22.9 C
Aigio
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Τι σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τους αγρότες | Δηλώσεις του Αντ. Ανδρέα Φίλια

Σε μια περίοδο αναβρασμού με τα τρακτέρ στους δρόμους και τα μπλόκα, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας μιλά στην εφημερίδα Πολιτεία και στον Αχιλλέα Ροδίτη ξεδιπλώνοντας το Σχέδιο και τους Στόχους για τους Αγρότες.

Προφανώς τα αιτήματα των αγροτών έχουν να κάνουν με την κεντρική πολιτική εξουσία, ωστόσο, σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν είναι ήσσονος σημασίας και εκτός περιεχομένου οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να βελτιωθεί η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο. Και ο κ. Φίλιας ξεδιπλώνει σήμερα όλο το πλάνο της πολιτικής που θα συνεχίσει να ακολουθείται…

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • Σε τι βαθμό είναι στα «χέρια» της ΠΔΕ να συνδράμει προς στήριξη στους αγρότες και στον βαθμό που της αναλογεί, υπάρχει σχεδιασμός παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο και ποιος;

Αν αναλογιστούμε πως ο πρωτογενής τομέας παράγει το 35% του ΑΕΠ στην Περιφέρεια μας, ενώ τα στοιχεία επίσης μας τοποθετούν στην 9η θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την απασχόληση στον αγροτικό τομέα είναι αυτονόητο και απολύτως σαφές ότι η ανέλιξη της ΠΔΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε εδώ και χρόνια.

Πολύ ορθά, λοιπόν, θέτετε το ερώτημα σε σχέση με το βαθμό που αναλογεί στην ΠΔΕ να παρεμβαίνει προς αυτή την κατεύθυνση με δεδομένο ότι ιεραρχικά τα κέντρα λήψης σημαντικών αποφάσεων ανήκουν στην κεντρική Κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια οφείλει να οργανώνει τον οργανισμό λειτουργίας της σε τέτοιο βαθμό ώστε να διεκπεραιώνονται σύντομα και χωρίς καθυστερήσεις οι καθημερινές διεργασίες που ο αγροτικός κόσμος είναι υποχρεωμένος να απευθύνεται στις υπηρεσίες μας, να συνδράμει στην ενημέρωση και υποστήριξη αυτών μέσω του επιστημονικού της προσωπικού και να τους διευκολύνει σε κάθε διοικητική πράξη που κατά καιρούς είναι αναγκασμένοι να επιτελέσουν είτε απευθείας με την Περιφέρεια, είτε με το αρμόδιο υπουργείο και τους εποπτευόμενους από αυτό οργανισμούς.

  • Πλην της εξυπηρέτησης, επί του οικονομικού, υπάρχει πεδίο δράσης;

Το πιο σημαντικό, λοιπόν, θεωρώ πως είναι η  αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων. Είναι πράγματι κομβικής σημασίας η αξιοποίησή τους ώστε κάποια στιγμή πολύ σύντομα να μπορέσουμε να πετύχουμε μια νέα βιώσιμη, ανθεκτική και δίκαιη μετάβαση σε αγροδιατροφικά συστήματα που θα στηρίζουν την οικονομία και το εισόδημα των παραγωγών αλλά και την κοινωνία σε όρους συνοχής.

Η Περιφέρεια είναι σε θέση να δυναμώνει τη φωνή και να μεταφέρει ακόμα πιο ισχυρή τη φωνή του αγροτικού κόσμου κάθε φορά που τον απασχολούν θέματα που αφορούν αποφάσεις της κεντρικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί να έχει τη διάθεση να ακούει και να κατανοεί σύντομα τις ανάγκες της κοινωνίας. Κάτι που επιτρέψτε με να ισχυριστώ ότι γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή και τον Περιφερειάρχη μας.

Μπορώ να θυμίσω ότι πολύ πριν τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο Περιφερειάρχης κι εγώ συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη και μεταξύ άλλων υπηρεσιακών θεμάτων του επιδώσαμε υπομνήματα και ψηφίσματα με αιτήματα των αγροτών.

  • Προσωπικά, μιας και έχετε στα χέρια σας αυτό το χαρτοφυλάκιο, πού βάζετε τον πήχη, σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον;

Εκτός των θεμάτων που αφορούν περισσότερο την εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, και σε μικρότερο βαθμό τις αρμοδιότητες μιας περιφερειακής διακυβέρνησης, σε καμία περίπτωση δεν παραβλέπουμε τη συνεχή και καθημερινή προσπάθεια, να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, να ελαχιστοποιούμε τη γραφειοκρατία, να οργανώνουμε διαδικασίες ενημέρωσης και υποστήριξης των αγροτών. Οι στόχοι μας δεν περιορίζονται, αντιθέτως επεκτείνονται σε ευρύτερες ενέργειες προς αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων για μια νέα βιώσιμη, ανθεκτική και δίκαιη μετάβαση σε αγροδιατροφικά συστήματα που θα στηρίζουν την οικονομία και το εισόδημα των παραγωγών. 

  • Πρακτικά, ποια είναι η φιλοσοφία σας, δηλαδή;

Κύριε Ροδίτη, στοχεύουμε να καταστίσουμε τον γεωργό του παρελθόντος, επιχειρηματία αγρότη του σήμερα. Με αυτό το σκεπτικό η ΠΔΕ αξιοποιεί σε μέγιστο βαθμό τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα (το ΠΑΑ, άλλους ευρωπαϊκούς, εθνικούς και ιδίους πόρους), για την προβολή και προώθηση των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων της και τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Οκτώβριο του 2022 και σε συνεργασία με το ΥΠΠΑΤ έχουν διατεθεί περισσότερα από 310 εκ. ευρώ για την Αγροτική Ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα.

Στην παραπάνω προσπάθεια, να συνυπολογίσουμε και τις ενέργειες που απαιτούνται για την προβολή και προώθηση των ποιοτικών παραγόμενων αγροδιατροφικών προϊόντων. Ενέργειες που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση προγραμμάτων που ήδη υλοποιεί η ΠΔΕ, όπως για την προώθηση τοπικών οίνων ποιότητας και ιχθυαλλιευμάτων. Και να προσθέσουμε και τα προγράμματα για την προώθηση της επιτραπέζιας ελιάς ή του βιοτεχνικού παγωτού. Έχουμε στόχο την ανάληψη και υλοποίηση περισσότερων προγραμμάτων προώθησης για όλη την μεγάλη γκάμα των προϊόντων μας. Και γίνονται παράλληλες ενέργειες για την πιστοποίηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και καταχώρησή τους στα ευρωπαϊκά μητρώα, διότι οι σημάνσεις αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα προϊόντα και τον τόπο μας.

  • Αγώνας για το brand name, δηλαδή;

Είναι προσπάθεια που εντείνεται για να μπορέσουμε να καταστίσουμε τη νέα μας ταυτότητα, αυτή της «Ολυμπιακής Γης», το απόλυτο brandname για τα αγροτικά μας προϊόντα. Ένα όνομα που προέρχεται απ’ τα βάθη της ιστορίας κι αποτελεί βαριά κληρονομιά, ενώ επιπλέον σηματοδοτεί: ποιότητα, διαδικασίες παραγωγής, γαστρονομική και διακριτή ταυτότητα. Θα συνεχιστεί, επίσης, η εξαιρετική πορεία του προηγούμενου έτους με τη συμμετοχή της ΠΔΕ σε μεγάλα διεθνή (π.χ. SIAL PARIS 2022, με περισσότερους από 150.000 επισκέπτες) και εθνικά εμπορικά γεγονότα, ώστε όλα τα παραπάνω να λάβουν την προβολή που τους αξίζει.

Για να μπορέσει το διεθνές κοινό να έρθει σε επαφή με τα προϊόντα – σπεσιαλιτέ της Ολυμπιακής Γης, με τους ανθρώπους που δουλεύουν τη γη και τους εμπλεκόμενους σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να γίνουν κοινωνοί της κουλτούρας μας. Είναι λοιπόν απολύτως κατανοητό ότι η Αγροτική Ανάπτυξη είναι πράγματι ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο και παρόλες τις δυσκολίες υπάρχει η δυνατότητα, για όποιον θέλει να δουλέψει με σύστημα και μεθοδικότητα, να προκύψουν οφέλη και νέα δεδομένα που θα βελτιώσουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια τη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Σ’ αυτό το μήκος κύματος πορευόμαστε.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα