16.3 C
Aigio
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Τι είναι το phubbing και πώς να το σταματήσετε – Το έχουμε κάνει όλοι με το κινητό μας

Σας έχει τύχει να συνομιλείτε με κάποιον και να του λέτε κάτι σημαντικό και εκείνος να κάνει scrolling στο τηλέφωνό του αντί να ακούει; Μήπως το έχετε κάνει κάποια φορά και εσείς; Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε βρεθεί και στις δύο πλευρές του phubbing ή του «phone snubbing». Το phubbing στέλνει ισχυρό μήνυμα, με έναν διακριτικό τρόπο: «Το τηλέφωνό μου είναι πιο σημαντικό και ενδιαφέρον από εσάς».

Έρευνες έδειξαν ότι το phubbing διαβρώνει την εμπιστοσύνη και αποδυναμώνει τις σχέσεις, κάνοντας τους άλλους να αισθάνονται μοναξιά, ανασφάλεια και δυσαρέσκεια στη σχέση τους με όσους το κάνουν.

Το phubbing σχετίζεται με μια χαμηλότερη αίσθηση κοινωνικής ευαισθησίας. Σε δημόσια μέρη, οι άνθρωποι συχνά καταφεύγουν στο phubbing για να αποφύγουν συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Μάλιστα αυτή η συμπεριφορά έχει γίνει τόσο αυτόματη και καταναγκαστική που πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε ότι το κάνουμε.

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι αναγνωρίζουν αυτό το «τυφλό σημείο». Αντί να αφήνουν το τηλέφωνό τους να ελέγχει την προσοχή τους, κάνουν τα ακόλουθα τρία βήματα για να παραμείνουν παρόντες.

1. Σχεδιάζουν με βάση το «αν-τότε»

Οι άνθρωποι που διαθέτουν ενσυναίσθηση θέτουν σαφή όρια στο πότε και πώς θα χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους, ιδίως σε κοινωνικές περιστάσεις. Για να μειώσουν τον πειρασμό να ελέγξουν τα emails ή τα social media, σχεδιάζουν εκ των προτέρων τα «αν-τότε». Τι σημαίνει αυτό;

Για παράδειγμα λένε:

«Αν γευματίζω με κάποιον, τότε θα βάλω το τηλέφωνό μου στο αθόρυβο και θα περιμένω να τελειώσει το γεύμα για να το ελέγξω».

«Αν θυμηθώ κάτι που πρέπει να κάνω στο τηλέφωνό μου κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εργασίας, τότε θα το σημειώσω κάπου και θα το χειριστώ μετά τη συνάντηση».

«Αν πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξω το τηλέφωνό μου κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, τότε θα ενημερώσω πρώτα τον συνομιλητή μου και θα του εξηγήσω τι κάνω».

Επιπλέον, αντί να γίνονται υπερβολικά επικριτικοί με τον εαυτό τους όταν ξεφεύγουν, χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους: «Αν συνειδητοποιήσω ότι το βλέμμα μου είναι στραμμένο στο τηλέφωνό μου αντί στο πρόσωπο με το οποίο μιλάω, τότε θα βάλω το τηλέφωνό μου στην άκρη και θα πω: “Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό, έχεις την πλήρη προσοχή μου”».

2. Κρατούν το τηλέφωνο μακριά

Το να έχετε απλώς το τηλέφωνό σας σε απόσταση αναπνοής -ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένο- μειώνει τη γνωστική ικανότητα, όπως έχουν δείξει μελέτες.
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι έχουν αυξημένη επίγνωση των ανθρώπινων τάσεων και χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν ότι η συμπεριφορά τους ευθυγραμμίζεται με τους διαπροσωπικούς τους στόχους.

Για να επιτύχουν μεγαλύτερη πνευματική ελευθερία και παραγωγικότητα, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δημιουργούν φυσικά εμπόδια μεταξύ του εαυτού τους και των συσκευών τους, αφήνοντας τα τηλέφωνα στην τσέπη τους ή σε ένα διαφορετικό δωμάτιο.

Όταν η αυτοπειθαρχία παραπαίει – όπως αναπόφευκτα συμβαίνει, από καιρό σε καιρό – είναι χρήσιμο το να είναι πιο δύσκολο να φτάσει κανείς άσκοπα στο τηλέφωνο. Αυτό διασφαλίζει τη συγκέντρωση και μειώνει τον κίνδυνο να εκτροχιαστούν οι ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις.

3. Πατούν «pause»: Καθιερώνουν ζώνες χωρίς τηλέφωνο

Οι συνεχείς και απρόβλεπτες τηλεφωνικές ειδοποιήσεις διατηρούν τον εγκέφαλό μας σε μια άκρως αντιδραστική και ευερέθιστη κατάσταση. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 23 λεπτά για να ανακτήσουμε τη συγκέντρωσή μας μετά τον έλεγχο του τηλεφώνου, σύμφωνα με έρευνες. Αυτοί οι περισπασμοί μας απομακρύνουν από την ουσιαστική εργασία και τις αλληλεπιδράσεις, συχνά χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι κατανοούν τη σημασία της διαχείρισης των παρορμήσεων που καθοδηγούνται από την ντοπαμίνη. Διακόπτοντας σκόπιμα τη χρήση του τηλεφώνου τους – είτε μέσω προγραμματισμένων διαλειμμάτων είτε μέσω εφαρμογών (app) διακοπών – ανακτούν τον έλεγχο της προσοχής και της συγκέντρωσής τους.

Για να εξαλείψετε τους ψηφιακούς περισπασμούς κατά τη διάρκεια συνομιλιών ή ομαδικών συνεδριάσεων, απενεργοποιήστε τις μη απαραίτητες ειδοποιήσεις και θέστε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία «Μην ενοχλείτε».

Καθορίστε ζώνες «χωρίς τηλέφωνο» κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή στην κρεβατοκάμαρα και κάντε συμφωνίες με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους σας για να εξασφαλίσετε γνήσια παρουσία και σύνδεση.

Προγραμματίζοντας τη χρήση του τηλεφώνου σας, θέτοντας όρια και διαχειριζόμενοι τις ειδοποιήσεις, μπορείτε να σπάσετε τη συνήθεια του phubbing και να προωθήσετε βαθύτερες, πιο ουσιαστικές συνδέσεις. Το τηλέφωνό σας θα είναι πάντα εκεί – αλλά η στιγμή μπροστά σας δεν θα είναι.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα