'
18.9 C
Aigio
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

908€ κατώτατο μισθό θέλει η ΓΣΕΕ – Αύξηση ίση με τον πληθωρισμό δίνουν οι έμποροι


Δύσκολη προμηνύεται η εξίσωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού φέτος. Η κυβέρνηση ήδη μιλάει για αύξηση πάνω από τα 800 ευρώ, η ΓΣΕΕ έβαλε τον πήχυ στα 908 ευρώ και οι μικρομεσαίοι που αναμένεται να υποβάλουν την πρότασή τους ίσως και σήμερα στον συντονιστή της διαβούλευσης, μπορούν να δώσουν αύξηση 3,5%, δηλαδή κατώτατο μισθό 807 ευρώ, από 780 ευρώ σήμερα.
Τον τελικό λόγο για την αύξηση του μισθού τον έχει η κυβέρνηση, που θα συνεκτιμήσει τις προτάσεις όλων των φορέων που θα υποβληθούν στη διαβούλευση, και θα σταθμίσει την απόφασή της όπως λένε οι πληροφορίες με κριτήριο την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των χαμηλόμισθων.

Η αρμόδια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου προσδιόρισε την αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό δηλαδή πάνω από το 3,5% που προτείνουν οι μικρομεσαίοι. Ηδη συζητείται μια αύξηση μεταξύ 40 και 50 ευρώ που θα φέρει τον μισθό μεταξύ 820 ευρώ και 830 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Η πρόταση των μικρομεσαίων ΕΣΕΕ περιλαμβάνεται στην έκθεση του επιστημονικού της Ινστιτούτου (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) που αναμένεται να δοθεί ίσως και σήμερα στον ΟΜΕΔ που συντονίζει τη διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Play Video

Το χαμηλό ποσοστό (3,5%) που προτείνουν οι μικρομεσαίοι, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της Συνομοδπονδίας, αντανακλά τα όρια των αντοχών των επιχειρήσεων του κλάδου και εξισορροπεί την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων που προκαλεί η θέσπιση τεκμαρτού εισοδήματος ίσου με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό.

Στην πράξη αυτό που φαίνεται να αποθάρρυνε την ΕΣΕΕ να προτείνει μεγαλύτερη αύξηση είναι η σύνδεση του κατώτατου μισθού με τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις, και ουσιαστικά το γεγονός ότι όσο ανεβαίνει ο βασικός μισθός θα ανεβαίνει και το τεκμαρτό φορολογητέο τους εισόδημα άρα και η φορολογική τους επιβάρυνση.

Η υποβολή των προτάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, και καθοριστικές για το τελικό ποσοστό αύξησης που θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση θα είναι οι προτάσεις του ΣΕΒ, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΚΕΠΕ.

Η ΓΣΕΕ με την έκθεση του δικού της Ινστιτούτου (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) τοποθετεί τον πήχυ 100 ευρώ υψηλότερα και ζητά ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 908 ευρώ. Ως βάση υπολογισμού της αύξησης χρησιμοποιείται το 60% του διάμεσου μισθού. Σύμφωνα με την έκθεση το 2023 ο μεικτός διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 1.443 ευρώ μηνιαίως, με το 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας, να ανέρχεται στα 866 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας το 2023 και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 908 ευρώ, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, και να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας, επισημαίνει η έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 1.031 μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) και είναι βελτιωμένος μεν από πέρυσι αλλά βρίσκεται στην 8η χαμηλότερη θέση ανάμεσα σε 22 κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Ενδεικτικά, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα υπολείπεται του αντίστοιχου κατώτατου της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας.

capital

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα