'
16.3 C
Aigio
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
spot_img

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών τη Δευτέρα

Η μέση θερμοκρασία στον κόσμο έφτασε σε νέο υψηλό τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ξεπερνώντας τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά. Οι επιστήμονες λένε ότι πρόκειται για την υψηλότερη ένδειξη από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Η υψηλή θερμοκρασία οφείλεται σε έναν συνδυασμό του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα υπάρξουν περισσότερα ρεκόρ αύξησης της θερμοκρασίας τους επόμενους μήνες καθώς το Ελ Νίνιο ενισχύεται.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι ερευνητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας στη στεριά και στη θάλασσα.

Τα ρεκόρ ανοιξιάτικου καύσωνα στην Ισπανία και σε πολλές χώρες της Ασίας ακολούθησαν, επίσης, θαλάσσιοι καύσωνες σε μέρη που δεν συνηθίζονταν, όπως στη Βόρεια Θάλασσα.

Αυτή την εβδομάδα η Κίνα συνέχισε να βιώνει έναν διαρκή καύσωνα με θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι νότιες ΗΠΑ βρίσκονται επίσης σε ασφυκτικές συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 C στις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης των ΗΠΑ. Αυτό έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92 C που ίσχυε από τον Αύγουστο του 2016.

Το υψηλό της Δευτέρας είναι το θερμότερο από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση το 1979. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι είναι το υψηλότερο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές μετρήσεων προς τα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο παγκόσμιο υψηλό είναι ένας συνδυασμός του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η Νότια Ταλάντωση El Niño, ή ENSO, όπως σωστά ονομάζεται, έχει τρεις διαφορετικές φάσεις: Θερμή, κρύα ή ουδέτερη. Είναι η πιο ισχυρή διακύμανση στο κλιματικό σύστημα οπουδήποτε στη Γη.

Τον Ιούνιο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι υπήρχαν συνθήκες Ελ Νίνιο. Αυτό σημαίνει ότι επιπρόσθετη θερμότητα ανεβαίνει τώρα στην επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, αυξάνοντας την παγκόσμια θερμοκρασία.

«Η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα που φτάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά από τότε που έχουμε διαθέσιμα αξιόπιστα αρχεία είναι ένα σημαντικό συμβολικό ορόσημο στον όλο και πιο θερμό κόσμο μας», δήλωσε ο ερευνητής για το κλίμα Leon Simons. «Τώρα που ξεκινά η θερμότερη φάση του Ελ Νίνιο, μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια ρεκόρ που θα σπάσουν τον επόμενο 1,5 χρόνο».

Το ρεκόρ θερμοκρασίας της Δευτέρας έρχεται καθώς και ο μήνας Ιούνιος χαρακτηρίστηκε επίσης ως ο θερμότερος Ιούνιος στο παγκόσμιο ρεκόρ μετρήσεων.

Οι μέσες θερμοκρασίες σε όλο τον πλανήτη ήταν 1,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο την περίοδο μεταξύ 1850 και 1900.

Ο αντίκτυπος των υψηλών θερμοκρασιών γίνεται επίσης αισθητός και στα άκρα του κόσμου. Στην Ανταρκτική, το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου καταρρίφθηκε πρόσφατα με ένδειξη 8,7 C σύμφωνα με την ερευνητική βάση Vernadsky της Ουκρανίας.

Κι ενώ αναμένεται ενίσχυση του Ελ Νίνιο τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό ότι περισσότερα ρεκόρ θα καταρριφθούν καθώς συνεχίζεται το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο.

«Οι πιθανότητες είναι ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος από ποτέ, και μαζί του ο πιο ζεστός μήνας όλων των εποχών: «ποτέ» που σημαίνει από τον Eemian περίπου 120.000 χρόνια πριν», δήλωσε ο Karsten Haustein, από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

«Ενώ οι θερμοκρασίες στο νότιο ημισφαίριο θα μειωθούν λίγο τις επόμενες ημέρες, το πιο πιθανό είναι ότι εντός του Ιουλίου και του Αυγούστου θα υπάρξουν ακόμη θερμότερες ημέρες, δεδομένου ότι το Ελ Νίνιο βρίσκεται τώρα σχεδόν σε πλήρη εξέλιξη».

Πηγή: skai.gr

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα