'
26.8 C
Aigio
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
spot_img

«Θάλασσα»… η Δυτική Αχαΐα!

100 άστεγοι, πλημμυρισμένα σπίτια και εκτάσεις καλλιεργειών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Πάνω από 30.000 στρέμματα βυθίστηκαν κάτω απ’ το νερό, στη Δυτική Αχαΐα ενώ περισσότεροι από 100 είναι οι άστεγοι της περιοχής! Όλα αυτά, ως αποτέλεσμα του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την Αχαΐα το Σαββατοκύριακο προκαλώντας τεράστιες καταστροφές ειδικά στον δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Η λίμνη στο δάσος της Καλόγριας ενώθηκε με τη θάλασσα! Σταβλικές εγκαταστάσεις με γελάδια, κατσίκια και πρόβατα, πλημμύρισαν. Τεράστιες οι ζημιές στο χωριό Μετόχι όπου πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά! Στα Σαγέικα, επίσης, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, ο καταυλισμός των ρομά πλημμύρισε ενώ ζημιές προκλήθηκαν κι εκεί σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Οι καταστροφές εκτείνονται μέχρι και την περιοχή του Αλισσού, όπου στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας όταν υπερχείλισε ο Πείρος ποταμός, καταστρέφοντας επίσης εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών. Αλλά και στις Αλυκές Κ. Αχαΐας, το νερό εισέβαλλε σε σπίτια και καταστήματα.

Όμοια η κατάσταση και στα χωριά Σουδενέικα και Φώσταινα, όπου μάλιστα δύο σπίτια αποκόπηκαν από τα νερά (!) με τους κατοίκους να απεγκλωβίζονται χάρη στην έγκαιρη επέμβαση πυροσβεστικών δυνάμεων.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας, Σπύρος Μυλωνάς, «όλος ο δήμος σχεδόν, κάτω από την εθνική οδό Πατρών-Πύργου, μετατράπηκε σε μια απέραντη θάλασσα, με ανυπολόγιστες ζημιές παντού»!

Σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Ωλενία και τον Λαρισσό, απαιτήθηκε να σπάσουν γεφύρια ώστε να περάσει το νερό και να μειωθεί ο όγκος του που εκινείτο προς τις κατοικημένες περιοχές.

Χ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ:

«Μεγάλη καταστροφή… από πρωτοφανή επίθεση της φύσης»

«Δεχόμαστε μια πρωτοφανή επίθεση από τη φύση, στην περιοχή μας»! Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που χρησιμοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος χθες το μεσημέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, αναφορικά με τις εκτεταμένες καταστροφές που σημειώθηκαν στο νομό εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας.

«Είναι τέτοια η σφοδρότητα της κακοκαιρίας που εγώ προσωπικά, αλλά και άλλοι με τους οποίους μίλησα, δεν έχουμε ξανασυναντήσει», πρόσθεσε ο κ. Μπονάνος. Ενημερώνοντας ωστόσο ότι όλος ο μηχανισμός βρέθηκε επί ποδός από τα πρώτα κιόλας λεπτά των ζημιών που άρχισαν να προκαλούνται.

«Με συνολικά 8 εργολαβίες που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο το νομό Αχαΐας, προσπαθούμε αδιάκοπα να απελευθερώσουμε δρόμους από κατολισθήσεις ή πλημμύρες και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τις κοινότητες και τους κατοίκους», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης του νομού, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα με την προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και η ταυτόχρονη καταγραφή των ζημιών, τονίζοντας ότι «στόχος είναι τις επόμενες ώρες να καταφέρουμε να φέρουμε τα πράγματα σε μια ισορροπία».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Μπονάνος μίλησε για «πολύ μεγάλη καταστροφή», κυρίως, όπως είπε, σε υποδομές της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπονάνος βρισκόταν σε ΚΕΠΕ της Πυροσβεστικής υπηρεσίας μαζί με τον Αχαιό υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη, για να συντονίσει τις προσπάθειες. Στη συνέχεια μετέβη στη Δυτική Αχαϊα αλλά και πιο ορεινά όπου όλη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ήταν σε εξέλιξη τα έργα απελευθέρωσης δρόμων, όπως από Άγιο Κωνσταντίνο- Τσαμείκα προς Μιχόι, Βελιτσές, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν και καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας και νύχτας.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα