'
14.7 C
Aigio
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

To ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα

Mε κοινοποίηση στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη

κ. Υπουργέ,

με την παρούσα αναφερόμαστε στις υπέρογκες αυξήσεις των λογαριασμών της ΔΕΗ, με τις οποίες επιβαρύνεται η μικρομεσαία επιχείρηση και ιδιαίτερα της περιφέρειας.

Έχει αναφερθεί πως, για ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μέχρι το 2023, αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλων πελατών συμβάσεις με σημαντικές μεν αυξήσεις, αλλά που αποτελούν προϊόν συμβιβασμού με την αγορά.

Η επαρχιακή μικρομεσαία όμως επιχείρηση, δεν έχει αυτή την δυνατότητα αλλά παράλληλα έχει μεγάλες επιβαρύνσεις σε σχέση με τις χρεώσεις που ίσχυαν πριν, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η προσαρμογή ΤΕΑ (Τιμή εξισορρόπησης αγοράς) φθάνει στο +95%, επί της πραγματικής αξίας του ρεύματος.

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι ενεργοβόρες με την έννοια πως το σημαντικότερο στοιχείο του κόστους είναι η ενέργεια, με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την ανταγωνιστικότητά τους, επ΄ωφελεία άλλων μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Πλέον δε της επιβαρύνσεως από την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να καταγραφεί η αύξηση των πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και βοηθητικών υλών, που σημαίνει πως όλες αυτές οι αυξήσεις υποχρεωτικά θα μετακυληθούν στην τελική τιμή των προϊόντων με αλυσιδωτές προεκτάσεις, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.

Αυτά όλα συμβαίνουν, μετά την δεκαετή οικονομική κρίση και την διετή κρίση λόγω της πανδημίας που προκάλεσαν σημαντική υστέρηση μέχρι εξαντλήσεως στην μεταποιητική δραστηριότητα.

κ.Υπουργέ, με παλαιότερα υπομνήματά μας προς το Υπουργείο σας, είχαμε επισημάνει την μειονεκτική θέση των επιχειρήσεων της περιφέρειάς μας, που στερούνται ακόμη και σήμερα  βασικών υποδομών, στοιχεία που μειώνουν συνολικά την ανταγωνιστικότητά τους.  Ιδιαίτερα δε επισημαίνουμε : 

1)      Το κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου που διαχρονικά δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής ενέργειας μικρής και μεσαίας κλίμακας στις επιχειρήσεις και για παράδειγμα αναφέρουμε την απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των επιχειρήσεων δυναμικότητας 100 Kw, που θα μείωνε σημαντικά το ενεργειακό κόστος και

2)      Το ανύπαρκτο δίκτυο φυσικού αερίου που στερεί τις επιχειρήσεις από την δυνατότητα χρήσης εναλλακτικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να μειονεκτούν ανταγωνιστικά έναντι των άλλων ομοειδών επιχειρήσεων άλλων περιοχών που απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα αυτής της υποδομής, καθώς η ωφέλεια από την χρήση του είναι αναμφισβήτητη και μειώνει το ενεργειακό κόστος τουλάχιστον κατά 40%.

Αναγνωρίζουμε την παγκοσμιότητα του φαινομένου, παράλληλα δε θεωρούμε πως στοχευμένες δράσεις θα μετριάσουν τις επιπτώσεις αυτές στις επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας, που λόγω των ως άνω μειονεκτημάτων βρέθηκε απροετοίμαστη  στην ενεργειακή κρίση, επιδεινώνοντας τα ήδη υπαρκτά προβλήματα βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας.

Κατόπιν των ανωτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη πως:

-Η περιοχή μας, όπως έχει ήδη διατυπωθεί με σαφήνεια, είναι ειδικών συνθηκών, που χρήζει ιδιαίτερης επιμέλειας και προσοχής από την πολιτεία.

-η ανυπαρξία των υποδομών και των ωφελημάτων, αγγίζει τα όρια του μη θεμιτού ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να έχουμε υστέρηση επενδύσεων και επεκτατική καθήλωση των ήδη λειτουργουσών επιχειρήσεων

Παρακαλούμε να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε να μετριασθούν αυτές οι επιβαρύνσεις σε σημαντικό βαθμό, καθώς κινδυνεύει η βάση της μεταποιητικής δραστηριότητας της περιοχής μας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Πλάτων Μαρλαφέκας

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα