'
26.8 C
Aigio
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img

ΕΒΕΠ Η κυβερνοασφάλεια στην ψηφιακή οικονομία και η «ανασφάλεια» στην πραγματική οικονομία

Η εικόνα της αγοράς, όπως διαμορφώνεται εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά και σημαντικές πτυχές της «κυβερνοασφάλειας», που σχετίζεται με τις επιχειρηματικές δράσεις αλλά και με την «ψηφιακή επαφή» των επιχειρήσεων με το πελατειακό δυναμικό, συζητήθηκαν στις 26 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στην οποία έλαβε μέρος ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Βασίλης Παπακώστας. Με αφορμή τη συμμετοχή του στην συνεδρίαση, τέθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήματα για τη θωράκιση των επιχειρήσεων έναντι τακτικών εξαπάτησης, κυβερνοεπιθέσεων, ψηφιακής απάτης, αλλά και των κινδύνων να βρεθούν ακουσίως μπλεγμένες με τη χρήση των επωνυμιών στο διαδίκτυο, που προξενεί ζημιές στο προφίλκαι στο αγοραστικό κοινό τους.

Με αφορμή την ενημέρωση από τον πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλη Κορκίδη, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εφοδιαστική, με τα κόστη διαμετακόμισης να συνεχίζουν την ανιούσα, αλλά και το με ενεργειακό κόστος να επιτείνει τα προβλήματα στον μεταποιητικό τομέα και το λιανεμπόριο, καταγράφηκε ο προβληματισμός για το «εκρηκτικό μείγμα» που διαμορφώνεται και το οποίο απειλεί να μειώσει το εύρος της αγοραστικής δυνατότητας του πελατειακού δυναμικού και, συνακόλουθα, να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στις επιχειρήσεις. στο κρίσιμο, από πάσης απόψεως, τελευταίο δίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 3,2 δις ευρώ για τα έσοδα του 2020 ήταν αυξημένες κατά 33,6% για 205.153 κερδοφόρες επιχειρήσεις με μ.ο. φόρου 15.589 ευρώ, κυρίως, λόγω της αύξησης της προκαταβολής στο 70% με 1,81 δις ευρώ.

Στο πλαίσιο του συμβουλίου, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. ενημέρωσε για μια δέσμη θεμάτων που άπτονται του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2021, για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο του ΠΕΠ Αττικής (2021-2027), αλλά και για τα μείζονος σημασίας θέματα που σε αυτή την χρονική συγκυρία απασχολούν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τα οποία και αναζητούν λύσεις για την ενεργειακή κρίση που θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη και την πρωτοβουλία για βιώσιμα προϊόντα, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η οποία παραμένει βιώσιμη, παρά τη γενικότερη αρρυθμία.

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, επίσης, ιδιαίτερα θετικά κρίθηκαν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, σύμφωνα με τα οποία το ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών είναι θετικό στους τομείς του γενικού εμπορίου και υπηρεσιών, των logistics, της εστίασης, της μεταποίησης και των καταλυμάτων. Αναλυτικά, στην Περιφέρεια Αττικής τα στοιχεία ανά δραστηριότητα επιβεβαιώνουν τη δυναμική του εμπορίου και των υπηρεσιών το εννεάμηνο του 2021, με 6353 συστάσεις επιχειρήσεων: η μεταποίηση με 2461, η εστίαση με 1175, τα καταλύματα με 267 και οι επιχειρήσεις στον κλάδο των logistics με 258.

Ιδιαίτερα θετική για την αναζωογόνηση της «ναυπηγικής τρίαινας», όπως έχει το Ε.Β.Ε.Π. «βαπτίσει» τις τρεις μεγάλες ναυπηγικές μονάδες της χώρας, κρίθηκε η εμπλοκή του, ιταλικών συμφερόντων, ομίλου Fincantieri στην εξυγίανση και επαναλειτουργία, σε συνεργασία με την ΟΝΕΧ, των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Το Επιμελητήριο, ως γνωστόν, έχει ταχθεί, ευθείς εξαρχής υπέρ των συζητήσεων για την αναζωογόνηση του ναυπηγικού τομέα και των όποιων προσπαθειών, προτείνοντας μάλιστα, την ανάπτυξη διαλυτηρίου πλοίων με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. ώστε να επιτευχθούν, πέραν της οικονομίας κλίμακας από την ανακύκλωση του ναυπηγικού χάλυβα και των άλλων εξαρτύσεων των πλοίων, οι στόχοι της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και της κυκλικής οικονομίας. Η αναγέννηση μιας ισχυρής ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα με την ισχυρότερη ναυτιλία στον κόσμο, δεν μπορεί παρά μόνο να χαροποιεί ιδιαίτερα την πειραϊκή επιχειρηματικότητα και απασχόληση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκε και διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο, κ. Αυγουστίνο Παπαθωμά και τα μέλη του Δ.Σ. του Κυπριακού Επιμελητηρίου της Αμμοχώστου, όπου επικαιροποιήθηκε το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το πρώτο, υπογραφέν το 1971, Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων.

Τέλος, σχολιάζοντας της οικονομικές εξελίξεις, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους να διανύσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο, με τη διεθνή αγορά να βρίσκεται ενώπιον απρόβλεπτων εξελίξεων, καθώς το μείγμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και η αρρυθμία της εφοδιαστικής είναι «εκρηκτικά». Μάλιστα, ευχήθηκε η εορταστική περίοδος, που είναι ενώπιόν μας στα τέλη του έτους, να αντιμετωπίσει τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, ώστε η αγορά να ανταποκριθεί στα ζητούμενα και οι επιχειρήσεις να μην στερηθούν τον τζίρο που προσδοκούν αυτή την περίοδο.

Πηγή:https://www.logistics-management.gr/evep-i-kyvernoasfaleia-stin-psifiaki-oikonomia-kai-i-anasfaleia-stin-pragmatiki-oikonomia/

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα