'
16.1 C
Aigio
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
spot_img

Πανελλήνιος Διαγωνισμός παρωδία για να εργαστείς με «Σταθμάρχες» – Μαρτυρίες διαγωνιζόμενων

Της Αντωνίας Ρηγάτου

Στις 4 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός  2Γ μετά από πολλά χρόνια στην χώρα. Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η πρόσκληση/προκήρυξη για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4765/2021 (πρώτο στάδιο).

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 76.799 υποψήφιοι και υποψήφιες. Για την ακρίβεια, στην κατηγορία Π.Ε. προσήλθαν 54.915 το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 70% και στην κατηγορία Τ.Ε. προσήλθαν 21.884, 73% συμμετοχή.

Τα μαθήματα που εξετάστηκαν ήσαν συνολικά 5. Ο γλωσσικός συλλογισμός, ο αριθμητικός συλλογισμός, οι εργασιακές δεξιότητες, κράτος και δημόσια διοίκηση και η οικονομία.

Σχετικά με την προετοιμασία των υποψήφιων να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι υποψήφιοι είχαν τόσο μικρό διάστημα να προετοιμαστούν σε μια ύλη με 10 κεφάλαια και υποκεφάλαια σε μόλις 1 από τα 5 μαθήματα. Πολλοί καθηγητές και καθηγήτριες από τα φροντιστήρια βρέθηκαν έκπληκτοι και ήταν κάτι που αντιμετώπιζαν πρώτη φορά, αφού δεν είχε γίνει διαγωνισμός μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα με τόσο μεγάλη ύλη. Εκτός από αυτό, οι υποψήφιοι/ες εξετάστηκαν στα 5 μαθήματα μέσα σε λίγες μόνο ώρες την ίδια ημέρα.

Στις 4 Μαρτίου, οι υποψήφιοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες ακυρότητες. Αρχικά τα θέματα άργησαν να έρθουν από 60 λεπτά μέχρι και 75 σε πολλά εξεταστικά κέντρα. Να σημειωθεί, ότι η ώρα έναρξης ηταν στις 9 π.μ. για το πρώτο τεστ (3 μαθήματα) και 15:30 μ.μ. για το δεύτερο τεστ (2 μαθήματα).

Άξιο αναφοράς είναι, ότι προς το τέλος της διαδικασίας του πρώτου τεστ (εργασιακές δεξιότητες) και αφού είχαν αποχωρήσει τα 2/3 των συμμετεχόντων σε κάθε εξεταστικό κέντρο δόθηκε διευκρινιστικό φύλλο από την ΚΕΔ να αλλάξουν τα 17 από τα 100 αντικείμενα λόγω ασαφειών στις εκφωνήσεις. Eπίσης, σε πολλά εξεταστικά κέντρα δεν δόθηκε ποτέ η παράταση χρόνου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες διαγωνιζόμενων από όλη την χώρα αναφέρουν:

Διαγωνιζόμενη στο 2ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου σημειώνει πως:

«Τα θέματα δόθηκαν 10:05. Ώρα δυνατής αποχώρησης 11:05. Στις 12:15 περίπου παρέδωσα το γραπτό μου και ξεκίνησα να φύγω. Στο διάδρομο η υπεύθυνη σταμάτησε και μου ζήτησε να επιστρέψω στην αίθουσα γιατί θα δοθεί μία διευκρίνηση. Μετα απο έντονες διαμαρτυρίες, επέστρεψα και περίμενα. Στις 12:35 έρχεται διευκρίνηση για παράταση 30 λεπτών. Με ρώτησαν αν θέλω το γραπτό μου πίσω, γεγονός που μου φάνηκε γελοίο, αφού, βάσει των αρχικών οδηγιών, δεν θα μπορούσα να κάνω αλλαγές. Το μεσημέρι, στην απογευματινή εξέταση,  έμαθα ότι υπήρξε και 2η  διευκρίνηση για τη σκίαση και τον τρόπο διόρθωσης».

Διαγωνιζόμενη που έδωσε στο 3ο γυμνάσιο Περιστερίου αναφέρει ότι:

«Υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της εξέτασης και των δύο μαθημάτων 60 λεπτά και 40 λεπτά αντίστοιχα». Επίσης, η παράταση των 30 λεπτών δεν δόθηκε ποτέ και η έκτακτη οδηγία από την ΚΕΔ ήρθε 10 λεπτά πριν την λήξη της εξέτασης ενώ είχαν μείνει στις αίθουσες ελάχιστα άτομα».

Διαγωνιζόμενη στο 1ο γυμνάσιο Αχαρνών υπογραμμίζει:

«Όταν το μάθαμε είχε φύγει από την αίθουσα δεν μας ενημέρωσε κανένας κ όταν είπα στο διευθυντή τι πράγματα είναι αυτά μου είπε τα παράπονα μου στον υπουργό με κορόιδευε κιόλας. Επίσης δεν μας είπαν ποτέ για την σκίαση. Ελπίζω να γίνει κάτι με όλη αυτή την παρανομία που βιώσαμε».

Διαγωνιζόμενη στο 4ο Γενικό Λύκειο Σερρών αναφέρει:

«Άργησαν πολύ να έρθουν τα θέματα. Το φύλλο με τις 17 ερωτήσεις που έπρεπε να τις αλλάξουμε ήρθε στο τέλος της εξέτασης, αφού είχαν αποχωρήσει διαγωνιζόμενοι από το εξεταστικό κέντρο».

Διαγωνιζόμενος  στο 13ο γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης επεσημαίνει:

«Η παράταση δεν δόθηκε ποτέ και πως τα 17 αντικείμενα ερωτήσεων από την ΚΕΔ ήρθαν με καθυστέρηση».

Διαγωνιζόμενη στο 11ο Λύκειο Ηρακλείου τονίζει ότι:

«Σε μας δε δόθηκε ποτέ παράταση, ούτε επανεκτυπωμένα θέματα με σκιάσεις και φυσικά όχι διευκρινίσεις. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης εξέτασης, επειδή είχαμε μάθει για παρατάσεις. Ήρθε σε κάθε αίθουσα ο Λυκειάρχης να μας εξηγήσει τι έγινε. Μας είπε λοιπόν ότι η οδηγία για παράταση και επιπλέον διευκρινίσεις ήρθε στις 12:27 (ψέμα, παντού δόθηκε στις 12:00 η παράταση από ό,τι μάθαμε εκ των υστέρων) και επειδή εμείς δίναμε 9:50-12:35 και το 80% όπως είπε είχε φύγει, η επιτροπή “αποφάσισε ότι είναι άδικο κατά των πολλών να δοθεί παράταση ή επιπλέον διευκρινίσεις όταν οι περισσότεροι έχουν φύγει”. Αυτά μας είπε έτσι ξεσηκωθήκαμε και έγινε χαμός».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα