'
14.1 C
Aigio
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

Το μεγαλύτερο λάθος ήταν η κατάργηση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Αιγίου

ΟΜΑΔΑ ΟΠΚΕ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η ΔΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΟΠΩΣ Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Η κατάργηση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Αιγίου ήταν η χαριστική βολή στην ήδη προβληματική αστυνόμευση στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, από την Ακράτα μέχρι το Λαμπίρι.

Έτος 2021 προς 2022 και μια περιοχή που τα καλοκαίρια ξεπερνά τους 100 χιλιάδες κατοίκους σε σύνολο πληθυσμού, ένας Δήμος με πολυσύνθετη εγκληματικότητα, ένα κοινωνικό σύνολο που κατακερματίζεται από φαινόμενα σχολικής βίας, ενδοοικογενειακής βίας, χρήσης ουσιών κάθε μορφής, ένα εκτεταμένο γεωγραφικά σύνολο που καταγράφει υψηλό αριθμό τροχαίων τόσο στο εσωτερικό οδικό του δίκτυο όσο και στο εθνικό, μια ιστορική πόλη που δυστυχώς εκτελεί μεταγωγές ψυχασθενών στο Ρίο κάθε εβδομάδα, χρήστες του διαδικτύου που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από κάθε μορφής ηλεκτρονικά εγκλήματα , στερείται του κατοχυρωμένου συνταγματικού δικαιώματος της έννομης τάξης , της ασφάλειας και της προστασίας του πολίτη.

Ο Αστυνομικός είναι ο μόνος που δεν ευθύνεται γι’ αυτήν την κατάσταση. Από τον σκοπό στο φυλάκιο της Αστυνομίας, μέχρι τον βαθμοφόρο που εκτελεί εξωτερική υπηρεσία, είναι οι μοναδικοί που δεν φταίνε για την επιδείνωση της κατάστασης που φαίνεται ότι τελειωμό δεν έχει.

Συνομιλώντας με αστυνομικούς, με την απαραίτητη σε παρόμοιες περιπτώσεις εχεμύθεια, διαπιστώσαμε την ζοφερή πραγματικότητα για τα ίδια τα όργανα της δημόσιας τάξης.

Η συνολική δύναμη της Αστυνομίας Αιγίου σήμερα 15 Δεκεμβρίου του 2021 είναι η εξής:

Πέντε (5) Αξιωματικοί (μαζί με τον Διοικητή)

Έξι (6) Υπαξιωματικοί οι οποίοι εκτελούν καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας. (εσωτερική Υπηρεσία, με καθήκοντα τηλεφωνητή, σκοπού κρατητηρίων κτλ)

Δώδεκα (12) άτομα (Αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό) σε Υπηρεσία Γραφείου, οι οποίοι απαγορεύεται να εκτελέσουν οποιαδήποτε εξωτερική υπηρεσία.

Δέκα (10) μάχιμους Υπαξιωματικούς για να εκτελέσουν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ εξωτερική υπηρεσία (περιπολικό – σκοπιά – μέτρα τάξης στα δικαστήρια, μεταγωγή ψυχασθενών κτλ κτλ.

Οι δέκα μάχιμοι αξιωματικοί για εξωτερικές υπηρεσίες πρέπει να καλύψουν 24ωρες βάρδιες , με ρεπό, ασθένειες, άδειες.

   Συμπέρασμα: πρώην Τροχαία Αιγίου και πρώην Αστυνομικό Τμήμα συγχωνεύθηκαν σε Αστυνομικό Τμήμα Αιγιαλείας, με δέκα αστυνομικούς για περιπολία.

    Πρόσφατα άρχισε μια προσπάθεια τοπικών φορέων, του Δήμου, των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, του συνόλου σχεδόν της Αιγιαλείας με την συνδρομή του Τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, για την ενίσχυση της Αστυνόμευσης και την δημιουργία Ομάδος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, (Ο.Π.Κ.Ε), όπως την ξέρουν οι περισσότεροι.

Πριν από τρεις ημέρες, ένας αναγνώστης του aigio voice απέστειλλε ηλεκτρονικό μήνυμα όπου κατέγραφε με αναλυτικό τρόπο και με δραματικό τόνο, την υφιστάμενη κατάσταση στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγιαλείας. Ο συγκεκριμένος αναγνώστης έδειξε να γνωρίζει και πράγματα και πρόσωπα. Το aigio voice αφού διασταύρωσε το περιεχόμενο του μηνύματος για την ορθότητά του, δημοσιεύει το πιο ενδεικτικό απόσπασμα:

    (Ολόκληρος ο Δήμος της Αιγιάλειας αστυνομεύεται, όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν. Οι δέκα μάχιμοι Αστυνομικοί πρέπει να περιπολούν και την Ακράτα πια μαζί με την υπόλοιπη Αιγιάλεια. Ξεκινούν για περιπολία αλλά αν προκύψουν δικαστήρια, που προκύπτουν σχεδόν δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, πάνε στα δικαστήρια και δεν είναι έξω κανείς.

Αν προκύψει μεταγωγή για εξέταση ψυχασθενούς, που προκύπτει σχεδόν κάθε εβδομάδα, πάνε στο Γ.Ν του Ρίου, και αφού ¨φάνε¨ κανά εξάωρο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, γυρίζουν πίσω στο Αίγιο. Κοινώς, περιπολικό στο Αίγιο, δύσκολο έως απίθανο να εκτελέσει περιπολία.

  Αυτοί με τις μαύρες στολές είναι η ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης  του Αιγίου,  ΔΙ.ΑΣ όπως την ξέρουν οι πολλοί ή τα παιδιά για όλες τις δουλειές (και όχι άδικα).

Αυτοί στο σύνολό τους είναι οκτώ (8) Αστυνομικοί, δύο ομάδες των τεσσάρων και όχι δώδεκα (12) όπως θα έπρεπε και τρεις ομάδες, για να καλύπτουν ένα ωράριο από τις επτά το πρωί έως της μία το βράδυ, όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες πόλεις που υπάρχει ΔΙ.ΑΣ.

     Η ΔΙ.ΑΣ στο Αίγιο δημιουργήθηκε για τον ίδιο λόγο που δημιουργήθηκε σε όλη την Ελλάδα. Για την καταπολέμηση των κλοπών, των ληστειών, την προσαγωγή υπόπτων, την σύλληψη επικίνδυνων κακοποιών, την διενέργεια ελέγχων υψηλού κινδύνου και την καταπολέμηση της λεγόμενης βαριάς εγκληματικότητας, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Απέκτησε τον σεβασμό και την αγάπη του κόσμου γρήγορα σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην πόλη μας, γιατί έκανε αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε και το έκανε καλά. Στην αρχή στο Αίγιο, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ είχε και μοτοσυκλέτες για να κάνει την δουλειά της, πράγμα που θεωρείται αυτονόητο και θα έπρεπε να έχει και σήμερα.

Από πέντε (5) αξιόλογες και όχι καινούριες μοτοσυκλέτες, πλέον έχουν μείνει δύο (2) λειτουργικές, παλαιότερες και καθόλου αξιόμαχες μοτοσυκλέτες, δηλαδή με πολλά χιλιόμετρα, χωρίς αναρτήσεις, χωρίς φάρους και σειρήνες, χωρίς, χωρίς, χωρίς… Για τον λόγο αυτό τούς βλέπετε να οδηγούν από μία ο καθένας, ώστε αν πέσουν, που έχουν πέσει, να μην πάρουν και τον συνάδελφό τους στο λαιμό τους.

Γιατί αν ήθελαν όλοι την ομάδα ΔΙ.ΑΣ θα της έφερναν μοτοσυκλέτες για να δουλέψει. Και έχει δουλέψει. Έχει συλλάβει κλέφτες και ληστές, έχει συλλάβει διωκόμενους, έχει συλλάβει εμπόρους ναρκωτικών ουσιών, έχει, έχει, έχει… 

    Γιατί αυτοί οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ ήταν έξω και πήγαιναν πάντα πρώτοι.   Αλλά, αν είχαν μηχανές, θα έπρεπε να κάνουν αυτό για το οποίο τους έβαλαν στην ΔΙ.ΑΣ.

Οπότε, δεν τους δίνουμε μηχανές, κάνουν και φασαρία με τις εξατμίσεις….. τους δίνουμε περιπολικό, έχουμε και καινούρια μπόλικα από δαύτα και αφού δεν έχουμε κανέναν στο Τμήμα να τα οδηγήσει, τους βάζουμε να κάνουν τα πάντα εκτός από αυτό για το οποίο τους βάλαμε στην ΔΙ.ΑΣ.

Τους βάζουμε να πηγαίνουν στα δικαστήρια, για φύλαξη κατά τις συνεδριάσεις, γιατί μπορούν.

Τους βάζουμε να πηγαίνουν στα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου, γιατί μπορούν και αυτό.

Τους βάζουμε να πηγαίνουν σε τροχαία ατυχήματα, γιατί μπορούν.

Αφού μπορούν αυτά, να μην τους βάλουμε να κόψουν και καμιά κλήση για παράνομο παρκάρισμα, να πάνε να βοηθήσουν και την φιλοζωική του Δήμου να στειρώσουν τα αδέσποτα,

να γράψουν και καμιά κλήση για παράνομη στάθμευση προ ιδιωτικού χώρου στάθμευσης,

να πηγαίνουν τους συλληφθέντες για αυτόφωρα στα δικαστήρια του Αιγίου,

να πηγαίνουν να κλείνουν τους δρόμους όταν βρέχει και χιονίζει,

να πηγαίνουν για ενίσχυση στο Μεσολόγγι, στα Καλάβρυτα και όπου αλλού έχει γάμο και γιορτή και ζητούν αστυνομικούς….. και πολλά άλλα που λίγο έχουν σημασία για τον κόσμο.

   Σημασία έχει ότι και αυτούς με τα μαύρα, τους ΔΙ.ΑΣ, δεν θα τους βλέπετε σε λίγο, ούτε αυτούς. Γιατί πρέπει να κάνουν ΟΛΑ τα παραπάνω.

      Και επειδή δεν φτάνουν και αυτοί, τους κόβουμε από ομάδα των τεσσάρων που είναι για επιχειρησιακούς λόγους και τους βγάζουμε δύο – δύο. Να ¨βγάλουμε¨ την μέρα, φιλότιμα παιδιά είναι, δεν δουλεύουν και βράδυ να τους πληρώνουμε και νυχτερινά, να χρειάζεται να ξεκουράζονται κιόλας την επομένη, να δουλεύουν και κάθε μέρα, μπας και φτάσουν…

οι οκτώ…… για όλο το Αίγιο…..!

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο σημείο να θέλουμε, ως μεγάλη πόλη που είμαστε, την δημιουργία Ομάδος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας.

Για την οποία απαιτούνται επίσης τουλάχιστον οκτώ (8) νέοι μάχιμοι Αστυνομικοί και όχι από τους ήδη υπηρετούντες στο

Αίγιο, αφού δεν υπάρχουν και να θέλαμε άλλωστε! Εδώ βγαίνουν διαταγές για ενίσχυση των Ο.Π.Κ.Ε των Αθηνών από αστυνομικούς της επαρχίας…..

Καταλάβατε τώρα γιατί φτάσαμε να θέλουμε Ο.Π.Κ.Ε στο Αίγιο.).

aigio voice Ρεπορτάζ:

Μπορεί όμως να συσταθεί Ομάδα ΟΠΚΕ στο Αίγιο; Ζητήσαμε την άποψη του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Νομού Αχαϊας κ. Χάρη Τσίτσικα, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός: Ομάδα ΟΠΚΕ στο Αίγιο είναι αδύνατο να συσταθεί. Η ΟΠΚΕ εδρεύει στην Πάτρα.

-Πως όμως φτάσαμε έως εδώ;

Απάντηση: Η βασική αιτία ήταν η κατάργηση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης. Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να καταργηθεί η Αστυνομική Υποδιεύθυνση γιατί απευθύνεται σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από το Λαμπίρι μέχρι την Ακράτα.

-Υπάρχει και επόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης;

Απάντηση: Αυτή την στιγμή όχι, δεν υπάρχει.

-Οι μεταγωγές προς το Ρίο πως θα αντιμετωπιστούν;

Απάντηση: Οι μεταγωγές αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα. Προχθές στην Πάτρα συναντηθήκαμε με τον κ Πλεύρη, θέσαμε το πρόβλημα και φαίνεται ότι πάμε προς επίλυση. Επίσης ζητήσαμε και από τους βουλευτές να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση.

– Η ΔΙΑΣ αποδυναμώθηκε;

Η κατάργηση της Υποδιεύθυνσης δεν έπρεπε να γίνει. Από την στιγμή που συστάθηκε η ΔΙΑΣ, πήρε δυνάμεις από το εσωτερικό με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί το Αστυνομικό Τμήμα. Η ΔΙΑΣ είναι χρήσιμη. Αν δεν απαλλαγεί από αρμοδιότητες δεν θα επιτελέσει στο μέγιστο βαθμό αυτό για το οποίο συστάθηκε.

-Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ελάχιστοι μιλάνε γι’ αυτό το σύγχρονο πρόβλημα που λαμβάνει διαστάσεις.

Έχετε δίκιο. Όπως και τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Θα πρέπει το Τμήμα να απαλλαγεί από άλλα καθήκοντα προκειμένου να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα και φυσικά να εμπλουτιστεί και να ενισχυθεί με αστυνομικούς. Στην Πάτρα υπάρχει αρμόδιο γραφείο που ασχολείται με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και θα μπορούσε να ανταποκριθεί περισσότερο αν ενισχυθεί. Πράγματι είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα και απαιτείται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση που θα ξεκινάει από το σχολείο.

-Πόσοι αστυνομικοί στελεχώνουν αυτό το γραφείο δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος;

Μόνο τρεις. Χρειάζεται ενίσχυση για να ανταποκριθεί στον ρόλο του και στα καθήκοντά του.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νομού Αχαϊας επιβεβαίωσε με τρόπο επίσημο και κατηγορηματικό ότι ήταν λανθασμένη απόφαση η κατάργηση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Αιγίου. Περιθώρια για σύσταση ΟΠΚΕ δεν υπάρχουν, ούτε αμυδρά. Η άμεσν ενίσχυση του Τμήματος είναι περισσότερο από επιβεβλημένη και αναγκαία. Όσο για νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, στον ορίζοντα δεν υπάρχει, όμως πηγές του aigio voice αναφέρουν ότι η Ακράτα θα αποτελέσει το επόμενο μέρος του σχεδίου.

(Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος κειμένου με την προϋπόθεση ότι θα δημοσιευθεί αυτούσιο. Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που αναφέρονται έχουν διασταυρωθεί για την ορθότητά τους και το κείμενο δεν επιδιώκει να αποδοθούν ευθύνες κατόπιν εορτής, αλλά να ενισχυθεί το Αστυνομικό Τμήμα.)

                        Η συντακτική ομάδα

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα