'
19 C
Aigio
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_img

ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ «MOBBING»: Ο Εργασιακός Εκφοβισμός με στοιχεία!

του Αχιλλέα Ροδίτη |

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι το «mobbing». Έτσι ονομάζεται διεθνώς ο Εργασιακός Εκφοβισμός ή αλλιώς η Ηθική Παρενόχληση.

Είναι ένα φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας που στις μέρες μας έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ένταση αυτού του φαινομένου.

Το ποσοστό εργαζομένων που δήλωσαν ότι βίωσαν «mobbing» αγγίζει το 13%. Ποσοστό που εκ πρώτης ίσως φαντάζει μικρό, αν όμως υπολογίσουμε πώς συνεπάγεται ότι 1 στους 6 εργαζόμενους, περίπου, το βιώνει, τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Το 79% έχει υποστεί λεκτική επίθεση, το 65% σκόπιμη υποβάθμιση της δουλειάς του, το 54% διαρροή φημών για το άτομό του, το 30% σκόπιμη απομόνωση από τους συναδέλφους του, το 28% δημόσια ταπείνωση, το 20% λεκτική βία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, το 18% παθητική επιθετικότητα, 12% σεξουαλική παρενόχληση, 11% αποκλεισμό από εκδηλώσεις της επιχείρησης και το 8% σωματική βία!

Πρόκειται για ένα θέμα επίκαιρο, αν και οι πρώτες αναφορές εντοπίζεται στην παγκόσμια βιβλιογραφία το 1966. Εν τούτοις στο σήμερα το φαινόμενο είναι σε απόλυτη έξαρση συνεπεία της κρίσης και των πολλαπλών προβλημάτων.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το πρόβλημα υπάρχει παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα. Εμφανίζεται και στην Κύπρο. Μόνο που εκεί, το αντίστοιχο Υπουργείο Εργασίας ζήτησε μία εμπεριστατωμένη έρευνα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, την οποία δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα του σε μια προσπάθεια να κάνει ευρέως γνωστό το πρόβλημα και να καταπολεμηθεί το φαινόμενο. Ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες από το Υπουργείο, για τον έλεγχο της κατάστασης σε όλους τους κλάδους εργασίας.  Στην έρευνα υπογραμμίζεται πως η θυματοποίηση αγγίζει ποσοστό του 30% κι ότι το πρόβλημα αφορά πολλές γυναίκες. Επίσης, τονίζεται ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων μένουν στην αφάνεια. 1 στα 3 περιστατικά δεν καταγγέλλονται από: φόβο, ντροπή ή ενοχή. Και επισημαίνεται ότι σε αυτά ακριβώς «επενδύουν» οι θύτες για να μένουν πάντοτε στο απυρόβλητο!

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα