12.4 C
Aigio
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
spot_img

Το σωματείο “Ιπποκράτης” για την Ημέρα της Γυναίκας

«Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάμουν το παν!»*

     *Φ. Ντοστογιέφσκι

Συναδέλφισσες/οι

Η φετινή επέτειος της 8 Μάρτη, γίνεται κάτω από τη σκιά του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που είχε δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, στην πλειοψηφία τους δυστυχώς, νέα παιδιά.

Σήμερα, η θλίψη μας μετατρέπεται σε οργή αναλογιζόμενοι  ότι μπροστά στα κέρδη και τη διαφθορά, απαξιώνονται ανθρώπινα δικαιώματα, και εν τέλει, η ίδια η ανθρώπινη ζωή.

Πέρασαν 166 χρόνια από την πρώτη καταγεγραμμένη απεργία των γυναικών στις 8 Μαρτίου 1857 με αιτήματα τη μείωση των ωρών εργασίας, ίση αμοιβή με τους άνδρες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Σήμερα η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα τιμής και μνήμης των αγώνων των γυναικών για τα δικαιώματά τους, καταδεικνύει περίτρανα πώς ο αγώνας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων είναι διαχρονικός. Η πλειοψηφία των γυναικών συνεχίζει να υφίσταται άνιση μεταχείριση και η ανεργία των γυναικών να είναι πολύ μεγαλύτερη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, το ανησυχητικό φαινόμενο, ενώ έχει αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, υπάρχει ευαισθητοποίηση του κοινού και πρόσβαση σε νομική προστασία, οι γυναικοκτονίες και η έμφυλη βία να παρουσιάζουν έξαρση.

Η κοινωνία ισότητας και δικαίου προϋποθέτει τον σεβασμό, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την ισότιμη εκπροσώπηση γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στις θέσεις ευθύνης, στα Σωματεία κ.λπ.

Οι Συναδέλφισσες στον Υγειονομικό κλάδο βιώνουν τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, με τα κυλιόμενα ωράρια τις βάρδιες απόγευμα – πρωί – νύχτα, τα πολλά οφειλόμενα ρεπό και άδειες που αναγκάζονται λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης να εργάζονται με ένα ρεπό την εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα με τους πολλαπλούς ρόλους που έχει η σύγχρονη γυναίκα Μητέρα –σύζυγος –εργαζόμενη, οδηγείται στην σωματική και ψυχική εξουθένωση.  

Δεν είναι τυχαίο πως τα υψηλότερα ποσοστά Επαγγελματικής Εξουθένωσης (Burn out) συναντώνται στον κλάδο των υγειονομικών

Στην εποχή του κατευθυνόμενου ατομικισμού και της ατομικής ευθύνης εμείς απαντάμε με συλλογικότητα, αλληλεγγύη και αγώνα!!!

Το Σύνθημά μας είναι:   ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ!!!

Γι’ αυτό συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 8 Μάρτη 2023 για να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία – ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες
  • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς στους χώρους εργασίας
  • Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή δημόσια υπηρεσία.
  • Δημόσια, δωρεάν & ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας.
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης, για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βία (ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη).
  • Παροχή παιδικών κατασκηνώσεων και υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά.
  • Ένταξη στην εκπαίδευση της σεξουαλική αγωγής και μαθημάτων για την ισότητα των φύλων.
  • Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.
  • Αποτελεσματική καταπολέμηση του  trafficking.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα