'
16.3 C
Aigio
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
spot_img

Νέα στρατηγική της Περιφέρειας για την Προαγωγή Υγείας στα σχολεία

Τη σημασία που έχει η αμεσότητα επαφής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την εκπαιδευτική κοινότητα και τις Τοπικές Αρχές και ζητήματα που έχουν να κάνουν με μια καλύτερη συνεργασία -κατά την περίοδο αυτή της έξαρσης των ιώσεων στα σχολεία- συζήτησαν χθες Δευτέρα το απόγευμα στην Πάτρα εκπαιδευτικοί και γονείς -συνοδεία και εκπροσώπων απ όλους τους δήμους της Αχαΐας- με την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Άννα Μαστοράκου.        

Η Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας μίλησε το πρωί στην Φωνή της Αιγιαλείας, το ‘ραδιοφωνικό στίγμα’ του Aigiovoice, επισημαίνοντας ότι η πρώτη αυτή συνάντηση ενημέρωσης για τα καθήκοντα της νεοσύστατης Αντιπεριφέρειας ήταν εξαιρετικά παραγωγική. Όπως εξήγησε, υπήρξε ταύτιση απόψεων σε σχέση με μια σειρά από άμεσες παρεμβάσεις που αφορούν στο ευαίσθητο μαθητικό περιβάλλον  και οι οποίες μπαίνουν αποφασιστικά πλέον στην ατζέντα Περιφέρειας.   

Μιλώντας στους Νίκο Λυριντζή και Βαγγέλη Κουτρουμπέλη η κα Μαστοράκου εξήγησε ότι η πρόσφατη εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας πρέπει να αξιοποιηθεί και δεσμεύτηκε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα κινηθεί αποφασιστικά, προς το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να αναβαθμιστεί η Εκπαίδευση και Προαγωγή Υγείας στα σχολεία της Αχαΐας.    

 «Υπάρχει πλέον στη διάθεσή μας μια πρώτη καταγραφή από εκπαιδευτικούς και γονείς για το τι προβλήματα αντιμετωπίζουν μέσα στο σχολικό περιβάλλον και μια πρόταση που είναι κατατεθειμένη από εμάς για την  αναβάθμιση της Προαγωγής Υγείας και της Αγωγής Υγείας, στα σχολεία» εξήγησε η κ. Μαστοράκου επισημαίνοντας ότι το θέμα της Προαγωγής Υγείας στα σχολεία πρέπει να συστηματοποιηθεί μέσα στη διδασκαλία αλλά και βιωματικά στα παιδιά ώστε να έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.  

«Είναι πολύ χρήσιμο τα παιδιά να ακούσουν για τις εξαρτήσεις, το αλκοόλ, το κάπνισμα, τις ναρκωτικές ουσίες, το διαδίκτυο, το bullying, τη σεξουαλική αγωγή και τις πρώτες βοήθειες, θέματα που μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας, ιδιαίτερα με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η ενημέρωση στα σχολεία, με τη μέχρι σήμερα τακτική σε προγράμματα Δημόσιας Υγείας είναι κατ επιλογήν του σχολικού περιβάλλοντος αλλά πλέον πρέπει να συστηματοποηθεί» συμπλήρωσε η κα Μαστοράκου.

Επίσης σχολίασε ότι είναι απαραίτητο, μετά την πανδημία και να νέα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, να γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας για τον Σχολικό Νοσηλευτή. καθώς, όπως υποστήριξε, δεν μπορεί να επιβαρύνονται οι εκπαιδευτικοί για θέματα Δημόσιας Υγείας που  δεν είναι στα ουσιαστικά τους καθήκοντα! «Σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα θα πρέπει απαραίτητα να εγκατασταθεί σχολικός νοσηλευτής για την αντιμετώπιση καθημερινών περιστατικών αλλά και το θέμα της προώθησης της Αγωγής Υγείας στα παιδιά» συμπλήρωσε.

Μια άλλη κατηγορία θεμάτων Προαγωγής Υγείας στο σχολείο, για την νέα Αντιπεριφερειάρχη, είναι τα ζητήματα Ψυχικής Υγείας και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων που είχαμε κατά την περίοδο της πανδημίας στα παιδιά λόγω της απομάκρυνσης από το σχολικό περιβάλλον. «Η απομάκρυνση από το σχολείο αλλά και η ενασχόληση πολλές ώρες με το διαδίκτυο επίσης έχει επηρεάσει τα παιδιά, απαιτείται η παρουσία ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού προς υποστήριξη μαθητών αλλά και του εκπαιδευτικού έργου» ανέφερε στην εκπομπή η κα Μαστοράκου.       

Έξαρση ιώσεων  

Η Αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε χθες στους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού παράγοντες που οδηγούν στην έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων αυτή την περίοδο ενώ δόθηκαν και επικαιροποιημένες οδηγίες που θα πρέπει να τηρούνται στο σχολικό περιβάλλον, παράλληλα με το σχέδιο για τη δημιουργία ενός Οδικού Χάρτη με τις καλές πρακτικές στην υγεία το οποίο καταρτίζει η Περιφέρεια,  

Ειδικότερα, για τον περιορισμό της μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων στο σχολικό περιβάλλον, η Περιφέρεια επανέλαβε προς τους αρμόδιους φορείς την ανάγκη να προβούν σε νέα κοινοποίηση των οδηγιών τήρησης των βασικών κανόνων υγείας στο σχολικό περιβάλλον με τακτικό πλύσιμο των χεριών, καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας, αποφυγή συνωστισμού σε χώρους μη αεριζόμενους, αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος.

«Το ποσοστό λοιμώξεων στα σχολεία μας είναι μικρό, δείγμα της ευαισθησίας της σχολικής κοινότητας και της λήψης των κατάλληλων προληπτικών μέτρων» σχολίασε στην εκπομπή η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας. Αντίστοιχες, ενημερωτικές συναντήσεις με αυτή της Πάτρας για την Αχαΐα όπου παρέστησαν χθες και εκπρόσωποι του Δήμου Αιγιαλείας, των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων της Αιγιάλειας, θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και στις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.   

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα