33.5 C
Aigio
Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – Για σεμινάριο του ΝΑΤΟ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Στο επίκεντρο η ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ και η δημοκρατική ανθεκτικότητα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις

Ο Ηλείος Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, συμμετείχε και έκανε παρέμβαση στο 107ο «Rose-Roth» Σεμινάριο που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και τ. Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, όπου συμμετείχε ως μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, στο 107ο Rose-Roth Σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Σεμινάριο, με θέμα «Συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ: Ουσιαστική Εταιρική Σχέση και Δημοκρατική Ανθεκτικότητα», αποτέλεσε μια διεθνούς σημασίας συνάντηση, συνδιοργανωμένη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την υποστήριξη του GenevaCentreforSecuritySectorGovernance (DCAF) και του Ομοσπονδιακού Τμήματος Άμυνας, Πολιτικής Προστασίας και Αθλητισμού της Ελβετίας. Στην Κοινοβουλευτική αποστολή συμμετείχε μεταξύ άλλων, και ο Βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Μιχάλης Κατρίνης.

Κατά τις εργασίες του Σεμιναρίου, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ απέναντι σε πολυσύνθετες απειλές, όπως ο υβριδικός πόλεμος, η παραπληροφόρηση, οι εξωτερικές παρεμβάσεις και οι προκλήσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Κεντρικός άξονας των συζητήσεων ήταν επίσης η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών-μελών, καθώς και η ανάγκη για συνολική δημοκρατική ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε κρίσιμες γεωπολιτικά περιοχές, όπως η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας μέσω ισχυρών συμμαχιών.

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη στην εμπόλεμη κατάσταση που συνεχίζει να εξελίσσεται στην Ουκρανία: «Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, όπως κάναμε από την έναρξη του πολέμου. Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία προκαλεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και αποσταθεροποιεί την παγκόσμια ειρήνη. Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση εκεχειρία και έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, με τις εγγυήσεις ασφάλειας που πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ειρήνη αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον αμοιβαίο σεβασμό», τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε απευθύνοντας ένα βασικό ερώτημα προς τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σχετικά με το τι πιστεύουν οι ίδιοι ότι πρέπει να γίνει, προκειμένου να επιτευχθεί μία περιεκτική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Ουκρανικό ζήτημα.

Στο περιθώριο του Σεμιναρίου, ο κ. Νικολακόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων: ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, MarcosPerestrello, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνολογική Κυριαρχία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία, HennaVirkkunen, ο Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος, AndriusKubilius, κ.α.

Ο Ηλείος Βουλευτής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση από τις Βρυξέλλες:

 «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή μου σε αυτή την διεθνή συνάντηση, παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Ευρωατλαντικό χώρο, αλλά και κορυφαίο γεωστρατηγικό στόχο για την Ελλάδα, η οποία παραμένει σταθερός πυλώνας ασφάλειας και εγγυητής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων, ο συντονισμός των δύο κορυφαίων οργανισμών είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση κοινών απειλών, όπως η τρομοκρατία, ο Κυβερνοπόλεμος, η υβριδική απειλή και η αποσταθεροποίηση στη «γειτονιά» της Ευρώπης. Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την εμβάθυνση της θεσμικής και επιχειρησιακής συνεργασίας ΕΕ–ΝΑΤΟ, με σεβασμό στις αρχές της αλληλεγγύης, της αποτελεσματικότητας και της διαλειτουργικότητας. Πιστεύουμε ότι μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της Άμυνας ενισχύει και δεν ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως συμβάλλει ουσιαστικά στη συλλογική ασφάλεια, προς όφελος των Κρατών Μελών».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement - spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα