'
22.4 C
Aigio
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
spot_img

Δ. Πολυχρονιάδης: Ο αναμορφωτής του Αιγίου λαμβάνει θέση στην αναμορφωμένη πλατεία 

Στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προγραμματισμένη για αυτή τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 2.30 το μεσημέρι, η Δημοτική αρχή της Αιγιαλείας ανταποκρίνεται σε μια ιστορική απαίτηση – που επιβάλλεται μετά την ουσιαστική πράξη που είναι η απόδοση πλήρους αναμορφωμένης της κεντρική πλατείας Αγ. Λαύρας στο κοινό.

Με εισήγηση της Δημοτικής αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας καλείται να δώσει τη Δευτέρα την έγκριση μεταφοράς της προτομής του πρώην δημάρχου Διομήδη Πολυχρονιάδη το οποίο βρίσκεται σήμερα στον οικογενειακό τάφο στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο Αιγίου, στην πλατεία Αγίας Λαύρας.

Την πρωτοβουλία, κατόπιν απόφασης και της οικογενείας Πολυχρονιάδη, ανέλαβε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η ιστορικός και ερευνήτρια Βάνα Μπεντεβή  η οποία απεύθυνε σχετική επιστολή στο δήμο, με την ευκαιρία της επικείμενης τότε, ολοκλήρωσης  της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της πόλης, υπενθυμίζοντας (26/6/2023) ότι «η πλατεία έχει δύο ονομασίες: Αγίας Λαύρας και πλατεία Πολυχρονιάδη…  γιατί εκεί βρίσκεται και το αρχοντικό της ιστορικής οικογένειας Πολυχρονιάδη και συγκεκριμένα το σπίτι του δημάρχου Πολυχρόνη Πολυχρονιάδη, το οποίο και στέγαζε το δημαρχείο Αιγίου στα τέλη του 19ου αιώνα».

Η οικογένεια σταφιδοπαραγωγών και εμπόρων Πολυχρονιάδη, με πρώτο μέλος της τον Διομήδη, ασχολήθηκε και με την πολιτική αφήνοντας ένα ξεχωριστό στίγμα και στην νεότερη πολιτική ιστορία του Αιγίου. Ως δήμαρχος ο Διομήδης διαδέχτηκε τον Ιnokenti Romagnioli (Ρωμανιώλη) και έβαλε την υπογραφή σε σημαντικά έργα, μεταξύ των οποίων το υδραγωγείο της πόλης και την ηλεκτροδότηση του Αιγίου!

Ο Διομήδης Πολυχρονιάδης, όπως ενημερώνει η κ. Μπεντεβή, διετέλεσε δήμαρχος για δύο συνεχόμενες τετραετίες (1884 – 1892) ενώ για την κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά του τιμήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος!

Ο φίλος του Χαρίλαος Τρικούπης, έκανε δωρεά το περικαλλές ταφικό μνημείο που κοσμεί το Κοιμητήριο Αιγίου και στη κορυφή του φιλοξενείται η καλαίσθητη μαρμάρινη προτομή του Διομήδη.

Η Νίκη-Ουρανία Πολυχρονιάδη, κόρη του Διομήδη Πολυχρονιάδη, η οποία ζει στην Κέρκυρα και έχει δωρίσει πολλά και σημαντικά έγγραφα και κειμήλια της οικογενείας της, μέσω της κ. Μπεντεβή, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, απεύθυνε επιστολή προς τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο στην οποία δήλωσε την πρόθεσή της να προσφέρει την προτομή του Διομήδη Πολυχρονιάδη ώστε να στολίσει την αναδιαμορφωμένη πλατεία.

«Αφού πληροφορήθηκα την αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας Αγίας Λαύρας στο Αίγιο και κατόπιν συνεννόησης με την πρόεδρο της ΙΛΕΑ κα. Βάνα Μπεντεβή θα ήθελα να σας προσφέρω την προτομή του προπάππου μου τέως Δημάρχου Αιγίου Διομήδη Πολυχρονιάδη και πολιτευτού του Τρικούπη, έργο του σπουδαίου μαραμαρογλύπτη Μπονάνου, και δώρο του ιδίου Τρικούπη προς τον προπάππο μου.

Η εν λόγω προτομή βρίσκεται στον οικογενειακό τάφο της οικογένειας Πολυχρονιάδη στο Αίγιο και θα επιθυμούσα να μεταφερθεί από εκεί και να τοποθετηθεί σε βάθρο στην πλατεία Αγίας Λαύρας εμπρός από το αρχοντικό της οικογένειας» αναφέρει η δωρήτρια.

«Η πλατεία, με την συγκεκριμένη προτομή, θα αναβαθμιστεί καθώς θα αποτελεί το στίγμα της, και βεβαίως θα συνδεθεί με την Ιστορία της. Θα ανακτήσει δηλαδή την ιστορική της ταυτότητα» σχολιάζει η κ. Μπεντεβή, η φιλόλογος, ιστορικός και πρόεδρος του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Α.

Ο Διομήδης Πολυχρονιάδης (1833 – 1893) ήταν Δήμαρχος Αιγίου την περίοδο 1866-1874, έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία ενώ ο γιός του, Πολυχρόνης Πολυχρονιάδης, ήταν Δήμαρχος Αιγίου από 1929 έως 1932 αλλά και βουλευτής του Χαρ. Τρικούπη.

Η ομόφωνη ψήφος στην εισήγηση της Δημοτικής αρχής για τη μεταφορά της προτομής είναι μια απόδοση τιμής σε μια πολιτική οικογένεια η οποία για περίπου επτά δεκαετίες, από το 1866 έως το 1932, συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου, αμέσως μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, να αναμορφωθεί η πόλη του Αιγίου και να αποκτήσει ένα σύγχρονο αστικό προφίλ, αντάξιο του πολιτισμού και της ιστορίας της.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα