14.6 C
Aigio
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img

Βράχος είναι αυτός ο τόπος και ο σοφός καιρός μια μέρα θα τον κάνει τραγούδι

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΥ

Οι προϋποθέσεις για την κατάκτηση της εκλογικής νίκης

ΕΝΤΑΞΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

Βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Καλαβρυτινός στην καταγωγή. Ο Κώστας Μάρκου παραχώρησε συνέντευξη στο aigiovoice όπου επισήμανε με έμφαση τους όρους και τις προϋποθέσεις της επόμενης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σοσιαλισμός είναι ο οραματικός στόχος της Αριστεράς δηλώνει στην συνέντευξή του ενώ απαντά στο επίμαχο ζήτημα της κατάργησης του Τ.Ε.Ι. ΑΙΓΙΟΥ.

Αναλυτικά η Συνέντευξη:

Του Καθηγητή Κώστα Β Μάρκου, Βουλευτή Αχαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Επιτρέψτε μου ένα λογοπαίγνιο όσο κι αν ακουστεί ειρωνικό. Με τέτοια ημερομηνία γέννησης (3 Σεπτεμβρίου) θα μπορούσατε να διεκδικήσετε ακόμη και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ποια η διαφορά Σοσιαλισμού και Ριζοσπαστικής Αριστεράς;

Αν προεκτείνω τον συλλογισμό σας, με παιγνιώδη πάντα διάθεση, τότε θα έπρεπε να επιδιώξω να γίνω στρατηγός ή τουλάχιστον συνταγματάρχης, δεδομένου ότι θεωρώ πιο σημαντική 3η Σεπτεμβρίου από όλες, την αντίστοιχη ημερομηνία του 1843 όπου ο Στρατηγός Μακρυγιάννης και ο Συνταγματάρχης Καλλέργης διεκδίκησαν και απέσπασαν από τον Βασιλιά Όθωνα  Σύνταγμα, το οποίο υπέγραψε ο Όθωνας. Από τότε η πλατεία των Ανακτόρων μετονομάστηκε σε Πλατεία Συντάγματος.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος σας, χρειάζονται τόνοι βιβλίων που να το διαπραγματευτούν. Επιγραμματικά θεωρώ ότι ο Σοσιαλισμός είναι ο οραματικός στόχος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Το 1974 λάβατε ενεργά μέρος στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Η γενιά του Πολυτεχνείου πρωταγωνιστεί στις πολιτικές εξελίξεις εδώ και δεκαετίες αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν κυβέρνησε την χώρα ένας γνήσιος εκπρόσωπος εκείνης της γενιάς. Που το αποδίδετε;

Οι μέρες του Πολυτεχνείου σηματοδότησαν την αντίθεση του συνόλου του λαού στη δικτατορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 3 αυτές μέρες ονοματοδότησαν μια ολόκληρη γενιά, ως Γενιά του Πολυτεχνείου σε αντιδιαστολή με την Γενιά της Αντίστασης που αφορούσε 4 ολόκληρα χρόνια. Οι χιλιάδες αγωνιστές του Πολυτεχνείου με την παρουσία τους, τη σεμνότητα τους, τους πολιτικούς προσανατολισμούς τους αλλά και το ήθος τους σηματοδότησαν την μεταπολιτευτική πολιτική και κοινωνική ζωή. Αυτή είναι η σημαντική παρακαταθήκη που αφήνουν στην πατρίδα μας.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  ανήκει σε μια νεότερη γενιά που επίσης αγωνίστηκε για Παιδεία και ελευθερία. Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην δική σας γενιά και την γενιά του πρώην Πρωθυπουργού, τολμώ να υποθέσω ότι είναι η γενιά της Αλλαγής. Διαφωνείτε;

Αυτή ακριβώς την παρακαταθήκη τιμά η πολιτική παρουσία του Τσίπρα, αλλά και πολλών άλλων πολιτικών της νεότερης γενιάς. Δεν ξέρω πως μπορεί να ονοματοδοτηθεί η νεότερη γενιά. Η ιστορία θα της αποδώσει τα εύσημα. Πάντως τα εμβληματικά συνθήματα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία αποδίδουν διαχρονικά τα εκάστοτε ζητούμενα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται πλέον στα λεγόμενα Κόμματα Εξουσίας. Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναληφθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέσα στην κοινωνία για να επανέλθει στην εξουσία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επιλέξει να αναπτυχθεί οργανωτικά διευρύνοντας την πρόσκληση του σε κάθε πολίτη που αποδέχεται το πολιτικό του πρόγραμμα. Η ένταξη ήδη χιλιάδων πολιτών στις γραμμές του και η συμμετοχή τους και στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών του, αλλά και στην πολιτική του πρακτική είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την κατάκτηση της επόμενης εκλογικής νίκης. Η γείωση των κομματικών αυτών δυνάμεων με την κοινωνία θα έχει σαν αποτέλεσμα αφενός μεν την κοινοποίηση της πολιτικής του πρότασης, αφετέρου δε την πρόσληψη του προβληματισμού της κοινωνίας και των προβλημάτων της. Βασικά μιλάμε για ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας της Αριστεράς που λειτουργεί δημοκρατικά χωρίς αρχηγικά θέσφατα.

Δύο χρόνια τώρα ακούμε να μιλούν για την πανδημία, λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι και παθολόγοι. Η Ενδοκρινολογία  η ειδικότητά σας  αποτελεί παράπλευρη ειδικότητα σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης;

Η Ενδοκρινολογία δεν είναι στις ειδικότητες αιχμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντίθετα ο κορωνοιός προκαλεί δευτεροπαθείς συνέπειες σε νοσήματα που αφορούν την Ενδοκρινολογία όπως  ο Σακχαρώδης Διαβήτης κ.α. στα οποία ο ρόλος της είναι σημαντικός.

Ηγηθήκατε μιας Ανθρωπιστικής Αποστολής στο εξωτερικό για την καταπολέμηση της ιωδιοπενίας. Επιτρέψτε ακόμη ένα λογοπαίγνιο με προφανές πολιτικό περιεχόμενο. Μια από τις βασικές αιτίες της ιωδιοπενίας είναι η φτώχεια. Τα μνημόνια δεν οδηγούν στην ανθρώπινη εξαθλίωση;

Όντως για μια 15ετία μαζί με άλλους εκλεκτούς συναδέλφους δραστηριοποιηθήκαμε σε χώρες της Δυτικής Ασίας και Ανατολικής Ευρώπης για την αντιμετώπιση της Ιωδιοπενίας. Η ανεπαρκής πρόσληψη Ιωδίου από τη τροφή προκαλεί παθήσεις του θυρεοειδούς κυρίως στα παιδιά. Η συγκεκριμένη κατάσταση προέκυψε στις χώρες αυτές λόγω της κατάρρευσης του δικτύου προστασίας μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως τα μνημόνια και η φτωχοποίηση που προκαλούν, είναι γεγονός ότι αυξάνουν τη νοσηρότητα και τη θνητότητα. Τα δεδομένα αυτά έχουν αποδειχθεί επιστημονικά από εκατοντάδες μελέτες.

Από το 2012 παρακολουθείτε ασθενείς στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων. Η ιατρική είναι λειτούργημα. Η πολιτική τι είναι;

Όπως ξέρετε κατάγομαι από τα Καλάβρυτα, οπότε η άσκηση εθελοντικά της ιατρικής στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων εκ μέρους μου είναι πέραν των άλλων και προσωπική ευχαρίστηση. Η πολιτική είναι η έκφραση της ευθύνης που ο καθένας έχει απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, από οποιαδήποτε θέση. Βεβαίως την ευθύνη αυτή ο καθένας την εννοεί διαφορετικά.

Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Οι γερμανικές αποζημιώσεις διεκδικήθηκαν μέχρι σήμερα με τους κατάλληλους πολιτικούς χειρισμούς;

Αυτό που μπορούμε αυτή τη στιγμή να θεωρήσουμε ως θετικό είναι ότι η διεκδίκηση των αποζημιώσεων δεν έχει απεμποληθεί πολιτικά από την Ελληνική Πολιτεία, ούτε και νομικά υπάρχει η οιαδήποτε παραγραφή. Βέβαια η διεκδίκηση αυτή κατά καιρούς έχει διάφορες αποκλίσεις σε ένταση εκ μέρους της Ελλάδας. Τελευταία εμβληματική κίνηση είναι η ρηματική διακοίνωση προς την Γερμανία που εξέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 20119. Ο δρόμος όμως είναι ακόμα μακρύς.

Στο παρελθόν έχετε διατελέσει μέλος της Συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μπορείτε να εξηγήσετε την επιμονή της παρούσας Συγκλήτου στην κατάργηση του ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας Αιγίου;

Θεωρώ ότι η λάθος απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκίνησε από την εισήγηση της επιτροπής που είχε ορίσει η Πρυτανεία. Η εισήγηση αυτή, χωρίς καμμιά εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία, έγινε αποδεκτή χωρίς επακόλουθη εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων. Η εκτίμηση μου είναι ότι τώρα οι αρμόδιοι έχουν αντιληφθεί το λάθος τους, ποικίλοι όμως λόγοι δεν τους επιτρέπουν να «ανακρούσουν πρύμναν».

Μια ευχή για τις γιορτές;

Αυτός ο τόπος είναι βράχος σαν σπαθί, κοφτερός που σοφός ο καιρός θα τον κάνει τραγούδι μια μέρα (Νίκος Γκάτσος).

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα