'
25.3 C
Aigio
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img

Μιανμάρ: Διαμαρτυρία σιωπής για τη χούντα

Οι δρόμοι και τα καταστήματα στη Μιανμάρ ήταν άδεια καθώς οι πολίτες πραγματοποιούν σιωπηλή απεργία σήμερα, πρώτη επέτειο από το πραξικόπημα που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, ενώ ΟΗΕ και ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στους στρατηγούς.

Η Ρανγκούν, η οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, ήταν έρημη στο τέλος του πρωινού και πολλά καταστήματα είχαν κλειστές τις πόρτες τους. Η σιωπηλή απεργία πραγματοποιείται έπειτα από έκκληση που απηύθυναν οι αντίπαλοι της χούντας.

“ Κανείς στη συνοικία μου δεν βγαίνει από το σπίτι του, οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν περιπολίες”, δήλωσε ένας κάτοικος της Ρανγκούν.

“ Η σιωπή είναι η πιο ισχυρή κραυγή που μπορούμε να απευθύνουμε στους στρατιώτες και την αιματηρή καταστολή τους”, έγραψε ένας αντιφρονών στο Twitter.

Μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 εναντίον της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές σιωπηλές απεργίες, μία εκ των οποίων τον Δεκέμβριο στη διάρκεια της οποίας άδειασαν οι δρόμοι της χώρας. Οι στρατηγοί είχαν προειδοποιήσει τότε ότι πλέον τέτοιου είδους ενέργειες ενδέχεται να χαρακτηρίζονται εσχάτη προδοσία. Επίσης είχαν απειλήσει να πάρουν τον έλεγχο των καταστημάτων που μένουν κλειστά.

Σήμερα ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δεσμεύθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Global New Light να οργανώσει “ ελεύθερες και δίκαιες” εκλογές “ μόλις η κατάσταση ηρεμήσει και σταθεροποιηθεί”.

Μετά το πραξικόπημα περισσότεροι από 1.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 9.000 κρατούνται στις φυλακές του καθεστώτος, σύμφωνα με τοπικό παρατηρητήριο που καταγγέλλει περιστατικά βασανισμών, βιασμών και εξωδικαστικών εκτελέσεων.

Μπροστά στην αύξηση της βίας η διεθνής κοινότητα ενίσχυσε χθες Δευτέρα την πίεση στους στρατηγούς.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει αν διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

“ Η διεθνής δικαιοσύνη έχει πολύ μακρά μνήμη”, προειδοποίησε ο Νίκολας Κούμζιαν επικεφαλής του ανεξάρτητου μηχανισμού έρευνας του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ. Ο μηχανισμός αυτός, που συστήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2018, συγκεντρώνει στοιχεία προκειμένου να μπορούν να ασκηθούν διώξεις.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επέβαλαν, σε συντονισμό με τη Βρετανία και τον Καναδά, νέες οικονομικές κυρώσεις στη Μιανμάρ. Στόχος των κυρώσεων είναι επτά πρόσωπα και δύο οντότητες “ που συνδέονται με το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ”, αλλά και οι πλέον υψηλόβαθμοι δικαστικοί της χώρας, ο γενικός εισαγγελέας, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο επικεφαλής της επιτροπής κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα