Ο Αντώνης Καβάγκας (με καταγωγή από την Βιλιβίνα) γεννήθηκε και έζησε στην Κουνινά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Αίγιο, είναι παντρεμένος και Είναι μελισσοκόμος και αγρότης. Στη συνάντησή μας του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την πορεία του στην μελισσοκομία και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος αυτός.
- Αντώνη, πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μελισσοκομία;
Το 2012, μέσα στην οικονομική κρίση ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα μελίσσια. Ήταν μια απόφαση για βελτίωση των οικονομικών μου. Ήταν επίσης μια ανάγκη να ενεργήσω αισιόδοξα, να δημιουργήσω και να αισθανθώ ότι παλεύω για το καλύτερο μέσα στις οικονομικά αντίξοες συνθήκες που ζούσαμε όλοι. Ξεκίνησα, λοιπόν, με μια κυψέλη, που μου χάρισε κάποιος φίλος. Σιγά σιγά η μία έγινε πέντε, δέκα, οι δέκα έγιναν πενήντα, εκατό, όχι τυχαία και καθόλου εύκολα. Αντίθετα, με πολλή δουλειά και εντατική προσπάθεια, με παρακολούθηση σεμιναρίων και μελέτη σχετικών βιβλίων.
- Πώς είναι η σχέση σου με το μελίσσι;
Θα έλεγα ότι είναι σχέση μαθητή και δασκάλου. Σ’ αυτή την περίπτωση ο δάσκαλος είναι η μέλισσα και εγώ ο μαθητής. Παρατηρώντας τον κόσμο της μέλισσας διδάχτηκα πολλά. Όσο παρατηρούσα, τόσο θαύμαζα. Και όταν θαυμάζεις τον δάσκαλο, μαθαίνεις με ζήλο. Διδάχτηκα , λοιπόν, την εργατικότητα, την συνεργασία, την οργάνωση, την κατανομή ρόλων σε ένα πολύπλοκο έργο. Όλα αυτά βλέπω ότι δημιουργούν μια θαυμαστή αρμονία μέσα στην κοινωνία των μελισσών, που οδηγείται σιγά σιγά στην παρασκευή αυτού του μοναδικού προϊόντος που λέγεται μέλι.
- Μίλησέ μας για τα προϊόντα που παράγεις
Παράγω μέλι πολλών ειδών ανάλογα με την προσφορά των δέντρων σε μελίττωμα κάθε χρόνο: μέλι ανθέων, ελάτου, πεύκου, δρυός, πορτοκαλιού, θυμαρίσιο. Πουλάω επίσης κερήθρες με μέλι και παρασκευάζω κεραλοιφές. Προσφέρω στους πελάτες μου μέλι ποιοτικό σεβόμενος τον καταναλωτή και επιθυμώντας να έχω μια έντιμη σχέση μαζί του. Γι αυτό και οι πωλήσεις μου έχουν αυξηθεί ικανοποιητικά.
- Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Επιθυμώ να αυξήσω ακόμη πιο πολύ τις πωλήσεις μου και το όνειρό μου είναι να τις επεκτείνω στο εξωτερικό.
- Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι σήμερα;
Οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί.
Έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων που χρησιμοποιούμε για να μετακινούμε και να επισκεπτόμαστε τα μελίσσια μας, ενώ οι τιμές του μελιού παραμένουν χαμηλές.
Οι ελλιπείς έλεγχοι για ελληνοποιήσεις και νοθεία στο μέλι έχουν ως αποτέλεσμα οι έμποροι – εισαγωγείς να διακινούν ανεξέλεγκτα εισαγόμενο μέλι ως ελληνικό, ενώ επιπλέον η κυβέρνηση προωθεί τη χορήγηση του ελληνικού σήματος στους εμπόρους και όχι στους ίδιους τους μελισσοκόμους.
Οξυμένο είναι και το πρόβλημα των ζημιών από φυσικές καταστροφές, κυρίως από τις δασικές πυρκαγιές αλλά και τις πλημμύρες των τελευταίων ετών.
Τέλος προβλήματα προκαλεί και η κλιματική αλλαγή. Η έλλειψη βροχών το χειμώνα και οι ισχυροί βοριάδες το καλοκαίρι έχουν τεράστια επιρροή στα φυτά, από τα οποία τρέφονται οι μέλισσες.