26.7 C
Aigio
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβος για «εισβολή» από τη Βρετανία, την περίοδο των εορτών

Στη μετάλλαξη Όμικρον και τον φόβο επέκτασής της στην Ελλάδα, λόγω Χριστουγέννων, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας-Υπέρτασης και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», Βασίλης Κώτσης.

Ο Β. Κώτσης ανέφερε πως «η μετάλλαξη Όμικρον έχει πολύ μεγάλη επέκταση στη Βρετανία, ιδίως στο Λονδίνο. Θα πρέπει να είναι απαραίτητο από την κυβέρνηση για όσους ταξιδέψουν την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα να πραγματοποιούν PCR test, είτε είναι κάποιος εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος».

«Κυρίως θα επισκεφθούν τη χώρα μας Έλληνες που δουλεύουν στο εξωτερικό, αλλά και φοιτητές. Αυτοί θα έρθουν ούτως ή άλλως. Οπότε, πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τις πτήσεις εξωτερικού» προειδοποίησε ο καθηγητής, με δηλώσεις του στο τοπικό σάιτ grtimes, σημειώνοντας πως «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έρθει και στη χώρα μας, αν ταξιδέψουν χωρίς PCR test».


Γι’ αυτό, ο Βασίλης Κώτσης τόνισε πως πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα «για να μην έχουμε 5ο κύμα, μετά τις γιορτές», ενώ σχετικά με τη δυναμική της Όμικρον, ο διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» εξήγησε ότι -βάσει των στοιχείων μέχρι στιγμής, αν και δεν είναι πολλά ακόμα- είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά πιο αδύναμη.

«Οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα νοσήσουν ανεμβολίαστοι, αλλά και όσοι έχουν εμβολιαστεί δύο φορές, ενώ οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις δεν θα έχουν πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Κώτσης.

Ανησυχία λόγω των ταξιδιωτών από τη Βρετανία
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τον ερχομό της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, ανέφερε πως «το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε νεκρούς και αύξηση των κρουσμάτων. Το πρόβλημα δεν είναι της Ελλάδας με τη νόσο, αλλά παγκόσμιο. Πρέπει να κοιτάμε έξω από το κουτί για να δούμε τι θα κάνουμε μέσα. Χρειάζεται να παρακολουθούμε τα δεδομένα του κόσμου».

«Ίσως πολλαπλά κρούσματα να υπάρχουν και στην Ολλανδία, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετοί Έλληνες εκεί. Το πρόβλημα, εφόσον εμφανιστεί, θα είναι από τη Βρετανία, διότι και η Δέλτα από εκεί είχε έρθει στη χώρα μας. Επίσης, τα πρώτα κρούσματα είχαν εμφανιστεί από Άγγλους τουρίστες που έχουν κατοικίες σε περιοχές, όπως η Κρήτη», τόνισε.

Ο πρώτος νεκρός στη Βρετανία εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον
Πρώτος νεκρός από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. Πρόκειται για κρούσμα που είχε εντοπιστεί στη Βρετανία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο κοντά στο Πάντινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε: «Δυστυχώς, ναι, η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε νοσηλείες και, δυστυχώς, τουλάχιστον ένας ασθενής έχει επιβεβαιωθεί πως πέθανε από τη μετάλλαξη αυτή».

Και συνέχισε: «Επομένως, πιστεύω ότι η ιδέα πως αυτή η μετάλλαξη είναι κατά κάποιον τρόπο μια πιο ήπια εκδοχή του ιού, νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να σκεφτόμαστε από τη μία πλευρά και από την άλλη να αναγνωρίσουμε τον απόλυτο ρυθμό με τον οποίο επιταχύνεται στον πληθυσμό. Επομένως, το καλύτερο είναι να κάνουμε όλοι μας τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα, ο Μπόρις Τζόνσον είπε:

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχω καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να τονίσω στο κοινό πως πρέπει να παρακολουθούμε πού πηγαίνει η πανδημία και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κοινού. Πιστεύουμε πως τα βήματα που κάνουμε -δηλαδή, το σχέδιο Β σε συνδυασμό με μια εξαιρετικά φιλόδοξη επιτάχυνση της εκστρατείας ενισχυτικών δόσεων- είναι η σωστή προσέγγιση».

Υπενθυμίζεται πως λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Χαβίντ, είχε αποκαλύψει πως τουλάχιστον 10 άτομα νοσηλεύονται με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στους 3.137.

Πέντε τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα
Και πέμπτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον καταγράφηκε στην Ελλάδα.

Από τις 29.11.2021, που επιβεβαιώθηκε με αλληλούχηση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση) το πρώτο κρούσμα Όμικρον στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά πέντε κρούσματα.

Πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας 25-41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου.

Τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (δύο από Ν. Αφρική και δύο από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας.

Επίσης, σημειώνεται πως έχουν απομονωθεί, ενώ έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους

Πηγή: iefimerida.grΜετάλλαξη Όμικρον: Φόβος για «εισβολή» από τη Βρετανία, την περίοδο των εορτών

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα