'
20.9 C
Aigio
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_img

Όλα όσα είπε για την Αιγιάλεια ο Γιώργος Μπέσκος | Διαπιστώνει έλλειψη οράματος και οργάνωσης, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος μίλησε ευθέως στην εφημερίδα “Αχαϊκή Πολιτεία” και στον δημοσιογράφο Αχιλλέα Ροδίτη σχολιάζοντας και στηλιτεύοντας όλα τα κακώς κείμενα του Αιγίου αλλά και το κενό οράματος, όπως είπε, που μαστίζει την Αιγιάλεια. Αποδίδοντας σε αυτό και στην έλλειψη οργάνωσης και μεθοδικότητας την αιτία του κακού για την καθοδική τροχιά της περιοχής και για τις χαμένες ευκαιρίες…

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:

(από εφημερίδα “Αχαϊκή Πολιτεία”)

του Αχιλλέα Ροδίτη

Το Αίγιο, πόλη συνυφασμένη με την ιστορία και την αίγλη, δυστυχώς διολισθαίνει σε μια εποχή διογκωμένων προβλημάτων και ασφυχτικού αδιεξόδου. Το τμήμα Φυσικοθεραπείας είναι το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ή και η πλατεία Αγίας Λαύρας που από υπό ανακατασκευή κατάντησε εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο εν μέσω καλαίσθητων καταστημάτων εστίασης και εμπορίου.

Το Αίγιο, ως άλλος Δαυίδ, προσπαθεί να διαχειριστεί και να υπερπηδήσει εμπόδια σε μέγεθος Γολιάθ. Και εν μέσω αυτής της «καταιγίδας» στασιμότητας αναδύονται «φωτεινά» παραδείγματα πολιτών που δίχως να ‘ναι αιρετοί ή να διεκδικούν τίτλους κι αξιώματα, μάχονται για τα αυτονόητα.

Όπως ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου κ. Γιώργος Μπέσκος που με προσωπική προσπάθεια πέτυχε την δημιουργία ΟΠΚΕ στο Αίγιο και την πρόσφατη ενίσχυση της. Ο ίδιος απαντά στην «Πολιτεία» χωρίς περιστροφές, ενίοτε και με σκληρή γλώσσα, γιατί η Αιγιάλεια περιήλθε σε αυτή την κατάσταση.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Ερ: Κύριε Μπέσκο, είστε μάχιμος δικηγόρος και πρόεδρος του Δ.Σ. Αιγίου. Άρα φόρτος εργασίας μεγάλος. Παρ’ όλα αυτά ασχολείστε ενεργά με τα τοπικά ζητήματα επιδιώκοντας λύσεις. Γιατί;

Απ: Ο κώδικας δικηγόρων δίνει τη δυνατότητα σε Δικηγορικούς Συλλόγους να κάνουν αναφορές και παρεμβάσεις για τοπικά ζητήματα που αφορούν τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται τα μέλη τους.Μέσα από αυτό το θεσμικό πλαίσιο ήδη κάναμε και κάνουμε αρκετές παρεμβάσεις. Η ασφάλεια των πολιτών, για παράδειγμα, είναι μέγα ζήτημα για την Αιγιάλεια. Κανείς δεν ενδιαφερόταν από πολιτικούς.

Άλλωστε έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες πρακτικές από πολιτικούς στην περιοχή μας. Κάναμε μεγάλο και επίμονο αγώνα, ως Σύλλογος, σε συνεργασία με προέδρους κοινοτήτων, και καταφέραμε να συσταθεί ΟΚΠΕ στο Αίγιο. Και πρόσφατα, πάλι με παρεμβάσεις μας, ενισχύθηκε. Μου αρέσει να προσφέρω ανιδιοτελώς στο κοινωνικό σύνολο και να δίνω λύσεις. Συνήθως πολλοί αρκούνται στην υποβολή αιτημάτων αλλά το κάνουν για το θεαθήναι.

Ουσία έχει το οποίο αίτημα να το στηρίζεις και να επιδιώκεις την πραγματοποίηση του μέχρι το τέλος. Η ανταμοιβή μου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αναγνώριση από κόσμο της προσπάθειας και η ανακούφιση του από την εξεύρεση λύσης. Όταν αναλαμβάνουμε θεσμικές θέσεις πρέπει να έχουμε ως πρώτο στόχο παρεμβάσεις που δίνουν λύσεις και βοηθούν τον συμπολίτη μας να ζει σε καλύτερες συνθήκες.

Ερ: Αλήθεια, γιατί κατά την γνώμη σας το Αίγιο, από… Αίγιο αίγλης, προόδου και πρωτοπορίας, εξελίχθηκε δυστυχώς σε ένα Αίγιο ταλαιπωρίας και άλυτων – αδρομολόγητων προβλημάτων;

Απ: Το Αίγιο και η Αιγιάλεια είναι από τις πιο όμορφες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς σε επίπεδο ανάπτυξης υστερεί κατά πολύ. Ο βασικός λόγος κατά την άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει οργάνωση μεθοδικότητα και όραμα σε όσους εκλέγονται. Από την εποχή Μέγαρη και μετά.

Αναλώνονται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, υπάρχει στόχος και πρόβλεψη αλληλοεξόντωσης πολιτικών αντιπάλων και δεν υπάρχει σύμπνοια στρατηγική και οργάνωση για να μπουν οι βάσεις ώστε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας να έχει και τις υποδομές για ανάλογη ανάπτυξη. Ώστε να γίνει πόλος έλξης και αντικείμενο θαυμασμού σε όλη τη χώρα.

Περιοχή με ομορφιές της Αιγιάλειας ,συνδυαστικά σε χειμερινό και καλοκαιρινό επίπεδο, δε συναντάς στη χώρα μας. Δυστυχώς τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει η περιοχή μας είναι από την εποχή Μέγαρη. Αναπλάσεις, πλατείες, βιολογικός καθαρισμός. Τον είχα ζήσει. Εάν δεν κατάφερνε έναν στόχο που έβαζε δεν ηρεμούσε.

Ήταν τόσο επίμονος που με αυτό τον τρόπο κατάφερε πολλά για την περιοχή μας. Ξυπνούσε και κοιμόταν με την αγωνία να ολοκληρωθούν έργα που είχε στοχεύσει. Και τα κατάφερνε με δύσκολες συνθήκες και προϋποθέσεις. Σήμερα, υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, πόροι από πρόγραμμα εθνικών επενδύσεων και θεωρώ ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για άντληση πόρων ώστε να γίνουν έργα πνοής στην Αιγιάλεια.

Αλλά πρέπει να υπάρχει όραμα, πρόγραμμα, σύμπνοια και όσοι εκλέγονται, είτε είναι στη δημοτική αρχή είτε στη μειοψηφία, να έχουν κοινό όραμα που συνιστάται στην ανάπτυξη της Αιγιάλειας.

Ερ: Τι θα είναι αυτό που πιστεύετε ότι θα ωθήσει σε μια νέα εποχή όχι μόνο την πόλη του Αιγίου αλλά και την Αιγιάλεια συνολικά;

Απ: Θεωρώ ότι για να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης της πόλης μας πρέπει να ασχοληθούν άτομα που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί (γιατί από αυτούς δεν υπάρχει δυστυχώς όραμα) αλλά πρόσωπα που έχουν καυαξιωθεί επαγγελματικά σε τομείς τους και το μόνο τους μέλημα είναι η βελτίωση συνθηκών στην πολύπαθη περιοχή μας.

Δυστυχώς η Αιγιάλεια είναι ξεχασμένη σε όλους τους τομείς από την κεντρική πολιτική σκηνή. Άρα μόνοι μας πρέπει να δώσουμε το στίγμα και τον αγώνα μας για να προσβλέψουμε σε κάτι καλύτερο. Σας θυμίζω το τμήμα Φυσικοθεραπείας, τους αγρότες και την ΕΒΟ για να αποδειχθεί πως η περιοχή μας είναι παντελώς ξεχασμένη. Και δεν είναι μόνο αδιαφορία αλλά και τακτική υποτίμησης. Το τμήμα Φυσικοθεραπείας είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα.

Ερ: Η ανάπτυξη ενός μικρότερου δήμου ενός νομού είναι άραγε “ξεκομμένη” υπόθεση απ’ την ανάπτυξη ενός άλλου δήμου του ίδιου νομού; Με άλλα λόγια, τι μήνυμα θα στέλνατε στους πατρινούς, για παράδειγμα, αναφορικά με τα της Αιγιάλειας ζητήματα; Είναι ζητήματα που αφορούν μόνο τους Αιγιαλείς…;

Κατά την άποψή μου οι σκέψεις διαχωρισμού (συμφέροντα Αιγίου – Πάτρας) είναι ξεπερασμένες. Είναι διχαστικές και αδόκιμες. Μια Αιγιάλεια σε ανάπτυξη είναι αναμφισβήτητα γεγονός που έχει θετικές επιρροές σε όλο το νομό Αχαΐας και αντίστροφα. Όταν η Αιγιάλεια είναι πόλος έλξης με υποδομές, είναι βέβαιο ότι ο κόσμος που θα επισκεφτεί την περιοχή μας θα επισκεφτεί την Πάτρα και την υπόλοιπη Αχαΐα.

Όλος ο νόμος Αχαΐας είναι σημείο αναφοράς για τα φυσικά του κάλλη αλλά στο σύνολο του σε θέματα κοινωνικά, εργασιακά και ανάπτυξης είναι μια ξεχασμένη περιοχή. Είναι αδιανόητο! Η Αχαΐα να μην έχει εργοστάσια επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Είναι απαράδεκτο και δείγμα ότι μας έχουν ξεχάσει και αδιαφορούν. «Αιγιάλεια ισχυρή» και «Πάτρα ισχυρή» είναι αλληλένδετες έννοιες και μόνο θετικά αποτέλεσμα μπορούν να έχουν για όλο το νομό.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα