23.4 C
Aigio
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Συνέντευξη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ALPHA, με τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ (Βίντεο)

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Καλησπέρα κ. Τσίπρα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλησπέρα κ. Σρόιτερ.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Χαίρομαι πάρα πολύ που είστε εδώ σήμερα, είναι και του Αγίου Βαλεντίνου

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι τυχαίο που διάλεξα τον σταθμό σας.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Καθόλου. Ημέρα των ερωτευμένων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ερωτευμένος σήμερα στη συνέντευξη Τύπου, πρέπει να σας πω. Δεν κάνω την ίδια ερώτηση, φαντάζομαι δεν υπάρχει άνδρας που θα τολμήσει να πει κάτι άλλο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ιδίως αυτή τη μέρα!

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Προφανέστατα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το θέμα είναι να μην είσαι μόνο μια μέρα, αλλά να είσαι όλες τις μέρες του χρόνου.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σωστό είναι αυτό. Στην ίδια συνέντευξη, πέρα από τα ερωτικά, ο πρωθυπουργός έκανε μια μεγάλη ανάλυση των μέτρων ενόψει του επόμενου διαστήματος και έως τις εκλογές, ανάμεσα σε αυτούς το επίδομα στους συνταξιούχους, μια σειρά από ελαφρύνσεις και το κομμάτι βεβαίως των δόσεων για εκείνους οι οποίοι έχουν χρέη. Η κυβέρνηση κάνει αυτό που κάνατε εσείς και σας κατήγγειλε τότε, μοιράζει επιδόματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, η διαφορά είναι ότι εμείς είχαμε βγει από μια παρατεταμένη μνημονιακή περίοδο και ήταν η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας για πρώτη φορά να δώσει κάποιες παροχές, τις οποίες όμως εμείς είχαμε νομοθετήσει, θεσμοθετήσει ως μόνιμες όχι εφάπαξ και λίγο πριν τις εκλογές.

Και βλέπουμε ότι σήμερα, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που στέρησε 7 δισ. από τους συνταξιούχους -διότι κατάργησε τη 13η σύνταξη που την είχαμε νομοθετήσει ως μόνιμη το 2019, που είναι περίπου 4,5 δισ. την τετραετία και 2,5 δισ. τα αναδρομικά, τα οποία δεν τα δίνει στους συνταξιούχους-, εξαγγέλλει λίγο πριν τις εκλογές 300 εκατομμύρια, έναντι των 7 δισ. που δεν έχει δώσει. Εμένα αυτό μου ακούγεται ως μια παλαιοκομματική λογική, ως ένα φιλοδώρημα για να πάει κανείς στην κάλπη και νομίζω ότι καμία Κυβέρνηση δεν σώθηκε από αυτό. Το κλίμα δεν αλλάζει με τέτοιου είδους παροχές λίγο πριν προσέλθουμε στις κάλπες.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Από την άλλη, βεβαίως, επειδή μιλάτε για παλαιοκομματική λογική, μια κριτική που σας γίνεται διαρκώς και το έχετε ακούσει αρκετές φορές είναι ότι υπόσχεστε πολλά κ. Πρόεδρε που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν και να υλοποιηθούν με βάση το τι υπάρχει στα Ταμεία μας.

Αυξήσεις ζητάτε, αυξήσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, αυξήσεις στους γιατρούς, μείωση του ΦΠΑ, μείωση του φόρου στα καύσιμα, πολλά ακόμη, αναδρομικά συζητάμε τώρα. Και το ερώτημα είναι αν υπάρχει ένα επιτελείο, το οποίο τα έχει κοστολογήσει όλα αυτά, κ. Πρόεδρε. Ή αν πρακτικά ισχύει αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι λέτε πράγματα που απλά δεν βγαίνουν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σρόιτερ, το πρόγραμμα που παρουσίασα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβρη, είναι κοστολογημένο άρθρο άρθρο. Και πράγματι προβλέπουμε κάποιες αυξήσεις οι οποίες όμως αντισταθμίζονται από αυξήσεις και στα έσοδα.

Εγώ θέλω να σας δώσω ορισμένα παραδείγματα να μη μιλάω στον αέρα. Όταν έχεις έναν πληθωρισμό 10%, είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού και όχι μόνο του κατώτατου μισθού, διότι αλλιώς δεν βγαίνει

Εμείς έχουμε πει πριν φτάσει ο πληθωρισμός στο 10% ότι πρέπει να πάμε στα 880 ευρώ κατώτατο μισθό και να θεσπίσουμε την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Και 10% αυξήσεις και για τους δημοσίους υπαλλήλους, διότι έχουν πάνω από μια δεκαετία που είναι παγωμένοι οι μισθοί τους.

Όταν έχεις μείωση της αγοραστικής δύναμης για τον μέσο συνταξιούχο των 700-750 ευρώ 40% τον τελευταίο χρόνο, όταν βλέπεις τις αυξήσεις να πηγαίνουν με ταχύτητα διαστημική στα ράφια του σούπερ μάρκετ, στις αντλίες της βενζίνης, στους λογαριασμούς του ρεύματος, τότε κάπως πρέπει να ζήσουν οι πολίτες.

Βέβαια αυτές οι αυξήσεις αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα εξοκείλουν τον προϋπολογισμό. Πρώτα απ’ όλα στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Στον δημόσιο τομέα είναι, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο το κόστος.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Αν τις βάλουμε κάτω όμως μαζί με τις αυξήσεις στις συντάξεις και όλα τα υπόλοιπα που λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το κρίσιμο θέμα για τις συντάξεις αυτό το οποίο λέμε πάρα πολύ μετρημένα, είναι ότι οφείλουμε να δώσουμε τα αναδρομικά. Τα αναδρομικά δεν είναι σε μόνιμη βάση είναι 2,4-2,5 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις. Δεν είναι ένα μέτρο το οποίο θα ακολουθεί τα επόμενα χρόνια. Και λέμε όμως ότι η ρύθμιση που είχαμε κάνει και την είχαμε προβλέπει ως μόνιμη, για τη 13η σύνταξη, στα πλαίσια των δυνατοτήτων των δημοσιονομικών, θα επανέλθει.

Είμαστε, θα έλεγα, δεδομένων των συνθηκών πάρα πολύ φειδωλοί και όχι σπάταλοι σε αυτά τα οποία προτείνουμε. Διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες πέρασε η χώρα. Κυβερνήσαμε τη χώρα τεσσεράμισι χρόνια και ήμασταν εμείς αυτοί που ρυθμίσαμε το χρέος, τη βγάλαμε από τα μνημόνια και αφήσαμε 37 δισ. ευρώ μαξιλάρι ασφαλείας, χάρις το οποίο σήμερα είμαστε στις αγορές. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και των δυνατοτήτων.

Όμως, όταν λέμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αισχροκέρδεια και λέμε ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που έκαναν μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες με φωτεινό παράδειγμα την Ισπανία που πήγε τον Φόρο προστιθέμενης Αξίας στα τρόφιμα στο 0% -δεν το μείωσε απλά, το πήγε στο 0%- και να μειώσουμε και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, είμαστε απόλυτα κοστολογημένοι. Διότι αυτό κοστίζει γύρω στα 3 δισ. ετησίως, την ίδια στιγμή όμως από τη διατήρηση αυτών των φόρων, των έμμεσων φόρων υψηλών με ένα πληθωρισμό 10% τα υπερέσοδα στα δημόσια Ταμεία είναι πάνω από 4 δισ.

Και γιατί ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί αυτή την κρατική αισχροκέρδεια, τον υψηλό ΦΠΑ και τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης; Για να έχει τη δυνατότητα να δίνει κάποια επιδόματα, τα οποία όμως κι αυτά κατευθύνονται για να διατηρούνται υψηλές οι τιμές στις ενεργειακές εταιρείες, στα διυλιστήρια, στα σούπερ μάρκετ. Διότι η μεσαία τάξη σήμερα ζει με κουπόνια.

Κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε επιδοματική πολιτική, αλλά έδινε στους ευάλωτους, στους αδύναμους. Σήμερα η μεσαία τάξη επιβιώνει με κουπόνια και αυτή είναι μια κυβέρνηση φιλελεύθερη, υποτίθεται.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει ένας Τσίπρας, ο οποίος κάνει αντιπολίτευση στον Τσίπρα του 2017, 2018, 2019 τότε που είχαμε πάρα πολύ υψηλούς φόρους και πράγματι δεν μειώνονταν οι φόροι και κατέληγαν αυτοί οι φόροι στο να δίνουμε κάποια επιδόματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε ποια είναι η διαφορά, κ. Σρόιτερ; Ο ΣΥΡΙΖΑ του ’15-’18 ήταν μια κυβέρνηση που κυβερνούσε, συγκυβερνούσε με την τρόικα. Δεν ήταν δικές μας όλες οι επιλογές. Όπως δεν ήταν δικές τους οι επιλογές και των προηγούμενων, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής.

Δεν μπορείς να συγκρίνεις μια περίοδο που για τη χώρα είναι ανοιχτή, δεν έχει αυτή την επιτροπεία, δεν έχει αυτή τη θηλιά στο λαιμό, δεν έχει τη δυσκολία να βγει στις αγορές, με μια περίοδο όπου ήμασταν αναγκασμένοι να συγκυβερνούμε με την τρόικα.

Άρα, εμείς τότε κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, «από τη μύγα ξίγκι» που λέει ο λαός, για να ευνοήσουμε όσο μπορούσαμε τους πιο ευάλωτους. Αλλά δεν μπορεί μια οικονομία να αναπτυχθεί με επιδόματα. Χρειάζεται να υπάρχει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάζεται να δώσουμε ανάσα στην υγιή επιχειρηματικότητα, να ευνοήσουμε επενδύσεις σε κρίσιμους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, να ευνοήσουμε την καινοτομία, να ευνοήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, τους ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας και να απαλλάξουμε την οικονομία από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Άρα, θέλουμε μια βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη για να μπορέσουμε να αυξάνουμε την πίτα, που λένε λαϊκά, ώστε να έχουμε και τη δυνατότητα δικαιότερης κατανομής των ωφελημάτων.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Επειδή έχετε κυβερνήσει και έχετε αναγκαστεί να πάρετε και δύσκολες αποφάσεις, θέλω να ρωτήσω πραγματικά πώς βγαίνει η εξίσωση στο θέμα των πλειστηριασμών. Εσείς ζητάτε αυτή τη στιγμή στην ουσία να μην προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου από τα funds. Εξηγούν οι ίδιοι οι δικαστές, δεν μιλάω τώρα για τη Νέα Δημοκρατία ή τον υπουργό Οικονομικών ή οποιονδήποτε άλλον, οι ίδιοι οι δικαστές στην απόφασή τους ότι εάν γίνει αυτό, εάν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί και καταπέσουν οι εγγυήσεις, τότε το δημόσιο θα χρεωθεί 50 δισ. Το Δημόσιο είστε εσείς, είμαι εγώ, είναι όλοι οι πολίτες και πραγματικά προσπαθώ να καταλάβω…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιος δικαστής σας το είπε αυτό; Πώς προκύπτει αυτό;

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Από την απόφαση του Αρείου Πάγου προκύπτει ότι αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, θα καταπέσουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου. Διαφωνείτε σε αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά;

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να τα πάρουμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι εγγυήσεις καταρχάς του Ελληνικού Δημοσίου είναι 19 δισ. Αλλά δεν θα καταπέσει καμία εγγύηση αν υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο που προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και την πρώτη τους κατοικία και τους δίνει τη δυνατότητα βιώσιμων ρυθμίσεων. Στη χώρα μας απετράπη μια τεράστια αναδιανομή πλούτου από τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους προς κάποιους λίγους και ισχυρούς, την περίοδο των μνημονίων χάρη στον νόμο Κατσέλη, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, ο οποίος θεσμοθετήθηκε το 2010.

Αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, ήρθε και επέκτεινε τον νόμο Κατσέλη: ενώ στην αρχή ήταν μόνο για χρέη προς τις τράπεζες, τον επέκτεινε και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, την Εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τι έκανε ο νόμος Κατσέλη; Έδινε τη δυνατότητα στον ευάλωτο δανειολήπτη,  που είχε πάρει ένα δάνειο που όμως δεν μπορούσε πια να το πληρώσει, διότι ήρθε η κρίση και το εισόδημά του συρρικνώθηκε, να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια και να βγαίνει μια δικαστική απόφαση, που να ορίζει, αν όντως είσαι ευάλωτος δανειολήπτης και δεν μπορείς να αποπληρώσεις και σου προστάτευε την κατοικία. Για όσους το δικαστήριο έλεγε ότι δεν είναι ευάλωτοι δανειολήπτε, αλλά είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δεν προστατευόταν η κατοικία, γίνονταν πλειστηριασμοί. Αλλά μονάχα γι’ αυτούς.

Αυτή η προστασία του νόμου Κατσέλη και του νόμου Σταθάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ την επέκτεινε και μέχρι το τέλος του 2019 δηλαδή έξι μήνες μετά το τέλος της διακυβέρνησής μας. Και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης, την επέκτεινε κι αυτός για έξι μήνες μέχρι το καλοκαίρι του ’20 λόγω της πανδημίας και ήρθε και ψήφισε έναν πτωχευτικό Κώδικα καινούργιο, που αίρει κάθε προστασία και προτεραιοποιεί τους πλειστηριασμούς και μια εξωδικαστική διαδικασία, η οποία δεν δεσμεύει τα funds ούτε τους servicers να κάνουν ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες. Και τώρα είμαστε μπροστά -αν αυτό αφεθεί έτσι όπως είναι- στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει δει η χώρα από τον πόλεμο και μετά, θα πω εγώ.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σας δίνω μερικά στοιχεία. 2017 – Ιούλιος 2019 η εποχή που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γιατί εκεί υπάρχουν ακριβέστερα στοιχεία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι. Είπα ότι δεν γίνονταν οι πλειστηριασμοί;

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Όχι δεν είπα αυτό, σας λέω μερικά στοιχεία. 25.672 ακίνητα, άλλαξαν μόνο τότε. Λέτε ότι αυτά τα ακίνητα ήταν όλα ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ίσχυε ο νόμος Κατσέλη, κ. Σρόιτερ;

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σε αυτό που λέτε, απάντησε σήμερα ο κ. Λαφαζάνης και σας διαβάζω τη δήλωση: «Είναι ψέμα να λέμε ότι προστατεύτηκε η πρώτη κατοικία με το Νόμο Κατσέλη». Πρώην υπουργός σας είναι ο κ. Λαφαζάνης στην πρώτη διακυβέρνηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ότι θα φτάνατε στο σημείο να μου φέρετε τον Λαφαζάνη εδώ…

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Ξαναλέω, πρώην υπουργός σας στην πρώτη διακυβέρνηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει ναι, δεν αντιλέγω.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: «Κάθε Τετάρτη είχαμε ένα όργιο πλειστηριασμών ιδιαίτερα ελευθέρων επαγγελματιών, κανένας από αυτούς δεν μπόρεσε να υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχαναν ο ένας πίσω από τον άλλον τα σπίτια τους, ήταν στο έλεος των τραπεζών, τα funds τα εγκαινίασε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ»

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, ο κ. Λαφαζάνης έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό. Πήγαινε πράγματι κάθε Τετάρτη στους πλειστηριασμούς που γίνονταν, -ήταν πλειστηριασμοί όχι ευάλωτων νοικοκυριών, στρατηγικών κακοπληρωτών, ιδιοκτητών οι οποίοι είχαν τρεις και τέσσερις κατοικίες…

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Όλοι αυτοί οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα 25.000 πλειστηριασμοί δεν είναι πολλοί.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Είναι μόνο οι ηλεκτρονικοί, δεν σας λέω τη τριετία ’15-’17.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όλοι έγιναν ηλεκτρονικοί. Ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος θέλησε να αποκτήσει δημοσιότητα εκείνη την περίοδο, τον έκρινε ο ελληνικός λαός και δεν πήρε ούτε μισό τοις εκατό στις επόμενες εκλογές.

Αν είχε δίκιο σε αυτά που λέει και ήταν αυτός ο μοναδικός προστάτης της ελληνικής κοινωνίας και δεν υπήρχε ο νόμος Κατσέλη, που προστάτευσε πραγματικά την ελληνική κοινωνία, δεν θα ήταν εκτός Βουλής. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει, ας αφήσουμε αυτή τη συζήτηση για τον κ. Λαφαζάνη, τώρα μιλάμε μαζί. Και εσείς κ. Σρόιτερ είστε ένας έμπειρος δημοσιογράφος και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτό που προστάτευσε την ελληνική περιουσία της μεσαίας τάξης ήταν ο νόμος Κατσέλη, που μετά έγινε νόμος Σταθάκη, και είχε τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και προστάτευε τους ευάλωτους δανειολήπτες. Τελεία, παράγραφος.

Αυτό κράτησε, επαναλαμβάνω, μέχρι το καλοκαίρι του 2020 εμείς το είχαμε αφήσει την προστασία μέχρι το τέλος του ’19. Την επέκτεινε για άλλους έξι μήνες ο κ. Μητσοτάκης και μετά ακολούθησε τη δική του στρατηγική, τη στρατηγική δηλαδή των ανεξέλεγκτων πλειστηριασμών, χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης. Αυτό είναι το κρίσιμο. Αλλά επειδή αυτή τη στιγμή αυτοί  που μας παρακολουθούν πιστεύω ότι περισσότερο νοιάζονται για το τι θα γίνει από εδώ και μετά…

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Αλήθεια είναι αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και αυτή η συζήτηση εντάξει είναι ενδιαφέρουσα να γίνεται στη Βουλή ή στα debate, στα debate χωρίς τον κ. Μητσοτάκη βέβαια γιατί δεν έρχεται ως γνωστόν σε αντιπαράθεση μαζί μου.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν το ξέρουμε αυτό ακόμη, τι θα γίνει σε αυτές τις εκλογές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επτά χρόνια τώρα, μακάρι να γίνει τώρα. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι πώς θα αποτρέψουμε αυτή την οδυνηρή προοπτική για τη συντριπτική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης. Και θέλω να πω και κάτι ακόμη: στις μέρες μας, ακριβώς επειδή ανεξέλεγκτα οι τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια χορηγήσεων κρατώντας όμως χαμηλά, τα χαμηλότερα στην Ευρώπη τα επιτόκια των καταθέσεων, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο αδυναμίας αποπληρωμής δόσεων από δανειολήπτες που δεν ήταν κόκκινοι, είναι πράσινοι, πλήρωναν μέχρι τώρα.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Αλήθεια είναι αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και είχαν μια δόση 500-600 ευρώ και έχει φτάσει τώρα να είναι 800-900 ευρώ και δεν μπορεί ο άλλος να αποπληρώσει και θα πάνε κι αυτοί σε πλειστηριασμό.

Άρα, το κρίσιμο είναι αυτός ο πτωχευτικός Κώδικας τον οποίο εισήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και, αν θυμάστε, εμείς κάναμε πρόταση μομφής τότε -δεν μας είχε πιάσει καμία τρέλα, βλέπαμε αυτό που έρχεται-, πρέπει αυτός να παρθεί πίσω. Εμείς δεσμευόμαστε. Και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να κρίνει στη βάση των προγραμματικών δεσμεύσεων.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Τι δεσμεύεστε κ. Πρόεδρε γι’ αυτό το θέμα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Καταρχάς θα βάλουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή οι servicers που έχουν αγοράσει ένα τιτλοποιημένο δάνειο στο 15% της αξίας, να θέλουν μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών και της πίεσης να πάρουν πίσω το 100%. Δεν γίνεται αυτό.

Εμείς δεν λέμε να εκπέσουν οι εγγυήσεις, να έχουν ένα εύλογο κέρδος. Αλλά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα προτεραιοποίησης των ρυθμίσεων, μέσα μέσα από  μια εύκολη πλατφόρμα με κριτήρια τα οποία θα είναι ευρέως αποδεκτά και θα είναι κοινωνικά κριτήρια, για όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και δεν καλύπτονται από αυτή τη διαδικασία, να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια, όπως με τον νόμο Κατσέλη.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα κριτήρια, δεν θα απαγορεύσετε πάντως στα funds να κάνουν πλειστηριασμούς;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέξτε, σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, παρά μονάχα σε έκτακτες περιπτώσεις. Αν εγώ σας κλέψω, μου δώσετε ένα δάνειο και σας το αποπληρώσω, εσείς πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να με πάτε στο δικαστήριο και να μου πάρετε αυτό που έχω βάλει εγγύηση. Δεν λειτουργεί αλλιώς η οικονομία.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Προφανώς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το θέμα είναι αν θα προστατεύσουμε τους αδύναμους, τους ευάλωτους και αν θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να μπορέσουν να ρυθμίσουν το χρέος τους με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες. Και βεβαίως για τους πιο ευάλωτους θα υπάρχει κρατική αρωγή. Δηλαδή επιδότηση της δόσης από το Ελληνικό Δημόσιο και για τους πιο ευάλωτους. Τις επόμενες μέρες θα την παρουσιάσουμε αναλυτικά αυτή την πρόταση.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Η κυβέρνηση λοιπόν φέρνει κάποιες αλλαγές σε όλο αυτό που λέγεται πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια και κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή, θα ψηφιστεί κάποια στιγμή φαντάζομαι αυτό το νομοσχέδιο, η τροπολογία, δεν ξέρω ακριβώς με ποιον τρόπο θα έρθει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η κυβέρνηση δεν θα φέρει τίποτα.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα φέρει, είπαν ότι θα φέρει μια σειρά από μέτρα και αλλαγές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πότε το είπαν αυτό;

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Το είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς ζητήσαμε να υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να ανασταλούν μέχρι τις εκλογές, για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας  και να τις κρίνει ο ελληνικός λαός.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Όχι αυτό, μιλώ για κάποιες αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η κυβέρνηση έχει φέρει πλαίσιο, ψήφισαν την πτωχευτικό κώδικα, τον πτωχευτικό νόμο.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μιλά για τις βελτιώσεις στο υπάρχον πλαίσιο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω τι βελτιώσεις, δεν έχω ακούσει καμία βελτίωση ότι θα φέρει η κυβέρνηση. Διότι, ξέρετε κάτι; Είναι στρατηγική της αυτό που γίνεται, είναι σχέδιο. Ο κ. Πάτσης δεν ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό έκανε ο κ. Πάτσης, είχε πάρει ένα δάνειο 4 εκατομμύρια για να αγοράσει δάνεια ύψους 64 εκατομμυρίων ευρώ και έκανε αυτό που λέμε στην πιάτσα το «κοράκι», δηλαδή πήγαινε και απειλούσε τους δανειολήπτες με τον πλειστηριασμό. Και ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μέχρι πρότινος.

Και ο γιος του, ήταν υπεύθυνος Τομεάρχης του τομέα Κόκκινων Δανείων της Νέας Δημοκρατίας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διότι είχε το know how. Αυτή είναι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το σχέδιό της. Αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω. Ότι εδώ δεν πρόκειται για ένα λάθος. Είναι ένα σχέδιο που το έχει για να εξυπηρετήσει κάποιους ολίγους που θα βγάλουν εκατομμύρια, δισεκατομμύρια, αλλά η μεγάλη μειοψηφία, δυστυχώς, η μεσαία τάξη θα υποστεί μια τρομακτική αφαίμαξη, θα χάσει την περιουσία της.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, σε λιγότερο από δυο μήνες, αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν και τα σενάρια, Απρίλιο, με βάση τουλάχιστον τα όσα πληροφορούμαστε και ακούμε, θα έχουμε εκλογές. Έχουμε ένα πολύ μικρό διάστημα μπροστά μας…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε καμία αποκλειστική πληροφορία για το πότε θα γίνουν;

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Καμία απολύτως, διαβάζω αυτά τα οποία διαβάζετε κι εσείς, ακούω αυτά τα οποία ακούτε κι εσείς, αν έχετε εσείς καμιά αποκλειστική πληροφορία με χαρά να τη μοιραστούμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ το μόνο που θέλω να πω είναι ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή σ’ αυτή τη χώρα, να έχουμε μια πολιτισμένη αντιπαράθεση και να ξέρουμε τουλάχιστον δυο μήνες πριν από τις εκλογές πότε θα γίνουν οι εκλογές. Εδώ ακόμα και στη γειτονική Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν έχει ορίσει ημερομηνία εκλογών, τρεις μήνες πριν.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εντάξει, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για το πότε ανακοινώνονται οι εκλογές, βεβαίως το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, δεν ανακοινώνονται ούτε 6, ούτε 5 ούτε 4 μήνες πριν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, πάντως και αυτό το μάθημα της μαργαρίτας πια, έχει καταντήσει ένα ανέκδοτο με το οποίο κανείς δεν γελάει.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Ως τότε δεν θα παρίστασθε στις ψηφοφορίες της Βουλής, αυτή η απόφασή σας δεν αλλάζει απ’ ό,τι καταλαβαίνω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα απέχουμε από τις ψηφοφορίες, ναι. Και θα απέχουμε διότι νομίζω ότι ήταν η ελάχιστη συμβολική κίνηση. Ξέρετε, αυτή είναι μια θεσμική στάση, γιατί στις ψηφοφορίες όλα τα κόμματα και οι βουλευτές έχουν τέσσερις επιλογές: Να υπερψηφίσουν, να καταψηφίσουν, να ψηφίσουν «παρών» ή να απέχουν.

Εμείς αποφασίσαμε την αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μια συμβολική πράξη. Διότι νομίζω ότι αυτά που είδαμε -και με περνάτε σ’ ένα θέμα που κατά την άποψή μου είναι κρίσιμο, με τις υποκλοπές, δηλαδή είδαμε την αρμόδια Αρχή του κράτους, την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να βρίσκει τα τεκμήρια στους παρόχους για τις παρακολουθήσεις: του αρχηγού του Εθνικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, του αρχηγού του Επιτελείου Στρατού, του επικεφαλής των εξοπλισμών, του κ. Χατζηδάκη, δημοσιογράφων, προηγουμένως του κ. Ανδρουλάκη, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχει μια εξήγηση γι’ αυτό.

Μια εξήγηση: Ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι να παρακολουθείται το μισό πολιτικό σύστημα και να  λειτουργεί ένας παρακρατικός μηχανισμός μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου μ’ αυτό το κακόβουλο λογισμικό, το Predator που έμπαινε στο τηλέφωνό σου και μπορούσε να σε παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο. Εδώ έχουμε κατάλυση βασικών αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατικής λειτουργίας και δεν πήραμε μια απάντηση. Άρα, το  λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, θεσμικά να κινηθούμε, είναι μια πρόταση μομφής και την αποχή μας από τις ψηφοφορίες.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Πέρα από αυτό που πράξατε, ξεκίνησε και μια μεγάλη συζήτηση, στην οποία μάλιστα βρήκατε απέναντί σας και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, για το αν εκβιάζεται ή όχι από την κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης.  Έγινε αυτή η τοποθέτηση, μια τοποθέτηση που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και την έντονη αντίδραση του ίδιου του κ. Ανδρουλάκη.

Δεν ξέρω αν οφείλεται σε μια μεταστροφή στάσης που έχει εκείνος ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά πραγματικά θέλω να σας ρωτήσω και ξεκάθαρα,  εκτιμάτε εσείς ότι κρατά στο χέρι τον κ. Ανδρουλάκη η κυβέρνηση και ορίζει τη συμπεριφορά του από δω και πέρα ή τις μετεκλογικές συνεργασίες;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, δεν μπορώ να μπω σε μια τέτοια συζήτηση ούτε μπήκα μέσα σε μια τέτοια συζήτηση.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μπήκαν στελέχη σας σ’ αυτή τη συζήτηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που είπε η Πόπη Τσαπανίδου, ένα ερώτημα έθεσε, και τα ερωτήματα αυτά τα έθεταν τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει σε δηλώσεις του ότι ο κ. Μητσοτάκης άκουγε το κινητό του τηλέφωνο για να έχει το κόμμα του σε ομηρία. Ο κ. Ανδρουλάκης το είχε πει. Αλλά επειδή η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια αλλά πολλές φορές μπορεί να μπερδεύεται κανείς, να το ξεκαθαρίσω:Θεωρούμε ότι όντως έχει δίκιο ο κ. Ανδρουλάκης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν τον άκουγε επειδή ήταν πράκτορας, αλλά τον άκουγε για να τον έχει σε ομηρία. Από ‘κει και πέρα, δεν πιστεύω ότι ο κ. Ανδρουλάκης με τη στάση που έδειξε δείχνει ότι θέλει να είναι ή είναι σε ομηρία, ότι είναι εκβιαζόμενος. Ανέδειξε το ζήτημα, πήγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκανε μηνύσεις. Άλλοι είναι αυτοί οι οποίοι  έκαναν την πάπια: οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Πολλοί υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

Άρα, μακριά από μας αυτή η αντίληψη ότι εμείς θέλουμε να υπονοήσουμε οτιδήποτε. Από ‘κει και πέρα, είναι πολιτικές επιλογές. Αν μπορεί κανείς να καθίσει στο ίδιο κυβερνητικό τραπέζι ο θύτης με το θύμα και το θύμα δεν το αποκλείει, αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα, μην τα μπερδεύουμε όμως. Κι εκεί ασκούμε κριτική για το ότι δεν το αποκλείουν.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σας χαλάει η διαβεβαίωση του κ. Ανδρουλάκη ότι θα υπάρχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ότι θα βρεθεί τρόπος, ότι δεν θα πάμε σ’ ένα πολιτικό αδιέξοδο; Σας χαλάει το αφήγημα της προοδευτικής κυβέρνησης;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν μας χαλάει το αφήγημα, θα μπορούσα να πω ότι μας το ενισχύει κιόλας. γιατί αυτό που καταλαβαίνω εγώ με δυο λόγια είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης αφήνοντας ανοιχτά τα πάντα, λέει περίπου ότι θα συνεργαστεί με όποιον βγει πρώτος. Εγώ το ίδιο πράγμα λέω, ότι για να έχουμε προοδευτική διακυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει τις εκλογές.  Και μάλιστα λέω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, μόνο τότε θα έχουμε πολιτική σταθερότητα, όχι απλά προοδευτική διακυβέρνηση.

Διότι ο κ. Μητσοτάκης τι μας λέει; «Θα κάνω διαρκώς εκλογές μέχρι να κερδίσω αυτοδυναμία». Εγώ λέω ότι η χώρα δεν χρειάζεται διαρκείς και επαναλαμβανόμενες εκλογές. Πιστεύω ότι πρέπει να μην υποτιμούμε την κρίση του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός επίσης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι διπλές οι εκλογές που έρχονται, μονές είναι. Μια Κυριακή θα πάμε να ψηφίσουμε κι αυτή η Κυριακή θα βγάλει συσχετισμούς που μπορούν να μας οδηγήσουν σε κυβέρνηση μιας ευρείας πλειοψηφίας  και μιας ευρύτατης πλειοψηφίας στον λαό για πρώτη φορά. Και αυτή θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Ο κ. Μητσοτάκης είπε και κάτι άλλο σήμερα, ότι «προσέξτε, είναι πολύ κρίσιμες οι πρώτες κάλπες γιατί μπορεί ο κ. Τσίπρας, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με όλους τους άλλους. Θυμάμαι ότι έχετε πει ότι κυβέρνηση σχηματίζει το πρώτο κόμμα, αλλά θέλω να ρωτήσω για να το ξεκαθαρίσετε, αν υπάρχει οποιοδήποτε σενάριο κάτω από το οποίο αν είστε δεύτερος, θα επιδιώξετε κυβέρνηση μειοψηφίας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάντως για να το δηλώσει αυτό ο κ. Μητσοτάκης μάλλον δεν είναι και τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει, λίγο ταραγμένο τον βλέπω το τελευταίο διάστημα. Με τέτοια δημοσκοπική υπεροχή γιατί βάζει τέτοια ζητήματα στο τραπέζι;

Κοιτάξτε, έχω δηλώσει ξεκάθαρα: δεν με αφορούν σενάρια τέτοια. Πιστεύω στην κυβέρνηση της προοδευτικής συνεργασίας που θα είναι κυβέρνηση των νικητών το βράδυ των εκλογών. Αυτό πρώτα και κύρια για λόγους πρακτικούς. Διότι γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης που τα λέει αυτά, ότι ο δεύτερος με τον τρίτο δεν έχουν τα κουκιά για να φτιάξουν, να το πω απλά, κυβέρνηση.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Το σενάριο είναι ο δεύτερος, ο τρίτος, ο τέταρτος, ο πέμπτος και πάει λέγοντας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν, όταν το μοναδικό σενάριο το οποίο μπορεί να δώσει μια σταθερή, επαναλαμβάνω, κυβέρνηση, μακράς πνοής. Βιώσιμη κυβέρνηση, η οποία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα προστατεύσει την κοινωνία αλλά θα δώσει και μια  αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που μπορεί να προκύψει το βράδυ των εκλογών  της απλής αναλογικής με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο, με μια νίκη καθαρή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Την έχετε την πεποίθηση κ. Πρόεδρε ότι θα είστε πρώτο κόμμα; Είμαστε σχετικά κοντά στις εκλογές πλέον. Είπατε για τις δημοσκοπήσεις, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είστε δεύτερος και μάλιστα στο σύνολό τους με μια σημαντική διαφορά. Άκουσα από τη Βουλή να λέτε ότι διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, γιατί να μη διαψευστούν και στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις και αυτή τη φορά;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιστεύω ότι πολλά παραδείγματα μας δείχνουν, όχι μόνο οι εκλογές της Κύπρου, αλλά απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι  οι δημοσκοπήσεις δεν είναι πια ένα ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος. Ιδίως δε όταν οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις μας λένε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων αποφασίζουν την τελευταία εβδομάδα. Λένε ένα 20%, είναι πολύ μεγάλο.

Εγώ, λοιπόν, θα σας πω ότι αυτές οι εκλογές σε πολύ μεγάλο βαθμό θα κριθούν σ’ αυτούς που θα πάνε στην κάλπη, στο ποιοι θα είναι αυτοί. Αν κινητοποιηθούν οι νέοι άνθρωποι εκεί που γνωρίζετε ποια είναι και σε αυτές ακόμα τις δημοσκοπήσεις η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, αν θα κινητοποιηθούν, αν θα πιστέψουν στην ανάγκη να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να πάνε στην κάλπη, ό,τι και να ψηφίσουν. Εκεί θα κριθούν αυτές οι εκλογές και θα είναι  εκλογές μεγάλων εκπλήξεων.

Ξέρετε, νομίζω ότι τα κρίσιμα διακυβεύματα σ’ αυτές τις εκλογές έχουν να κάνουν με τη ζωή των ανθρώπων, δεν θα είναι μια καθαρά ιδεολογική μάχη. Για παράδειγμα, όταν έχουμε μια απώλεια εισοδήματος 30%, 40% ή όταν έχουμε την απειλή για την πρώτη κατοικία να έρχεται, ο πολίτης δεν σκέφτεται μόνο ιδεολογικά.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Τα μετράνε, θα σας πω, κι αυτά οι δημοσκοπήσεις. Και την ίδια ώρα που τα μετράνε, στην απάντηση «ποιο κόμμα είναι καταλληλότερο να αντιμετωπίσει  τα προβλήματα», βγάζει τη Νέα Δημοκρατία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, κάνετε μεγάλο λάθος σ’ αυτό.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Όχι, δεν κάνω, τις έχω δει τις δημοσκοπήσεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στα κοινωνικά θέματα και στους ποιοτικούς δείκτες, σχεδόν σε όλα…

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σε ποιο θέμα υπερτερεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στο θέμα της κοινωνικής προστασίας δεν υπερτερεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Στο θέμα των προβλημάτων της οικονομίας και στο θέμα της ακρίβειας, θυμάμαι τις έρευνες…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει να κάνει και με τη διατύπωση του ερωτήματος, αλλά στα θέματα που αφορούν την κοινωνική προστασία, την ακρίβεια. Ρωτήστε για το καλάθι του νοικοκυριού ποια είναι τα αποτελέσματα. Όταν έχει δει ο κόσμος ότι από την περίοδο που εφαρμόστηκε το καλάθι του νοικοκυριού είχαμε αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής από 70% έως 150%. 70% αυξήσεις  στις βρεφικές τροφές…

Ήθελα να πω το εξής: Ότι όταν το διακύβευμα είναι η επιβίωση και όταν το διακύβευμα είναι και η ίδια η δημοκρατία, η μάχη δεν είναι αμιγώς ιδεολογική. Ήταν πιο ιδεολογική η μάχη το 2019, στο τραπέζι ήταν εθνικά θέματα, το Μακεδονικό με τις διαφωνίες μας… Τώρα ξανά το διακύβευμα πηγαίνει  στο κοινωνικό και στην επιβίωση. Και στη δημοκρατία, προφανέστατα.

Εγώ βλέπω, για παράδειγμα, ότι μια σειρά συντηρητικοί πολίτες δεν αισθάνονται καθόλου καλά με αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορούν να δώσουν καμία απάντηση στο γιατί ο κ. Μητσοτάκης, που ήρθε ως ένας φιλελεύθερος πολιτικός που θα σεβόταν τους θεσμούς, παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και δεν λέει κουβέντα.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνω, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι κανένα άλλο αποτέλεσμα σε αυτές τις εκλογές, πέρα του να είστε πρώτο κόμμα δεν είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα για εσάς προσωπικά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί; Για ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, είναι οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πέραν της νίκης, καλό αποτέλεσμα;

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Υπάρχει, το έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές μετά από εκλογικά αποτελέσματα, «μειώσαμε τη διαφορά, ανεβήκαμε εμείς, έπεσε ο πρώτος». Τα ακούτε πολλές φορές, δεν ξέρω αν θα τα πείτε ή δεν θα τα πείτε, αλλά είναι κάτι το οποίο το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Για σας υπάρχει η νίκη και οτιδήποτε άλλο είναι αποτυχία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για εμάς υπάρχει η καθαρή νίκη στις πρώτες εκλογές, που θα δώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας σταθερής κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο τόπος. Μην το πάτε τόσο στο προσωπικό, διότι εγώ δεν έχω να αποδείξω πολλά πράγματα. Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Απλά, το πάω στο προσωπικό διότι κι εσείς ο ίδιος μετά από μια εκλογική μάχη, κάνετε την ανασκόπησή σας, κάνετε την αυτοκριτική σας και ίσως παίρνετε και τις αποφάσεις σας για την επόμενη μέρα. Άρα φαντάζομαι ότι κι εσείς θέτετε τους στόχους σας τους προσωπικούς από ένα σημείο και μετά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ κ. Σρόιτερ θέτω τους προσωπικούς μου στόχους κάθε φορά με βάση αυτό το οποίο είναι κατά τη δική μου εκτίμηση ωφέλιμο για την παράταξη και για τον τόπο. Θεωρώ ότι  βρισκόμαστε σε μια καμπή και σε μια καμπή κρίσιμη και για την κοινωνία και για την οικονομία και για τη δημοκρατία.

Το να έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που αψήφησε το κανονιστικό πλαίσιο του Συντάγματος, της δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου. Και μιας κυβέρνησης η οποία λειτούργησε προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, έχοντας ήδη διεξαγάγει μια τρομακτική αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους λίγους και ισχυρούς και έχοντας στα χαρτιά να την απογειώσει μέσα από τη λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας της μεσαίας τάξης. Νομίζω ότι η νίκη με αυτά τα δεδομένα και η αυτοδύναμη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, θα είναι κάτι πολύ άσχημο για την ελληνική κοινωνία και για τη χώρα. Το λιγότερο θα είναι αν θα είναι άσχημο για τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστέψτε με. Το λιγότερο.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Πρόεδρε έχουμε μπροστά μας ένα σύντομο διάστημα, δεν ξέρω αν θα είναι τον Απρίλιο, δεν ξέρω αν θα είναι τον Μάιο, αυτό το ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός. Εγώ να ευχηθώ καλή εκλογική μάχη και σε εσάς, καλή πορεία και καλή δύναμη από εδώ και πέρα και εδώ θα είμαστε να τα ξαναπούμε πολύ σύντομα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα ξαναπούμε, να μου φέρετε και κάνα νερό την άλλη φορά που θα έρθω.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν σας φέραμε νερό και ξέρω την αγάπη σας για το νερό! Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό, δεν θα επαναληφθεί.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να πω κι εγώ κλείνοντας ότι θα ήταν ευχής έργο σε αυτή την πορεία προς τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να διεξαχθεί ένας γόνιμος και ουσιαστικός πολιτικός διάλογος.

Μιλάμε πολλές φορές για τοξικότητα. Ξέρετε, η τοξικότητα υπάρχει όταν δεν διασταυρώνονται οι απόψεις και τα επιχειρήματα. Εγώ είμαι ανοιχτός και σε εσάς προσωπικά κ. Σρόιτερ στον σταθμό σας, αλλά και σε όλους τους σταθμούς να ανοίξουμε τα χαρτιά μας για το όραμά μας, το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα. Γιατί δεν έχει να κάνει με την προσωπική μας επιδίωξη, ψηφίζουμε για τις ζωές μας για την επόμενη μέρα, για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και πρέπει ο πολιτικός διάλογος να είναι ουσιαστικός και γόνιμος.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κάθε συζήτηση σαν αυτή που κάνουμε και σαν όλες τις άλλες, μόνο κέρδος έχουμε για τους πολίτες. Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να είστε καλά κι εσείς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ.​

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα