19.6 C
Aigio
Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» φέτος για τον ελληνικό τουρισμό – Οι τρεις προκλήσεις

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» εν μέσω πάντως σημαντικών προκλήσεων και αβεβαιοτήτων εκφράζουν για φέτος οι τουριστικοί φορείς, για τον κλάδο ο οποίος το 2024 είχε άμεση συνεισφορά στην ελληνική οικονομία 30,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 13% του ΑΕΠ.

«Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους τους. Μετά τον κορωνοϊό, ο ελληνικός τουρισμός έχει πάει πολύ καλά, έχει βγει η χώρα ενισχυμένη, όμως τα πράγματα στο διεθνή χάρτη αλλάζουν ξανά και οι προκλήσεις είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που αντιμετωπίσαμε πριν μερικά χρόνια», ανέφερε χθές ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Παράσχης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου (ΙΝΣΕΤΕ) για τη συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία.

«Ήδη βρισκόμαστε σε μια περίοδο, όπου από τα γεωπολιτικά ζητήματα και τους οικονομικούς πολέμους δημιουργούνται νέα δεδομένα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μία προσαρμοσμένη στρατηγική από το 2026 και μετά και γι΄αυτό η λέξη ανθεκτικότητα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» φέτος για τον ελληνικό τουρισμό – Οι τρεις προκλήσεις

Τρίτη πρόκληση είναι τα όσα ακούγονται για φαινόμενα υπερτουρισμού, όπου η Ελλάδα όμως δεν αντιμετωπίζει ζήτημα. Τα θέματα του υπερτουρισμού έχουν συγκεκριμένες εκφάνσεις, η Ελλάδα δεν έχει τέτοια ζητήματα και όπου υπάρχουν ζητήματα πίεσης ή κορεσμού σε συγκεκριμένους προορισμούς πρέπει να δρούμε άμεσα και έγκαιρα. Συνολικά, η προώθηση των θεμάτων του τουρισμού απαιτεί μια νέα στρατηγική προσέγγιση, με διαρκή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα».

Ο πρόεδρος δ.σ. του ΙΝΣΕΤΕ κ. Γιώργος Βερνίκος σχολίασε ότι «η δυναμική του κλάδου και η εκπροσώπησή του στο ΑΕΠ δείχνει ότι δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αντίθετα ότι αποτελεί ένα πολύ ισχυρό προϊον για τη χώρα. Παρόλ’ αυτά τα τελευταία χρόνια, μετά τον κορωνοϊό λειτουργεί από μόνος του, με γνωστές τις δυσκολίες γενικότερα που αντιμετωπίζει η χώρα είτε στο ζήτημα των λήψεων αποφάσεων, των υποδομών, της γραφειοκρατίας κ.ο.κ.. Πολλές επιχειρήσεις, σε ώριμους και μη προορισμούς, αντιμετωπίζουν οριακές συνθήκες, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, αυξημένων λειτουργικών βαρών και ρυθμιστικής αβεβαιότητας. Ο τομέας, διαχρονικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, χρειάζεται ένα συνεπές και υποστηρικτικό πλαίσιο για να συνεχίσει να αποδίδει. Η συμβολή του είναι ουσιαστική, αλλά όχι αυτονόητη.

Επιπλέον, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται εκ νέου υπό αμφισβήτηση, με τα όσα ακούγονται περί μονοκαλλιέργειας και περί νέου παραγωγικού μοντέλου. Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι τουρισμός όχι μόνο δεν είναι ανταγωνιστικός αλλά αντίθετα λειτουργεί υποστηρικτικά σε όλες τις δραστηριότητες, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τα τρόφιμα», ανέφερε ο κ. Βερνίκος.

Η άμεση συμβολή

Όσον αφορά στην άμεση συμβολή του τομέα για την προηγούμενη χρονιά, αυτή ανήλθε σε 30,2 δισ. ευρώ και επιμερίζεται στα μεγέθη από τη δαπάνη του εισερχόμενου τουρισμού (21,6 δισ. ευρώ περιλαμβανομένης και της δαπάνης των επιβατών κρουαζιέρας), τις αερομεταφορές (2,9 δισ. ευρώ), τις θαλάσσιες μεταφορές (147 εκατ. ευρώ), τη δαπάνη των εταιρειών κρουαζιέρας (799 εκατ.), τον εγχώριο τουρισμό (2,3 δισ. ευρώ) και την εγχώρια προστιθέμενη αξία από επενδύσεις (2,5 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται εδώ, ότι σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της χώρας, σε τρέχουσες τιμές, το 2024 διαμορφώθηκε στα 237,6 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 5,5% σε σύγκριση με το 2023. Η άμεση επίδραση του τουρισμού σημείωσε αύξηση κατά 5% σε σχέση με τα 28,8 δισ. ευρώ του 2023 με αυξήσεις σε όλες τις επιμέρους δαπάνες (εισερχόμενος τουρισμός, κρουαζιέρα, μεταφορές, εγχώριος τουρισμός, επενδύσεις). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις ανήλθαν στα 5,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 2,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Η τουριστική δραστηριότητα παραμένει κατά κύριο λόγο εξαγωγική, αφού το 84,4% των εισπράξεων προέρχονται από τον εισερχόμενο τουρισμό καλύπτοντας το 71,5% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών (-35,66 δισ. € το 2024). Περαιτέρω, ο τομέας συνέβαλε άμεσα στην αιχμή, στο γ’ τρίμηνο του 2024, στο 16,5% της απασχόλησης.

«Ο τουρισμός συνεχίζει να αποτελεί έναν στρατηγικό τομέα όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι αυτή η στρατηγική του σημασία δεν αναγνωρίζεται όπως συνέβη πολύ πρόσφατα, όπου ο κλάδος παραλείπεται στο προοίμιο του νέου αναπτυξιακού», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ κ. Ηλίας Κικίλιας: «Η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στη 59η θέση μεταξύ 141 χωρών στον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum ή στην 52η θέση μεταξύ 67 χωρών στον αντίστοιχο Δείκτη του International Institute for Management Development (IMD), ενώ η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού βρίσκεται στην 21η θέση μεταξύ 119 χωρών στον Δείκτη TTDI κερδίζοντας 7 θέσεις τα τελευταία 3 χρόνια.

Το πιο ανησυχητικό σε επίπεδο πολιτικής είναι ένας εφησυχασμός ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να επενδύει και να αποδίδει από μόνος του παρά τη γραφειοκρατία, τις ελλείψεις στις υποδομές, στον εργασιακό τομέα κ.ο.κ.. Για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του τομέα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που δεν έχουμε πάψει να τονίζουμε τα τελευταία χρόνια. Ο κλάδος στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη και οικονομία της χώρας αλλά χωρίς σχέδιο δεν πηγαίνει μακριά».

Οι πολλαπλασιαστές

Επισημαίνεται εδώ ότι με βάση τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ και τις εκτιμήσεις των πολλαπλασιαστών από ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας, όπως ανέφερε στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ κ. Αρης Ικκος.

Ουσιαστικά, για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ. Συνυπολογίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας το 2024 εκτιμάται μεταξύ 66,5 δισ. ευρώ και 80,1 δισ. ευρώ, μεγέθη που αντιστοιχούν μεταξύ 28% έως 33,7% του ΑΕΠ. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2023 ήταν μεταξύ 63,3 δισ.- 76,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν με το 28,1% έως 33,9% του ΑΕΠ.

Σε ερώτηση για τις φετινές προοπτικές του κλάδου, ο κ. Ικκος έκανε λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία» εν μέσω αβεβαιοτήτων στο διεθνές σκηνικό. Πολύ σημαντική αβεβαιότητα είναι αυτή από τις τις ΗΠΑ και την πολιτική των δασμών: «Διάφοροι δείκτες, όπως αυτή της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δίνουν μία εικόνα ανησυχίας τους τελευταίους μήνες. Αντίστοιχα για την πορεία του κλάδου εντός και εκτός Ελλάδος θα παίξει ρόλο και το θέμα της ισοτιμίας ευρώ- δολαρίου που θα επηρεάσει το κόστος των ταξιδιών. Προς το παρόν πάντως οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να κινούνται θετικά και είναι μεγαλύτερη η επίδραση με μείωση των ταξιδιών από την Ευρώπη προς την Αμερική».

«Στο χώρο της ναυτιλίας λέμε ότι έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε το ρίσκο αλλά όχι και τις αβεβαιότητες», σχολίασε ο κ. Βερνίκος. «Η εμπειρία μας δείχνει ότι καθημερινά μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε την αγωνία πώς θα πάει ο τουρισμός».

Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες πτήσεις για την Ελλάδα φέτος είναι αυξημένες κατά 5% για τη θερινή περίοδο, οι αεροπορικές αφίξεις στο πρώτο τρίμηνο επίσης ήταν αυξημένες κατά 9%, ενώ δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό. «Ο αντίκτυπος από την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι μια σημαντική αβεβαιότητα, έστω κι αν σιγά σιγά δείχνει ότι θα μειώνεται, όπως και τα ζητήματα που έχει και η ίδια η Ευρώπη στο γεωπολιτικό πεδίο».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement - spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα