29.7 C
Aigio
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ


ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Για τα Ελληνοτουρκικά:
Για εμάς η διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων δεν μπορεί να γίνεται με όρους μικροπολιτικής διαχείρισης.
Η αποφασιστικότητα διαχείρισης των εθνικών μας ζητημάτων φυσικά και πρέπει να έχει ορίζοντα τη Χάγη και το τραπέζι του διαλόγου, αλλά πρέπει να βρισκόμαστε και ένα βήμα πριν. Δύο κυρίαρχα ζητήματα. Πρώτον, αποτρεπτική ισχύς και δεύτερον εξωστρέφεια και εξωτερικοποίηση του ζητήματος σε επίπεδο διπλωματίας.
Όσον αφορά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας και την ενίσχυση των εξοπλισμών μας πρωτεύουσα ρόλο παίζει η κρίση των Ενόπλων Δυνάμεων και οι εισηγήσεις τους. Για αυτό σταθήκαμε και υπέρ της ελληνογαλλικής συμφωνίας και για το κρίσιμο θέμα της στρατηγικής συνεργασίας με την Γαλλία, αλλά και για το ζήτημα των εξοπλισμών.
Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη Φ. Γεννηματά στη Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Από τη δική μου πλευρά έθεσα το ζήτημα της αναγκαίας συλλογικής στάσης της ΕΕ και ειδικά των σοσιαλιστικών δυνάμεων ως προς το κρίσιμο θέμα των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας. Διότι πέραν των ευχολογίων και της αποφασιστικής ρητορικής – χρήσιμη αλλά δεν φτάνει – είναι αναγκαίο να βρούμε όλες εκείνες τις ευρωπαϊκές συμμαχίες έτσι ώστε και ο ρόλος της που αφορά όχι μόνο Ελληνικά και Κυπριακά ζητήματα αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα να είναι απόλυτα καθοριστικός, αποφασιστικός και συντεταγμένος.
Για την ενεργειακή κρίση και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής:
Η ενεργειακή κρίση, προφανώς και δεν είναι ζήτημα μόνο ελληνικό, είναι ζήτημα παγκόσμιο. Αφορά τόσο την πανδημία και την αυξημένη ζήτηση, όσο και γεωστρατηγικές επιλογές, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και της Ρωσίας και άλλων παραγόντων διεθνώς που έχουν προκαλέσει μια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την κλιματική κρίση και την σταδιακή μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας, και αυτή πρέπει να αφορά και ένα μοντέλο αυτονομίας της Ευρώπης στον τρόπο παραγωγής της δικής της ενέργειας και ελαχιστοποίησης της εξάρτησης της σε εξωτερικούς παράγοντες. Δυστυχώς, εξαιτίας της ανεπαρκούς τοποθέτησης της ΕΕ στα θέματα αυτά, θα πρέπει να δούμε πως θα διαχειριστούμε αυτά τα ζητήματα τουλάχιστον σε εγχώριο επίπεδο.
Τι σημαίνει αυτό; Επειδή δυστυχώς φαίνεται, ότι μετατοπίζονται οι αυξημένες τιμές ρεύματος και των άλλων μορφών ενέργειας στους καταναλωτές, είναι κρίσιμο να έχουμε μια καθοριστική παρέμβαση για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.
Έχουμε προτείνει να υπάρξει μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και μια καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του Δημόσιου τομέα όπως π.χ. μέσω της ΔΕΗ, στην άσκηση πίεσης των εξωτερικών παροχών για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή. Να μην πληρώσει πάλι το βάρος και αυτής της κρίσης οι ασθενέστεροι.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα