'
21.3 C
Aigio
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_img

Με υψηλή συμμετοχή ολοκληρώθηκε στην Πάτρα το υβριδικό τελικό συνέδριο του Διασυνοριακού Έργου «Creative@Hubs» Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υλοποίησε το τελικό Συνέδριο του έργου Creative@Hubs του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» στις 28-29 Σεπτεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες ομιλητές αναφέρθηκαν στις δράσεις του στρατηγικού έργου που είχε διάρκεια υλοποίησης τέσσερα έτη. Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν Προϊστάμενος της Μονάδας Α’ (Επιστημονικο-τεχνικής Υποστήριξης) του ΠΤΑ/ΠΔΕ, Στάθης Παπαχριστόπουλος, και ο Project Manager του έργου Creative@Hubs, Τάκης Λυμπερέας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ, Φωκίωνας Ζαΐμης,  ο Συντονιστής της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 Gianfranco Gadaleta, και η Υπεύθυνη Έργου της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, Tina Ranieri.

Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ο κ. Λυμπερέας αναφέρθηκε στους γενικούς στόχους και τα αποτελέσματα του έργου, κάνοντας μια γενική ανασκόπηση στις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου, στην απήχηση που είχε το έργο για τις τέσσερις συμμετέχουσες Περιφέρειες, αλλά και στις ενέργειες που έπονται μέχρι την ολοκλήρωση του στις 30 Νοεμβρίου 2023.

Ακολούθησε η Αρχιτέκτων – Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πολυξένη Μάντζου, η οποία εστίασε στην τέχνη της αναβίωσης της Γιαννιώτικης χειροτεχνίας με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, χάριν στο Creative@Hubs.

Από τα τρία Εμπορικά Επιμελητήρια της ΠΔΕ έλαβαν το λόγο οι Δανάη Κατσαντά (Αχαΐα), Γιώργος Ρόμπολας (Αιτωλοακαρνανία) και Δημήτρης Βαρελάς (Ηλεία), για να περιγράψουν την εμπλοκή τους στις δραστηριότητες του έργου, αλλά και τα αποτελέσματα που παρήχθησαν στις τοπικές κοινότητες. Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν μεταξύ άλλων ανταλλαγές τεχνογνωσίας των διαχειριστών των κόμβων, αποστολές δικτύωσης Β2Β, εργαστήρια-σεμινάρια, εκδηλώσεις πληροφόρησης και δικτύωσης κ.λπ.

Ο Cultural Manager της MOSAIC και Διευθυντής του Hub Αχαΐας, Ανδρέας Τσιλίρας, επικεντρώθηκε στην Καινοτομία στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, ενώ ο Εκπρόσωπος του ITYE «Διόφαντος», Σωτήρης Μιχαλόπουλος, αναφέρθηκε στα Εργαλεία ICT για την υποστήριξη του τοπικού δημιουργικού οικοσυστήματος, που αναπτύχθηκε χάριν στο έργο Creative@Hubs. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Βασίλης Αυδίκος, παρουσίασε το Σχέδιο Αξιολόγησης και Βιωσιμότητας του έργου Creative@Hubs, με περιγραφή της εισαγωγής των Δημιουργικών Κόμβων στις τοπικές/περιφερειακές αναπτυξιακές στρατηγικές και ατζέντες.

Κεντρικός ομιλητής του τελικού συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Μάρκετινγκ του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αναστάσιος Πανόπουλος, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική τοποθέτηση στη σημασία της καινοτομίας στην επικοινωνία, ως καλή πρακτική υιοθέτησης του κλάδου της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου εστίασε στις επιδράσεις των Δημιουργικών Κόμβων στην ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα και στις μικρές επιχειρήσεις. Η μέρα ξεκίνησε με 26 Β2Β συναντήσεις αποστολών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργών, καλλιτεχνών και οργανισμών του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου, από Ελλάδα και Ιταλία.

Από πλευράς της Περιφέρειας Απουλίας, οι  Antonio Stasi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Foggia, Francesco Notarangelo, CIHEAM Bari | KU Νεανική επιχειρηματικότητα και Οικοσυστήματα Καινοτομίας και Maria Elena Latino, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Salento, ανέπτυξαν κατ΄ αντιστοιχία τα ακόλουθα θέματα: «Συνδυασμός της δημιουργικότητας με την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια της Απουλίας», «το Μοντέλο ενός Δημιουργικού Κόμβου Ανοιχτής Καινοτομίας – Living Lab» και, «Μεθοδολογίες και τεχνολογίες για τον εμπλουτισμό του Living Lab: το metaverse και οι εμπειρίες του αγροτικού Living Lab».

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ερευνών και μελετών του Πάντειου Πανεπιστημίου – Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με τις εξής θεματολογίες:

  • «Κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των Χώρων Συνεργασίας / Ο Δείκτης CORAL» (Lorenzo Marmo)
  • «οι Χώροι Συνεργασίας και οι Διαδικασίες Κοινωνικής Καινοτομίας σε Αγροτικές Περιοχές/ Σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας» (Colm Stockdale)
  • «τα Τοπικά δημιουργικά οικοσυστήματα, η απασχόληση και ο ρόλος των Δημιουργικών Κόμβων» (Αντιγόνη Παπαγεωργίου)
  • «οι Χώροι Συνεργασίας σε μη αστικές περιοχές: νέοι “ποιοτικοί” χώροι εργασίας για τις γυναίκες: Στοιχεία από την Αυστρία και την Ελλάδα» (Alexandra Wrbka)

Οι εταίροι του έργου Creative@Hubs – Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020 είναι τέσσερις: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (επικεφαλής), Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Περιφέρεια Απουλίας. Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχουν επίσης: το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», τα τρία Εμπορικά Επιμελητήρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας), και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου: https://2014-2020.greece-italy.eu/rlb-funded-projects/creativehubs/

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα