Ο θερμικός θόλος που «έλιωσε» την Ευρώπη έρχεται στη χώρα μας – Ξεκινά 4ημερο επικίνδυνου καύσωνα με 43 βαθμούς
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τις τελευταίες ημέρες οι μετεωρολόγοι, καθώς προβλέπεται πως ο καιρός θα αλλάξει ριζικά από τη στιγμή που ο «θερμικός» θόλος φτάσει στη χώρα μας προκαλώντας καύσωνα με θερμοκρασία που θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.
Το φαινόμενο που ονομάστηκε «θερμικός θόλος» τις τελευταίες ημέρες έλιωσε όλη την Ευρώπη, ανεβάζοντας επικίνδυνα τη θερμοκρασία στα ύψη. Ακόμα και σε περιοχές που δεν είναι συνηθισμένες σε καύσωνα. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως το νέο κύμα ζέστης θα μας επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Με ανάρτηση που έκανε στα social media ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη ενώ από την Πέμπτη ο καύσωνας θα υποχωρήσει.
«Πότε εισέρχεται ο θερμικός θόλος στα βαλκάνια και πότε καταρρέει. Η ζέστη της κεντρικής Ευρώπης μετατοπίζεται ανατολικότερα, χωρίς να έχουμε τροφοδοσία από την Αφρική, κάτι το οποίο είναι θετικό. Την συνολική κίνηση των αερίων μαζών την παρατηρούμε στο βίντεο, όπου διακρίνεται η μετατόπιση της ζέστης προς την περιοχή μας, με σαφώς τροποποιημένες τις αέριες μάζες και με το μέγιστο των θερμοκρασιών να σημειώνεται την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη» αναφέρει αρχικά ο Θοδωρής Κολυδάς.
«Πάντως από την Τετάρτη -που δεν θα πάψει να είναι μια ζεστή ημέρα- θα ξεκινήσει πτώση της θερμοκρασίας από τα ΒΔ που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη», συνεχίζει.
Ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Για το ίδιο φαινόμενο, έκανε ανάρτηση στα social media και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Ο μετεωρολόγος εξήγησε τι είναι ακριβώς ο θερμικός θόλος, πότε θα χτυπήσει τη χώρα μας και πότε θα «καταρρεύσει».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη με την θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 43 βαθμούς ενώ από την Πέμπτη θα υπάρχει ακραίος κίνδυνος για εκδήλωση φωτιάς καθώς θα κατηφορίσει ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια Βαλκάνια όπου θα ενισχύσει σημαντικά τους βορειοδυτικούς ανέμους.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:
«Κύμα καύσωνα προ των πυλών.
Πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων καλύπτει μεγάλο τμήμα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα την τροφοδότηση των εκεί περιοχών με πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής. Το φαινόμενο του “θερμικού θόλου” όπως θέλουν μερικοί να το αποκαλούν αποτυπώνεται στον πρώτο χάρτη μας.
Θεωρείστε ότι έχουμε μια ατμοσφαιρική κυκλοφορία που έχει τη μορφή καμπάνας όπου από το κατώτερο τμήμα της με τα κινούμενα βέλη εισέρχεται πολύ θερμός αέρας και στην ουσία εγκλωβίζεται εντός της καμπάνας μη μπορώντας να εκτονωθεί σε μεγαλύτερα ύψη της τροπόσφαιρας. Πιο επιστημονικά αυτό συμβαίνει διότι σε ένα πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων ο ατμοσφαιρικός αέρας κινείται καθοδικά (πορτοκαλί στάσιμα βέλη). Έτσι συσσωρεύεται πολύ θερμός αέρας στα χαμηλά στρώματα της τροπόσφαιρας.
Με τα μπλε βέλη γύρω από την καμπάνα μετατοπίζεται ο πιο ψυχρός αέρας με τη βοήθεια χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων ο οποίος δεν μπορεί να εισέλθει εντός της καμπάνας (ατμοσφαιρικό βουνό).
Μετατόπιση θερμικού θόλου ανατολικότερα.
Από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια αυτή η καμπάνα που απεικονίζουμε στον πρώτο χάρτη μας ή αλλιώς ο θερμικός θόλος ή επιστημονικά το υψηλό πεδίο βαρομετρικών πιέσεων, θα στραφεί και προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα τη μεταφορά των πολύ θερμών αερίων μαζών ανατολικότερα.
Πολύ θερμό τετραήμερο.
Το διάστημα Δευτέρα με Πέμπτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμη και πάνω από τους 40° βαθμούς Κελσίου σε τοπικό επίπεδο.
Οι πιο δύσκολες ημέρες όπως όλα δείχνουν θα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη με θερμοκρασίες που ίσως προσεγγίσουν ακόμη και τους 42° με 43° βαθμούς (δεύτερος χάρτης).
Ακραίος κίνδυνος φωτιάς.
Ο καύσωνας αυτός φαίνεται πως θα ολοκληρώσει τη δράση του με ακραίο και επικίνδυνο τρόπο.
Αυτό γιατί μέσα στην Πέμπτη θα κατηφορίσει ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια Βαλκάνια όπου θα ενισχύσει σημαντικά τους βορειοδυτικούς ανέμους προσεγγίζοντας και τα επίπεδα θυέλλης και άρα λοιπόν η προσοχή μας εστιάζεται
- Στον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς
- Στα επικίνδυνα μπουρίνια – επικίνδυνες καταιγίδες προς τα βόρεια.
Στον τρίτο χάρτη μας αποτυπώνονται οι διευθύνσεις και οι εντάσεις των ανέμων καθώς θα προχωράμε χρονικά μέσα στην Πέμπτη.