'
17.9 C
Aigio
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ | Φοιτητικά ενοίκια “φωτιά” – 500-700 ευρώ για μια γκαρσονιέρα!

Του Αχιλλέα Ροδίτη (Αχαϊκή Πολιτεία)

Μετά τον Γολγοθά των πανελληνίων, ακολουθεί ο Γολγοθάς της εύρεσης φοιτητικής κατοικίας. Ένας Γολγοθάς για γονείς αλλά και για τους ίδιους τους επιτυχόντες που απότομα μπαίνουν στα δύσκολα της ζωής εισπράττοντας μια πρώτη γερή δόση απογοήτευσης.

Το πρόβλημα των ενοικίων στα ύψη υπάρχει παντού στην Ελλάδα, υπάρχει εντονότατα όμως και στην Πάτρα, την πάλαι ποτέ προσιτή για όλα τα φοιτητικά βαλάντια πόλη.

Δυστυχώς, νεοφερμένοι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με ενοίκια που ξεφεύγουν κάθε λογικής εξαιτίας της έλλειψης κατοικιών μετά την εξαγορά μεγάλου μέρους τους από επαγγελματίες της Airbnb ή της επιχειρηματικής μόδας που επικράτησε για δημιουργία χλιδάτων επιπλωμένων φοιτητικών σπιτιών με όλα τα σύγχρονα κομφόρ.

Κι επειδή τα παραδείγματα προέχουν, ως περιγραφή αλλά και απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί, σας παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένα από τα ενοίκια:

Studio / γκαρσονιέρα 38 τετραγωνικών μέτρων, στα Ψηλαλώνια (6ου ορόφου), νοικιάζεται για 600 ευρώ το μήνα!

Studio / γκαρσονιέρα 51 τ.μ., στο κέντρο της πόλης: 700 ευρώ το μήνα! Ή παρόμοιο διαμέρισμα λιγότερων τετραγωνικών, (46 τ.μ.), προς 650 ευρώ μηνιαίως!

Λίγο φθηνότερο το ενοίκιο για Studio / γκαρσονιέρα, μόλις 30 τ.μ., όπου η μίσθωση «πέφτει» στα 550 ευρώ το μήνα!

Και παραέξω απ’ το κέντρο, για παράδειγμα στα Συχαινά, επιπλωμένη γκαρσονιέρα 28 τ.μ. νοικιάζεται για 500 ευρώ το μήνα και γκαρσονιέρα μόλις 19 τετραγωνικών, στον Καστελόκαμπο, για 360 ευρώ το μήνα!

Παράλληλα, απομακρύνεται η δυνατότητα ενοικίασης μεγαλύτερου σπιτιού από δύο φοιτητές μαζί ώστε να μοιράζονται στη μέση το ενοίκιο. Διαμέρισμα 70 τ.μ. στην Αγία Σοφία που προορίζεται για φοιτητές, νοικιάζεται στο ποσό των 1.000 ευρώ το μήνα!

«ΕΠΙΔΡΟΜΗ» ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ AIRBNB

«Δεν έχουμε σπίτια να νοικιάσουμε»

Προφανώς υπάρχουν και φθηνότερες φοιτητικές γκαρσονιέρες, εκτός κέντρου και με λιγότερες παροχές, όμως γενικά η κλίμακα έχει ανέβει. Εκεί που έβρισκες με 350 ευρώ στο κέντρο, πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα και εκτός κέντρου μια αντίστοιχη σου κόστιζε 200 ή 250 ευρώ, τώρα η τιμή μίσθωσης έχει αυξηθεί κατά 100 με 150 ευρώ κατά περίπτωση.

Αλλά ο πατρινός Μεσίτης από την Smart Deal Γιώργος Σπηλιόπουλος μας εξηγεί την αιτία όλων των παραπάνω και αναλύει τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την εκτίναξη ενοικίων. «Η αιτία είναι ότι η Πάτρα δεν έχει σπίτια. Έχουμε έλλειψη. Οι φοιτητές έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν για κατοικία εφόσον φέτος ανακοινώθηκαν νωρίτερα οι βάσεις αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι η διαθεσιμότητα σπιτιών είναι μικρότερη από τη ζήτηση», τονίζει. Και αποδίδει στην αντιστρόφως ανάλογη διαθεσιμότητα κατοικιών την αύξηση ενοικίων.

Το δεύτερο που απαντά είναι το γιατί υπάρχει η έλλειψη. Εξαφανίστηκαν τα σπίτια; Φυσικά όχι. Όμως ο κ. Σπηλιόπουλος αποκαλύπτει ότι και στην Πάτρα συμβαίνει ό,τι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δηλαδή μια «επιδρομή» επιχειρηματιών, Ισραηλινών, Γάλλων, Γερμανών, αλλά και Ελλήνων, «οι οποίοι αγόρασαν και αγοράζουν σπίτια, πολυκατοικίες ολόκληρες, για να τα μετατρέψουν σε σύγχρονα studio και χώρους Airbnb». Με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα διαμερίσματα να μην επαρκούν για τη φοιτητική ζήτηση. Την έλλειψη σπιτιών επιβεβαίωσε στην «Πολιτεία» και η μεσίτρια Μαρία Αγγελοπούλου, επισημαίνοντας επιπρόσθετα και την τάση που επικράτησε για ολοκληρωμένη ακριβή επίπλωση, στη λογική του ότι «ο φοιτητής τα έχει όλα και γλιτώνει χρήματα από αγορά επίπλων ή δόσεις, τα οποία ωστόσο πληρώνει στο ενοίκιο».

Ο «Γολγοθας» ΠατρινΩν φοιτητων

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα βιώνουν και οι γονείς πατρινών φοιτητών που πέρασαν σε πανεπιστήμια εκτός πόλης και αυτή την περίοδο αναζητούν κατοικία, ερχόμενοι αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα. Αυτό της «εισβολής» της aribnbπου μείωσε τη διαθέσιμη φοιτητική στέγη, εκτινάσσοντας στα… ύψη τα ενοίκια. Μετά τους πανηγυρισμούς της επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις, σειρά πήρε ο πονοκέφαλος και ο έντονος προβληματισμός γονιών, για το πώς θα βγουν τα έξοδα του παιδιού που θα σπουδάσει, όταν μόνο για μια γκαρσονιέρα απαιτούνται 600 με 700 ευρώ μαζί με ρεύμα, νερό, ίντερνετ και κοινόχρηστα, χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά διαβίωσης, μετακίνησης, διατροφής κ.λπ.. Ειδικά στην πρωτεύουσα αυτό γίνεται έντονα αισθητό, με σπίτια που είτε είναι πανάκριβα, είτε φαίνονται φθηνά στις αναζητήσεις του ίντερνετ αλλά από κοντά οι φωτογραφίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα!

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Σπίτια μόνο για τουρισμό!

Η περίπτωση της Κεφαλονιάς είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Καθώς λόγω του τουρισμού φυσικά υπάρχει περίσσευμα κατοικιών, και μάλιστα έτοιμων και λειτουργικών, όμως η συντριπτική πλειοψηφία τους προορίζεται αποκλειστικά για διακοπές στην τουριστική περίοδο, από το Πάσχα και μετά. Οι φοιτητές της δημοφιλούς Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και άλλων δύο πανεπιστημιακών σχολών του νησιού, αδυνατούν να βρουν στέγη, εκτός αν πληρώσουν ακριβά. Ενώ έχουν να ανταγωνιστούν και τους εργαζόμενους (ιατρούς, καθηγητές, τραπεζικούς) που μετακινούνται με απόσπαση στο νησί. Για μόλις μια γκαρσονιέρα ημιεπιπλωμένη, 25 τ.μ., στο Αργοστόλι, ζητήθηκε 480 ευρώ το μήνα! Το επίσης τεράστιο πρόβλημα αφορά στο γεγονός ότι τα πάντα συγκεντρώνονται στο Αργοστόλι και ενώ υπάρχουν κατοικίες διαθέσιμες στο υπόλοιπο νησί, εν τούτοις δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης τη χειμερινή περίοδο. Εκτός από ιδιωτικό ΙΧ, όπου όμως ό,τι γλιτώσεις από ενοίκιο, θα το πληρώσεις σε βενζίνη.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ “ΑΧΑΪΚΉΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ”

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα