'
9.7 C
Aigio
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
spot_img

Το… δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς ΚΙΝΑΛ και τα μηνύματα από την Αχαΐα των Κ. Μάρκου και Μ. Σιδηρόπουλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Οι κάλπες έκλεισαν και ο νέος αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι γεγονός, με το συντριπτικό ποσοστό εκλογής του 68%!

Τώρα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν κι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «βλέπει» οποιαδήποτε απειλή στον ορίζοντα ή αν «διαβάζει» τις εξελίξεις ως ευκαιρία ανάτασης του προοδευτικού χώρου, συνολικά.

Προφανώς το ερώτημα θα απαντηθεί στην πράξη, από το ‘πού θα οδηγηθεί το ΚΙΝΑΛ’ υπό τη νέα ηγεσία του. Αλλά αυτό που έχουμε ήδη ως δεδομένο, και «κλειδώθηκε» απ’ την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών, αφορά στη μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές, που απ’ το ΚΙΝΑΛ ερμηνεύτηκε ως «ένδειξη» ικανότητας για επιστροφή στην εξουσία.

Διότι εκεί που το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε καθοδική διαδρομή, συγκέντρωσε πάνω του τα βλέμματα και για πολλούς στο Κίνημα αναδύθηκε η «ευκαιρία» αύξησης δυνάμεων, μέσα από την επαναδραστηριοποίηση παλιών στελεχών που απέχουν απ’ την πολιτική αλλά και επαναπατρισμό στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία!

Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι και στην Αχαΐα υπήρξαν στελέχη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ -προβεβλημένα- που στις εσωκομματικές εκλογές επιδόθηκαν σε στενό μαρκάρισμα πρώην «συντρόφων» τους, σημερινών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώντας τους να γυρίσουν πίσω και να στηρίξουν τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο. Δεν είναι κρυφό επίσης ότι πολλά τέτοια στελέχη ταλαντεύτηκαν (ή και ταλαντεύονται ακόμη) για το τι στάση θα κρατήσουν.

Άλλωστε, προσφάτως έγινε και τηλεδιάσκεψη μελών της «Σοσιαλιστικής Κίνησης» εντός του ΣΥΡΙΖΑ από Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, που συζήτησαν διαδικτυακά για το τι θα πράξουν σε περίπτωση που «ηχήσουν» οι παλιές «σειρήνες» του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ.

ΤΙ ΛΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Με αφορμή τα παραπάνω ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Μάρκου, επισημαίνει ότι οι αναγνώσεις, οι ερμηνείες, τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα στο Κίνημα Αλλαγής, ποικίλουν, αλλά εστιάζει σε ένα σίγουρο. Στο ότι: «Μας αφορούν όλους».

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν δείχνει να δέχεται ότι υπάρχει η οποιαδήποτε «απειλή», τονίζει όμως πως οι πολίτες έδειξαν τον δρόμο του διαλόγου στην κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία. Επισημαίνοντας πως «η συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη κι έδειξε πως υπάρχει ένα κοινωνικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά που δεν πρέπει να αγνοηθεί».

Ο κ. Μάρκου ρίχνει το γάντι λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει στην προοπτική της συνεργασίας των δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στη βάση προγραμματικών θέσεων, προς όφελος της κοινωνίας. Τονίζοντας ότι:

«Ο διάλογος και η προοπτική συμπόρευσης δεν μπορεί να αποτελεί τελειωμένη υπόθεση, ειδικά τώρα που οι επό­με­νες εκλο­γές θα γί­νουν με απλή ανα­λο­γι­κή και μπορούν να δώ­σουν τη δυ­να­τό­τη­τα να προ­κύ­ψει μια κυ­βέρ­νη­ση συνεργασίας των προ­ο­δευ­τι­κών δυ­νά­με­ων, όπως συνέβη και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας εκ νέου διακυβέρνησης της χώρας από τη Δεξιά».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Δεν παραλείπει όμως να υπογραμμίσει ότι το ενδιαφέρον αυτό «δεν μπορεί να ιδωθεί αποκομμένο από την ηχηρή αποδοκιμασία του υποψηφίου που πολιτεύτηκε με μια πλατφόρμα ξένη προς την κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία, καθώς, όλο το διάστημα που προηγήθηκε, ο συγκεκριμένος υποψήφιος κινήθηκε κλείνοντας το δεξιό μάτι στη ΝΔ και εκφράστηκε με έναν έντονα ξενοφοβικό λόγο, διανθισμένο από το δόγμα «νόμο και τάξη»».

Ο κ. Μάρκου σημειώνει πως οι ιδέες αυτές αποδοκιμάστηκαν καθαρά από το εκλογικό σώμα και αποτελούν μια μειοψηφία στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, συμπληρώνοντας με νόημα: «ευτυχώς δε για αυτό και για την υπόθεση της κεντροαριστεράς. Η ηχηρή αυτή αποδοκιμασία είναι ένα δεδομένο που η νέα ηγεσία του κόμματος, πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη».

Επίσης, δεν παραλείπει να συστήσει στη νέα ηγεσία ότι «θα πρέπει να ενημερώσει τους προοδευτικούς πολίτες με ποιους θέλει να πάει μπροστά και ποιους επιθυμεί να αφήσει πίσω», ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι επιλογές είναι σαφείς και τα όρια μεταξύ τους ευδιάκριτα.

ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Ένα δεύτερο αξιοσημείωτο γεγονός, που προτάσσει ο βουλευτής Κώστας Μάρκου, είναι, όπως λέει, «η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπικών προβλέψεων». «Εκ των πραγμάτων είναι προφανές το συμπέρασμα ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες είτε δεν ξέρουν τη δουλειά τους, είτε αφού γνώριζαν ότι το τοπίο είναι δύσκολο για εκτιμήσεις, προτίμησαν να δημοσιοποιήσουν συμπεράσματα με στόχο την ποδηγέτηση της διαδικασίας. Το αποτέλεσμα τις εξέθεσε και ενίσχυσε την αίσθηση αναξιοπιστίας που τις αφορά».

Μ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σχολιασμός που έκανε ο Συντονιστής της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Μιχάλης Σιδηρόπουλος. Ο οποίος σε γραπτή του απάντηση προς την εφημερίδα σχολίασε τις εξελίξεις αφού προηγουμένως διευκρίνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καθ’ όλη τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ επέλεξε συνειδητά και από θέση αρχής να μην προχωρήσει σε καμία τοποθέτηση ή σχολιασμό, σεβόμενος τις εσωκομματικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος».

Επί του αντικειμένου ο κ. Σιδηρόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων, πως «η ολοκλήρωση των πολιτικών διεργασιών, οι πολιτικές επιλογές και αποφάσεις του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ καθώς και του επικείμενου συνεδρίου του είναι αυτές που ουσιαστικά θα καθορίσουν τη μετέπειτα πορεία του κόμματος του αλλά και τη στάση του μέσα στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας».

Δεν παρέλειψε όμως και ο ίδιος να υποδείξει το κρίσιμο σημείο από το οποίο θα εξαρτηθεί όχι απλώς η πορεία κομμάτων αλλά γενικότερα η πορεία της χώρας. Σημειώνοντας ότι στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα θέσει το διακύβευμα να τελειώνουμε με την πολιτική Μητσοτάκη»!

Πάνω σε αυτό το ερώτημα – δίλημμα, όπως δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Σιδηρόπουλος, κάθε κόμμα και κάθε ηγεσία θα κληθεί να απαντήσει και να αναλάβει την ευθύνη. «Εμείς από την πλευρά μας, λέμε ότι για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα ισχυρό μέτωπο και όποιος τοποθετείται σε αυτήν την πλευρά είναι καλοδεχούμενος», καταλήγει ο Συντονιστής της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα