφραγίδα.
Η πρόσφατη απώλεια της Φώφης Γεννηματά δεν αποτελεί αστάθμητο παράγοντα. Αναμφίβολα θα σημειωθεί συγκινησιακή φόρτιση στις τάξεις των ψηφοφόρων και αυτός ο ιδιαίτερος ψυχισμός θα ευνοήσει παραδοσιακού τύπου υποψηφιότητες.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα