13.5 C
Aigio
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Το ευρωπαϊκό έργο METACITIES σε διεθνές Forum στη Ρίγα

Το ευρωπαϊκό έργο METACITIES παρουσιάστηκε από εκπροσώπους του εταιρικού σχήματος στο διεθνής συμμετοχής 5G TechritoryForum το οποίο πραγματοποιήθηκε τέλη Οκτωβρίου στη Ρίγα (Λετονία).

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας «Από τις έξυπνες πόλεις στις META-πόλεις». Τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εφαρμογή των Έξυπνων Πόλεων σε όλο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εισαγωγή του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και των τεχνολογιών επικοινωνίας που επέτρεψαν την εγκατάσταση και τη διασύνδεση πολλών αισθητήρων και άλλων συστημάτων. Αυτές οι τεχνολογίες βοήθησαν τους Δήμους να γίνουν Έξυπνες Πόλεις συλλέγοντας και επεξεργάζοντας δεδομένα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας. Τώρα παρατηρούμε την εμφάνιση της επόμενης γενιάς Έξυπνων Πόλεων – τις λεγόμενες METACITIES – κυρίως σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η εξέλιξη έχει βοηθηθεί από την εισαγωγή των Ψηφιακών Διδύμων (DigitalTwins) και πιο προηγμένων τεχνολογιών επικοινωνίας, όπως το 5G και τα δορυφορικά συστήματα επόμενης γενιάς LEO. Στο πλαίσιο αυτό συναφή ευρωπαϊκά έργα με εταίρους από τη Βόρεια, Νότια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παρουσίασαν καλές πρακτικές, αντάλλαξαν τεχνογνωσία,  προβληματισμούς και  ιδέες για συνεργασία και διασύνδεση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι των έργων υπέγραψαν από κοινού Μνημόνιο Συνεργασίας δημιουργώντας ένα εταιρικό σχήμα μεγάλης εμβέλειας με στόχο τη συνεργασία και την αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων.

Στο πλαίσιο του έργου METACITIES η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται με το Δήμο Πατρέων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με στόχο μεταξύ άλλων, την μεταφορά τεχνογνωσίας σε προβλήματα της Αχαΐας.

Όπως τόνισε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης:

«είναι πολύ σημαντική η εξωστρέφεια και η παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε διεθνή φόρα, αλλά και η συνεργασία με φορείς της τετραπλής έλικας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, όπως VR, 5G, για την επίλυση προβλημάτων εντός και εκτός της πόλης προκειμένου να βελτιωθεί σημαντικά η ζωή των κατοίκων της Πάτρας και ευρύτερα της Αχαΐας».

Η αποστολή του METACITIES αποτελούνταν από τον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών), Σπύρο Δενάζη, την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πατρών, Τάνια Πολίτη, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δρ. Χρήστο Π. Αντωνόπουλο, την Αγγελική Κωστοπούλου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Διευθύνουσα Σύμβουλος του π-NET,ΔιδώΠρεβεδούρου,

(ελληνικό cluster), τον Εμπορικό Διευθυντή του π-NET (κυπριακό Cluster),Μάριο Νικολάου, και τους KremenaChilikova,DanielaAleksieva και DianRaykov από το  Innovativesystems-BurgasLtd (βουλγαρικό cluster).

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα