'
30.7 C
Aigio
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ – Νοσομομείο “Αγ. Ανδρέας” : Οι γιατροί… καταρρέουν στους διαδρόμους!

Ρεπορτάζ: του Αχιλλέα Ροδίτη

Μόλις πριν λίγες μέρες, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας δημοσιοποίησαν έγγραφο διαμαρτυρίας που έλαβαν υπογεγραμμένο από όλους τους συντονιστές Διευθυντές των Χειρουργικών κλινικών του Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας» σχετικά με την υποβάθμιση και απαράδεκτη μετατροπή του Νοσοκομείου σε… «νοσοκομείο μιας νόσου», μέσω της υλοποίησης της απόφασης για μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 80%. Και αυτό επειδή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ούτως ή άλλως εξαιρείται ως «ειδικό» νοσοκομείο για τον Covid-19.

  • Από τη μια, η εικόνα κατάρρευσης! Γιατροί, Νοσηλεύτριες και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό σε κατάσταση εξουθένωσης από τις συνεχείς βάρδιες χωρίς ξεκούραση, από το άγχος, την αγωνία και την κόπωση των ατελείωτων ωρών εργασίας!
  • Από την άλλη, ασθενείς άλλων προβλημάτων υγείας πλην Covid-19, σε κατάσταση συναγερμού από την αναβολή των χειρουργείων τους.

«Ή… χειροτερεύεις, ίσως και πεθαίνεις ή πληρώνεις αδρά κάμποσες χιλιάδες ευρώ, μιας και η ‘ταρίφα’ στον ιδιωτικό τομέα υγείας ανέβηκε, για να γλιτώσεις», δηλώνει 61χρονος ασθενής που εντοπίσαμε στο νοσοκομείο και παρακαλούσε τον γιατρό του να… κάνει κάτι, ακόμα και παράτυπο, για να τον βάλει στο χειρουργείο, διότι η κατάσταση του χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και δεν διαθέτει… 6.000€ για να χειρουργηθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο!

Με άλλα λόγια, μια κατάσταση γενικής «τρέλας» που κάνει άπαντες να απορούν και να προβληματίζονται σχετικά με το πού… πάει η υπόθεση της δημόσιας υγείας.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.) αναφερόταν συγκεκριμένα:

«Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αριθμό κλινών. Καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε ένα μεγάλο αριθμό Covid περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ και εισάγονται κατά δεκάδες στην εφημερία.

Το ΓΝ Πατρών διαθέτει υποπολλαπλάσιους ιατρούς σε σχέση με το ΠΓΝΠ και νοσηλεύει στις κλινικές Covid περίπου τον ίδιο αριθμό ασθενών, είναι οι ίδιοι ιατροί προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, ατελείωτες ώρες κάθε μέρα για 20 συνεχόμενους μήνες!».

Επίσης καταγγέλλουν ότι στη ΜΕΘ Covid με 9 κλίνες, «που στήθηκε με πρόχειρο τρόπο και χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές για την ασφαλή λειτουργία της», η κατάσταση είναι χειρότερη.

Οι ελάχιστοι ιατροί που έχουν επιφορτιστεί με την λειτουργία της δεν επαρκούν για τον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών με Covid.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, με έναν απλό αναπνευστήρα και ένα monitor, είναι πλέον καθημερινότητα, ενώ οι γιατροί τονίζουν πως με εντολή της διοίκησης  εφημερεύουν στην ΜΕΘ γιατροί άσχετων ειδικοτήτων χωρίς καμία εμπειρία από εντατική θεραπεία και διαχείριση διασωληνωμένων ασθενών.

Με άλλα λόγια, η κατάσταση έτσι όπως την περιγράφουν οι συνδικαλιστές νοσοκομειακοί γιατροί, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στο Νοσοκομείο “Αγ. Ανδρέας” της Πάτρας. Με τους γιατρούς και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό να δοκιμάζεται στον μέγιστο βαθμό, όταν μάλιστα τα χειρότερα της πανδημίας, τώρα και με την παραλλαγή “Όμικρον” αλλά και ο βαρύς χειμώνας, είναι ακόμα μπροστά μας…

Και την ίδια ώρα, η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων νοσούντων από άλλες ασθένειες, οδηγεί τους ασθενείς σε αμεσότερο κίνδυνο επιδείνωσης τους. Ή στην καλύτερη περίπτωση, κι αν διαθέτουν το ανάλογο… πορτοφόλι, τους οδηγεί στο… κατώφλι της ιδιωτικής Υγείας.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα