'
28.2 C
Aigio
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: Δεν θα πληρώσουν οι πατρινοί την ακρίβεια στο νερό!

Ρεπορτάζ: του Αχιλλέα Ροδίτη

Η έκρηξη της ακρίβειας που μαστίζει τον τελευταίο καιρό τη χώρα στον μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, κι όχι μόνο, αγγίζει ασφυχτικά και την ΔΕΥΑΠ!

Σε μια ευθεία παραδοχή, μάλιστα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου της Πάτρας, Ανδρέας Παπανικήτας, επισημαίνει τον μεγάλο βαθμό επιρροής από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, εξηγώντας ότι οι λογαριασμοί που καταφθάνουν στην ΔΕΥΑΠ για χρήση ηλεκτρικού ρεύματος είναι «φουσκωμένοι»  σε πρωτοφανές επίπεδο, φέρνοντας την Επιχείρηση στη δυσμενέστερη οικονομικά θέση από ποτέ.

Η ΔΕΥΑΠ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ 3 ΕΚ. € !

Η ΔΕΥΑ της Πάτρας χρησιμοποιεί ρεύμα για τη λειτουργία των αντλιοστασίων και σύμφωνα με τον κ. Παπανικήτα έχει υπολογιστεί ότι με την προσθήκη και των νέων αντλιοστασίων (περιοχών που συνδέονται με τον βιολογικό) η συνολική αύξηση του ρεύματος για την ΔΕΥΑΠ θα εκτοξευτεί στο… 55%!

Και για να μιλάμε στην πιο κατανοητή γλώσσα των ευρώ, η συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΥΑΠ ετησίως υπολογίζεται στα… 3 εκατομμύρια ευρώ! «Όταν ήδη η οφειλή που καλύπτει κάθε χρόνο η ΔΕΥΑΠ προς την ΔΕΗ για χρήση ρεύματος κυμαίνεται από 3,5 έως και 4 και πλέον εκατομμύρια ευρώ», δηλώνει ο κ. Παπανικήτας. Μ’ άλλα λόγια, σε αυτά τα χρήματα θα προστεθούν κι άλλα 3 εκατ. € που η ΔΕΥΑΠ πρέπει να βρει πάση θυσία!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Η ΔΕΥΑΠ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗ ΔΕΗ ΜΕ… “ΟΙΚΙΑΚΟ” ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Το πρώτο βασικό ερώτημα που αυθόρμητα πηγάζει από τον νου, αφορά στο… «γιατί» μια ΔΕΥΑ πληρώνει τόσα πολλά για ρεύμα. Και η απάντηση του κου Παπανικήτα παραπέμπει στα… γνωστά αξιοπερίεργα και αντιφατικά που συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα.

Διότι η ΔΕΥΑΠ, ΔΕΝ κοστολογείται με βάση την ειδική τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ για τις βιομηχανίες, αλλά με βάση τον απλό τιμοκατάλογο των νοικοκυριών!

«Η ΔΕΥΑΠ χρεώνεται μέσω οικιακού τιμολογίου και όχι βιομηχανικού», τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ. Σημειώνοντας επίσης ότι και επί τωρινής αλλά και επί προηγούμενης κυβέρνησης (με τον τότε αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη) γίνεται προσπάθεια, μέσω της Ένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, ώστε να αλλάξει το καθεστώς, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ…»

Το πιο σημαντικό, που αφορά τους πατρινούς καταναλωτές νερού, είναι ότι η ΔΕΥΑΠ κάνει ήδη σχεδιασμό προκειμένου τα επιπλέον 3 εκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστούν για τους λογαριασμούς του ρεύματος να μην επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Εμείς, όπως ξέρετε, είμαστε αμετακίνητοι στην κατεύθυνση να αναγνωρίζουμε τις πραγματικές δυσκολίες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Ξέρουμε το πόσο δύσκολη είναι η εποχή. Άρα το μέλημα μας είναι να μην μετακυλήσει το κόστος αυτό στην τσέπη των δημοτών μας.

Οι αυξήσεις θα παρουσιαστούν στην τιμολογιακή μας πολιτική για το 2022 αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στην κοινωνική μας πολιτική του 2021“, ξεκαθαρίζει ο κ. Παπανικήτας.

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, ψηφίστηκε τελικώς η εισήγηση του Προέδρου, Ανδρέα Παπανικήτα, για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ για το 2022.

Ο κ. Παπανικήτας, αναφέρθηκε στη “συνεπή στάση της Δημοτικής Αρχής”, για την ανάγκη συνολικής ανατροπής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το νερό. Στηρίζουμε –τόνισε- τη λαϊκή απαίτηση και το δικαίωμα για φθηνό ελεγχόμενο ποιοτικά νερό. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, στην ανταποδοτικότητα, στην επιβάρυνση του λαού. “Συνεχίζουμε να εξαντλούμε τα όποια περιθώρια υπάρχουν προκειμένου να παρέχουμε περισσότερες ελαφρύνσεις με μείωση της τιμής του νερού, ενισχύουμε την πολιτική του διακανονισμού και διευκολύνουμε με όλα τα μέσα τις λαϊκές οικογένειες γιατί αυτές οι οφειλές αφορούν στο σύνολο τους άνεργους, φτωχούς και εξαθλιωμένους”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ.

“ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ” ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ

Οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΥΑ της Πάτρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε σήμερα ο κ. Παπανικήτας, ξεπέρασαν τις 6.500 με προβλεπόμενη ωφέλεια πάνω από 1.600.000 ευρώ! Επίσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ τόνισε ότι «από το 2014 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν μειώσεις του τιμολογούμενου νερού και των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΠ σε ποσοστό 35% έως 50%. “Τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΠ εξακολουθούν να είναι φθηνότερα σε σύγκριση με άλλες ΔΕΥΑ την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ”, πρόσθεσε ο κ. Παπανικήτας.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα