28.8 C
Aigio
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
spot_img

Τα μηνύματα της κάλπης | Ένα άρθρο του Δικηγόρου και πρώην Αντιδημάρχου Αλέξη Σκαρμέα

Ας δούμε λοιπόν με λίγο πιο ήρεμη ανάγνωση τι έδειξαν οι κάλπες του Μαΐου.

1)Οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν

2)Ο Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός νικητής των εκλογών και μάλιστα με ένα ανέλπιστο  ποσοστό που δεν περίμενε ούτε ο  ίδιος.

3)Οι μοναδικοί χαμένοι των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ 25.

Μάλιστα η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τα όρια της συντριβής.  

4) Το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα και μοναδικό. Η αξιοπιστία του.

Εξηγούμαι: Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε αισιόδοξα το 2015 και πήρε τις εκλογές. Άλλα είπε όμως και άλλα έκανε, σε όλα τα επίπεδα σχεδόν. Ο κόσμος λοιπόν τον κατέταξε όχι σε καλή ή κακή κυβέρνηση, αλλά σε αναξιόπιστη και επικίνδυνη κυβέρνηση.

Μ’  αυτό έπρεπε να παλέψει ο Τσίπρας. Με την αποκατάσταση της δικής του εικόνας  και αξιοπιστίας. Να σταθεί με πρόγραμμα, σοβαρότητα και αισιοδοξία και να μιλήσει για το αύριο.

Αν αυτού, άρχισε να υπόσχεται ότι του κατέβαινε στο μυαλό, λαγούς με πετραχήλια, να ψάχνει απεγνωσμένα συνεργασίες προς οποιαδήποτε σχεδόν κατεύθυνση, να βασίζεται σε ανθρώπους που έβγαζαν τοξικότητα και επιθετικότητα και όχι ενότητα και σύνθεση, και να δημιουργεί την εικόνα ενός ανθρώπου που θέλει οπωσδήποτε να κάτσει στην καρέκλα. Η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει ήταν η Τσαπανίδου. Ήρθε και ο Κατρούγκαλος να βάλει τον κόσμο σε υποψία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε και ότι  έχει πάλι κρυφή αντζέντα και συνεπώς  άλλα θα κάνει. Μαζεύτηκαν και οι Πολάκηδες και ήρθε και έδεσε η συντριβή.

5) Οι δημητρούλες του Βαρουφάκη και ο ναρκισσισμός του απλά τον έστειλαν σπίτι του.

6) Το Πασοκ χωρίς να κάνει την μεγάλη επίδοση -ενώ είχε όλα τα φόντα, νέο αρχηγό, νέα στελέχη, νέα προοπτική- παρά ταύτα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση με προοπτική επαναφοράς και θα εξηγήσω γιατί.  Το Πασοκ πήρε 3,4 μονάδες παραπάνω απ΄ότι το 2019. Αυτό  δεν θα είχε καμιά αξία εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε στο 30 τοις εκατό. Δε θα ασχολιόταν κανένας με το Πασοκ.   

Όταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 20% και το ΠΑΣΟΚ 11,5%, τότε η προοπτική μπορεί να ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε πλέον να θεωρείται ο βασικός εκφραστής του προοδευτικού χώρου. Έστω και εάν ελάχιστο ποσοστό από αυτούς που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ γύρισαν στο ΠΑΣΟΚ (μόλις 3,4%), παρά ταύτα το ΠΑΣΟΚ έχει την δυνατότητα να ανοιχτεί ξανά στον προοδευτικό χώρο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου για να επικρατήσει στην πολιτική σκηνή, εξαφάνισε κάθε άλλο αντίπαλο του στον προοδευτικό χώρο. Ο Τσίπρας για να κερδίσει το 2015 τις εκλογές εξαφάνισε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ για να ξαναγίνει ο κύριος εκφραστής του προοδευτικού χώρου πρέπει να εξαφανίσει το ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς η πολιτική είναι σκληρή. Από εδώ και στο εξής το ΠΑΣΟΚ, εάν θέλει να επανέλθει, θα έχει απέναντι του σε όλες τις εκλογές και την Δεξιά και τον Συριζα. Δυο εκφραστές στο προοδευτικό χώρο δε χωρούν. Το ίδιο θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιβιώσει. Θα έχει απέναντι του όχι μόνο τη δεξιά αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Μη σας πω ότι οι δεύτερες εκλογές έχουν πιο πολύ ενδιαφέρον, όχι για το αν θα κυριαρχήσει ο Μητσοτάκης, αλλά για το ποιος θα γίνει εκφραστής του προοδευτικού χώρου.

Ο Ανδρουλάκης αν καταφέρει να βρει τις αναφορές του στον αδύναμο πολίτη και να ακουστεί η άποψη του θα ΄χει δυνατότητα σημαντικής επαναφοράς.  

7) Ο Τσίπρας μη γελιόμαστε είναι αυτός που κρατάει τον ΣΥΡΙΖΑ. Έστω και με τόση μεγάλη ήττα. Δυστυχώς στο χώρο αυτόν στελέχη διαδοχής δεν υπάρχουν. Οι αλλαγές που πρέπει να κάνει ο Τσίπρας είναι σε όλα τα πρόσωπα που έχει πλάι του και βεβαίως και στη στρατηγική  του. 

Όλα τα ανωτέρω είναι μια ανάγνωση της κάλπης, με κάθε βέβαια επιφύλαξη. Και αυτό γιατί ο Έλληνας τιμωρεί αλλά συγχωρεί. Ένας στίχος λέει ότι «σταυρώνεις το προσκυνάς». Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν σε ένα μήνα δείτε πάλι εκπλήξεις στις εκλογές.

                                                                                    Αλέξης Σκαρμέας

                                                                                          Δικηγόρος  

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα