'
25.8 C
Aigio
Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024
spot_img

Ο «χορός» του χαλκού στην Πάτρα – Σε ποιους χώρους «οργίασαν» τα κυκλώματα «κυνηγών» μετάλλων

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, μεταξύ άλλων έφερε στο προσκήνιο το μέγα ζήτημα της κλοπής μετάλλων από οργανωμένα κυκλώματα που εμπορεύονται από χαλκό και μπρούντζο μέχρι αλουμίνιο και μολύβι. Και ό,τι άλλο εντοπίζουν που μπορεί να έχει αξία στην «μαύρη» αγορά όπου καταλήγουν τα κλοπιμαία.

Είναι δεκάδες τα ρεπορτάζ που έχουν επικεντρώσει στο όργιο κλοπής, ακόμα και μέρα μεσημέρι, και κάτω απ’ τη μύτη της τοπικής κοινωνίας και φυσικά των τοπικών διωκτικών αρχών. Ας θυμηθούμε λοιπόν στο παρόν ρεπορτάζ ορισμένα από τα σημεία που έχουν μπει την τελευταία δεκαπενταετία στο «στόχαστρο» των επιτήδειων, εκτός του σιδηροδρόμου ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει «ξεγυμνωθεί» πολλάκις από μέταλλα «χάριν» στην ανενόχλητη και ανεμπόδιστη δράση τέτοιων κυκλωμάτων.

Ο ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο χώρος του πρώην εργοστασιακού συγκροτήματος της πάλαι ποτέ Χαρτοποιίας Λαδόπουλου ίσως να αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» αυτής της δράσης, καθώς την εποχή συνωστισμού μεταναστών, προ δεκαετίας και πάνω, ο χώρος είχε δεχθεί απανωτά «χτυπήματα» κλοπής εμπορεύσιμων μετάλλων. Παρότι υποτίθεται φυλασσόταν! Ολόκληρα εργοστασιακά μηχανήματα είχαν ξηλωθεί εντελώς, από καλώδια, εξαρτήματα και κάθε είδους μέταλλο, ενώ, φυσικά, οτιδήποτε χάλκινο, είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης!

Από το μένος των κυκλωμάτων δεν είχε ξεφύγει ούτε και το διπλανό θέατρο τέχνης. Κανείς δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό, όταν μάλιστα για την μεταφορά τόσων τόνων υλικού θα απαιτούνταν φορτηγά ολόκληρα αλλά και χρόνος μηνών με δεκάδες επισκέψεις των κλεπτών. Το 2015 είχε εξαρθρωθεί μία σπείρα. Είχαν όμως συλληφθεί μόνο δύο άτομα, ένας ρομά και ένας αλβανικής καταγωγής. Οι οποίοι καταδικάστηκαν, σε 4 μήνες φυλάκισης ο πρώτος και 2 μήνες ο δεύτερος, με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση!

ΣΕ ΔΕΗ ΚΑΙ ΟΤΕ

Μετασχηματιστές κατεστραμμένοι, κολόνες ξεχαρβαλωμένες, δρόμοι χωρίς φωτιστικά και υπόγεια καλώδια, εξαιτίας των αποκαλούμενων «κυνηγών» μετάλλων που εξακολουθούσαν επί καιρό να κάνουν πλιάτσικο θησαυρίζοντας από την πώληση του χαλκού κι όχι μόνο.

Επίσης πολλά δημοσιεύματα και αποκαλύψεις από το πρόσφατο παρελθόν, για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Ρίο, απ’ όπου εκλάπη υλικό σημαντικής χρηματικής αξίας, του ΟΤΕ, αλλά κι άλλων πέριξ εργοταξίων που είχαν μπει στο στόχαστρο των κυκλωμάτων και διεξαγόταν ένα καθημερινό κυνηγητό.

Το όργιο κλοπής χαλκού στην Πάτρα έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη ότι μοιάζει με «Λερναία Ύδρα» για τις διωκτικές αρχές καθώς θα ‘πρεπε να υπάρχει ένας αστυνομικός ανά εργοτάξιο, εγκαταλελειμμένο ή μη, προκειμένου να φρουρεί και να προσέχει τα καλώδια και άλλα μεταλλικά στοιχεία.

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 είχε καταγραφεί περιστατικό κλοπής χάλκινου καλωδίου 250 κιλών, από… καρότσα φορτηγού που το μετέφερε. Οι δράστες απασχόλησαν τον οδηγό αναγκάζοντας τον να σταματήσει όταν ο ένας δράστης προσποιήθηκε τον τραυματισμό του. όση ώρα ο οδηγός επιχειρούσε να βοηθήσει, συνεργοί του επιτήδειου αφαιρούσαν το τυλιγμένο χάλκινο καλώδιο από την καρότσα και το έσερναν σε παρακείμενο χαντάκι, προφανώς για να μεταβούν νυχτερινή ώρα και να το κόψουν σε κομμάτια για να μπορέσουν να το μεταφέρουν. Ο οδηγός συνέχισε το δρομολόγιό του και όταν έφθασε στον προορισμό του συνειδητοποίησε την απώλεια του υλικού, κάνοντας τη σχετική καταγγελία στις αστυνομικές αρχές.

ΣΤΗΝ ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2020, επιτήδειοι συνελήφθησαν ενώ επιχειρούσαν να αφαιρέσουν μέταλλα από τον χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου, προκειμένου προφανώς να τα διοχετεύσουν στην παράνομη αγορά μετάλλων και να καρπωθούν τα κέρδη. Έγιναν όμως αντιληπτοί και συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω σύμφωνα με το τότε επίσημο δελτίο τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας.

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο σεισμός του 2008 έπληξε το κτήριο και άμεσα μετεγκαταστάθηκαν: το Κεντρικό Λιμεναρχείο, ο ΟΛΠΑ, το Χημείο του Κράτους και οι αποθήκες του Τελωνείου. Ήταν η «χαρά» των «κυνηγών» μετάλλου μιας και το κτήριο δεν περιφρουρήθηκε. Ως εκ τούτου, επί χρόνια μπαινόβγαιναν οι κλέφτες ανενόχλητοι, ενώ η «Πολιτεία», τον Ιούλιο του 2021 είχε δημοσιεύσει και φωτογραφία από αυτοκίνητο ενώ μετέφερε (μέρα μεσημέρι) μέταλλα που απομακρύνονταν από τον χώρο!

Βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν έμεινε τίποτα όρθιο! Μέχρι και φωτοτυπικά μηχανήματα εκλάπησαν, aircondition, ακόμα και καναπέδες και γραφεία! Αλλά τα μηχανήματα του Πύργου Ελέγχου του παλιού Λιμεναρχείου ήταν το «φιλέτο» για τους λαθροκυνηγούς. εγκατάλειψη τμημάτων του συστήματος ελέγχου SIFORAI του Πύργου Ελέγχου. Ένα ολόκληρο σύστημα ενταγμένο στο σύστημα ISPA (Διεθνές Λιμάνι), με καλώδια, κάμερες και ακριβούς αισθητήρες, ξηλώθηκαν και πήγαν για λιώσιμο. Με εμφανή τα σημάδια των διαρρηκτών να είναι ακόμα και σήμερα εμφανή στο κτήριο.

ΜΙΝΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ

Η «Πολιτεία» σας παρουσιάζει αποκλειστικές φωτογραφίες (φωτογραφία 1, 2, 3) και από το «ξεγύμνωμα» της Μίνι Περιμετρικής της Πάτρας που όσο δεν παραδιδόταν στην κυκλοφορία οι «κυνηγοί» μετάλλων είχαν ξηλώσει από υπόγεια καλώδια χαλκού μέχρι και τα υπέργεια καλώδια στις οροφές των τούνελ. Το τραγελαφικό ήταν ότι υπήρχαν και κάμερες παρακολούθησης αλλά οι δράστες τις ξήλωσαν κι αυτές κόβοντας τα καλώδια τους!

ΣΤΟ ΠΓΝΠ

Και στο νοσοκομείο του Ρίου είχε γίνει απόπειρα κλοπής μεταλλικού υλικού, το 2017. Αν και τότε, οι δύο δράστες που είχαν καλύψει με σεντόνι τα υλικά και τα είχαν φορτώσει σε φορτηγάκι, είχαν γίνει αντιληπτοί από φύλακα ο οποίος τους έκλεισε τον δρόμο.

ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ…

Η κλοπή μετάλλων γίνεται οπουδήποτε μπορεί να φανταστεί κάποιος. Έχουν κλαπεί μέχρι και καμπάνες εκκλησιών, κολυμπήθρες και προπέλες σκαφών στο καρνάγιο! Ως και Σταυροί από νεκροταφεία, μπρούντζος από αγάλματα, φρεάτια, βάνες ύδρευσης χωραφιών, σωληνώσεις φυσικού αερίου και μπαταρίες από εγκαταλελειμμένα οχήματα.

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Ο χαλκός «Α» και «Β» ποιότητας έχει τιμές πώλησης από 5 με 6 ευρώ το κιλό έως 7,5 με 8 ευρώ το κιλό! Η τιμή ορείχαλκου κυμαίνεται στα 3 με 4 ευρώ το κιλό και το αλουμίνιο από 1,97 μέχρι 1,65 ευρώ το κιλό. Φυσικά γίνεται και απευθείας πώληση εργοστασιακών εξαρτημάτων, (μοτέρ), μπαταριών, ψυγείων αλουμινίου, μικροσυσκευών, ακόμα και κλιματιστικών μονάδων και λαμπτήρων.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Τρόπος αντιμετώπισης υπάρχει αν υπάρχει και πολιτική βούληση. Αποδεικνύεται απ’ την φθίνουσα πορεία που τελικώς ακολούθησε το φαινόμενο στην περιοχή, ως αποτέλεσμα παρέμβασης του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Χαράλαμπου Μπονάνου ο οποίος στην ανάληψη των καθηκόντων του – με αφορμή μεγάλη κλοπή, τότε, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Ρίο – είχε ζητήσει εγγράφως από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας την αύξηση προσοχής και επιτήρησης σε σημεία – «στόχους». Δηλώνοντας τότε ότι: «Εμείς αποκαθιστούμε τα προβλήματα που αφήνουν πίσω τους οι κλέφτες μετάλλων, αλλά πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη αστυνόμευση για να μην έχουμε φαύλο κύκλο και διατήρηση του φαινομένου».

πηγη: ΑΧΑϊΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα