'
16.3 C
Aigio
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img

Αχαΐα | Πόσα μαγαζιά έκλεισαν το 2022


600 καταστήματα λιανικού εμπορίου κατέβασαν τα ρολά τους το 2022, στην Πάτρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εμπορικού Συλλόγου Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το περασμένο έτος έκλεισαν στην Ηλεία 200 καταστήματα λιανικής πώλησης και άλλα 180 στην Αιτωλοακαρνανία, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των λουκέτων σε όλη την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας για τα εμπορικά μαγαζιά στα 980.

Στα λουκέτα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις εκείνες που έπαυσαν την φυσική τους παρουσία, έκλεισαν δηλαδή τα καταστήματα τους και συνέχισαν την δραστηριότητα τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η εκτίμηση είναι ότι τουλάχιστον ακόμα 150 με 200 επιχειρήσεις της Πάτρας και της Αχαΐας, ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο, οπότε ο συνολικός αριθμός των λουκέτων για το 2022 είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Πάντως, αρνητικά είναι τα μηνύματα που καταγράφονται από την Ομοσπονδία στα εμπορικά μαγαζιά και για αυτό το πρώτο δίμηνο του 2023. Πιο συγκεκριμένα, το 45% των καταστημάτων της Πάτρας κατά την χειμερινή εκπτωτική περίοδο κατέγραψε πτώση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή.

Το επίσης 45% είχε την ίδια απόδοση, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ μόλις το 10% των μαγαζιών του λιανικού εμπορίου παρουσίασε μια άνοδο. Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια του 2023 στην αγορά και στο λιανικό εμπόριο παραμένουν αρνητικές.

Αν δεν αλλάξει κάτι και δεν υπάρξει μια ουσιαστική ανάκαμψη στην αγορά ο αριθμός των λουκέτων στο κλείσιμο του 2023 θα είναι κατά τουλάχιστον 50% μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτόν του 2022. Με λίγα λόγια έρχεται «κραχ».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα