25.1 C
Aigio
Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025

Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας περπατά στη σύγχρονη εποχή, με διαρκείς δράσεις καινοτομίας – Ομιλία Γ.Ντίνου στο συνέδριο Impact 2025

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία αναφορικά με την πορεία της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας με γνώμονα την καινοτομία σε σχέση με την παραγωγή, παρουσίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Αιγιαλείας κ. Γιώργος Ντίνος, κατά την πρώτη ημέρα εργασιών του 4ου συνεδρίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “IMPACT 2025” που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του κτιρίου «Δημήτρης Μαρίτσας», που στεγάζονται τα Κεντρικά Γραφεία του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το ΙΤΥΕ “ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ”, την εφημερίδα ΓΝΩΜΗ και τον Σύνδεσμο Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας (ΣΤΕΔΕ) και αντικείμενο της φετινής διοργάνωσης είναι η περαιτέρω σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με το επιχειρείν, η ενίσχυση του οικοσυστήματος, η διασύνδεσή του με άλλα οικοσυστήματα, η εξέλιξη κοινών στόχων, όπως η τεχνολογική ενίσχυση επιχειρήσεων, η ζώνη καινοτομίας, η κάλυψη αναγκών φορέων, καθώς και η ανάδειξη νέων τεχνολογικών ευκαιριών.

Ο κ. Ντίνος, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης και επέκτασης της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, μίλησε ιδιαίτερα για τον συνεχή εκσυγχρονισμό των εγκατάστασεων και του δικτύου της, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών της αλλά και της εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων. Μέσα από την εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων, διαρκώς υποβάλλονται προτάσεις, συντάσσονται μελέτες και προχωρούν μια σειρά από μικρά και μεγάλα έργα.

Αυτή την στιγμή η ΔΕΥΑ εκτελεί και έχει προγραμματισμένα έργα άνω των 90 εκ €, μεταξύ των οποίων:

  • Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης σε Ανατολική και Δυτική Αιγιάλεια (κατασκευή)
  • Εργοστάσιο λυματολάσπης (κατασκευή)
  • Διυλιστήριο Σελινούντα (κατασκευή)
  • Εσωτερικά δίκτυα ΤΚ Τέμενης – Βαλιμίτικων – Διγελιώτικων (κατασκευή)

Επίσης ένα από τα έργα που περνούν την ΔΕΥΑ στην νέα ψηφιακή εποχή, είναι το «Έξυπνο σύστημα Ανίχνευσης Διαρροών Δίκτυο ύδρευσης Αιγίου» και την εγκατάσταση τηλεχειρισμού τηλεέλεγχου των σταθμών, σε γεωτρήσεις, δεξαμενές και ενδιάμεσους σταθμούς ελέγχου της πίεσης και παροχής νερού, στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης.

Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι, σε συνεργασία της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας με το Εργαστήριο “Ευφυών Τεχνολογιών Α.Π.Ε. και Ποιότητας” του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αρχικά θα αναπτυχθεί πλατφόρμα οπτικοποίησης πληροφοριών και αναγνώρισης διαρροών. Μέσω της υλοποίησης της πράξης επιδιώκονται διάφοροι σκοποί, μεταξύ των οποίων η παροχή αδιάλειπτης τροφοδοσίας νερού, που ικανοποιεί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ποιότητας, μέσα από την κλειστή ζώνη του δικτύου διανομής, για την τροφοδοσία όλων των κατοικιών, με παράλληλη δραστική μείωση λειτουργικών εξόδων, έλεγχο ποιότητας νερού και ελαχιστοποίηση των διαρροών και της σπατάλης του κορυφαίου αγαθού της φύσης, του νερού.

Επίσης η ΔΕΥΑ Αιγιάλειας από το έτος 2019 που ανέλαβε την άρδευση, επεκτείνει συνεχώς το κλειστό δίκτυο της με ιδίους πόρους, προκειμένου να καλύψει όλο και μεγαλύτερο μέρος κλειστού δίκτυο. Ήδη συντάσσεται μελέτη για τη δημιουργία κλειστού κυκλώματος άρδευσης στο σύνολο του αρδευτικού δικτύου που η ΔΕΥΑ έχει στην ευθύνη της και που θα κατατεθεί ως πρόταση προς χρηματοδότηση.

“Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πρώτα από όλα το νερό, τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητά του και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι εκ της θέσεως μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού αυτό το πολύτιμο αγαθό της φύσης, που μαζί με το οξυγόνο είναι τα κύρια συστατικά της ζωής και να δώσουμε στους πολίτες ένα σύγχρονο δίκτυο άρδευσης, οικονομικό ως προς την λειτουργία του, για να μπορούν οι αγρότες μας να παράγουν περισσότερο και ποιοτικότερο προϊόν” κατέληξε ο κ. Ντίνος.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement - spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα