Από το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αχαΐας ξεκίνησε η υλοποίηση των δράσεων του Μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων, που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα με τίτλο: «Το Μουσείο Τύπου εκτός έδρας».
Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της επαφής του με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και με τις νεότερες γενιές και ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στους χώρους του.
Η υπεύθυνη του Μουσείου Τύπου, Κατερίνα Τσίρου, επισκέφθηκε το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αχαΐας την Τρίτη 29 Απριλίου 2025. Με την χρήση της κινητής έκθεσης τεκμηρίων και εντύπων του φορέα της ΕΣΗΕΠΗΝ αναφέρθηκε στην ανάδειξη της σημασίας του Τύπου ως φορέα ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από την άμεση επαφή των μαθητών με σπάνιο αρχειακό υλικό.
Τη διοργάνωση της δράσης ανέλαβε η υποδιευθύντρια του σχολείου, κ. Ρόζα Κολανγγέλου, σε συνεργασία με τις φιλολόγους κ. Μαρία Δημογλίδου, κ. Σοφία Μπελεσιώτη και κ. Γεωργία Τζιανάρα. Κεντρική επιδίωξη ήταν η ενίσχυση της πολιτιστικής παιδείας των μαθητών και η σύνδεση της τοπικής ιστορικής ταυτότητας με τη σχολική πραγματικότητα.
Η επίσκεψη αποτέλεσε συνέχεια μιας καρποφόρας συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ του σχολείου και του Μουσείου Τύπου, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος: «Η ιστορία της γραφής και της τυπογραφίας», με υπεύθυνη την κ. Τζιανάρα. Με την παρούσα δράση, δόθηκε η δυνατότητα και στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου να γνωρίσουν από κοντά το πολύτιμο έργο του Μουσείου Τύπου.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν αυθεντικά δείγματα εφημερίδων, χειρόγραφων και εντύπων από τις ιστορικές περιόδους της Επανάστασης του 1821 και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από την ανάλυση των πηγών, αναδείχθηκε ο ρόλος του Τύπου στην καταγραφή των γεγονότων και ως μέσο διάδοσης της πληροφορίας.
Παράλληλα, μέσα από φωτογραφικό υλικό και τίτλους άρθρων, οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τη λειτουργία των δημοσιογραφικών μηχανισμών, ενώ αναπτύχθηκε συζήτηση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται και παρουσιάζεται η είδηση στο κοινό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το «ταξίδι» των μαθητών στις σελίδες παλαιών τοπικών εφημερίδων. Μέσα από αυτές, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν πώς αποτυπώνονταν στο παρελθόν γεγονότα τοπικής και εθνικής σημασίας και να συγκρίνουν τις πρακτικές εκείνης της εποχής με τη σημερινή δημοσιογραφική προσέγγιση.
Η συγκεκριμένη δράση του προγράμματος «Το Μουσείο Τύπου εκτός έδρας» θα συνεχιστεί με επισκέψεις και σε άλλα σχολεία και δομές. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας PIVOT και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Μουσείου Τύπου να φέρει την ιστορία και τον πολιτισμό κοντά σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε μουσειακούς χώρους.