'
11.9 C
Aigio
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: Το Υπνωτήριο του δήμου λειτουργεί αλλά οι… άστεγοι παραμένουν στους δρόμους!

Ρεπορτάζ: Του Αχιλλέα Ροδίτη

Από τον Δήμο Πατρέων και τον Κοινωνικό Οργανισμό ανακοινώθηκε σήμερα η παράταση της λειτουργίας του Υπνωτηρίου για την φιλοξενία όλων των αστέγων συμπολιτών έως και τις  19 Δεκεμβρίου 2021, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διανυκτερεύσουν σε χώρο του κτιρίου επί της Μπουκαούρη 100 και Γούναρη. Η υποδοχή θα γίνεται κατά τις ώρες 7 μ.μ. έως  9 μ.μ. και η φιλοξενία των αστέγων θα είναι δυνατή έως τις 9:00 το πρωί της επόμενης ενώ η διαμονή στον χώρο παρέχει την δυνατότητα για μπάνιο και σίτιση.

ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Παρ’ όλα αυτά, το σοκαριστικό γνώρισμα στους δρόμους του κέντρου της Πάτρας είναι οι άστεγοι που εξακολουθούν να βρίσκουν κατάλυμα σε εισόδους πολυκατοικιών και γωνιές που έχουν οι ίδιοι διαμορφώσει με χαρτόκουτα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι το… “γιατί” υπάρχουν ακόμα τόσοι άστεγοι, εφόσον λειτουργεί οργανωμένο Υπνωτήριο στην πόλη.

άστεγος στην οδό Γούναρη της Πάτρας

Δυστυχώς στην Πάτρα οι μόνιμα άστεγοι έχουν γίνει… καθημερινότητα καταλαμβάνοντας μάλιστα συγκεκριμένα σημεία σε κεντρικούς δρόμους.

άστεγος στην πλατεία Όλγας, στο κέντρο της Πάτρας

Οι… δύο άστεγοι που μοιράζονται τις κουβέρτες στην Γούναρη, (στην είσοδο του παλιού «Βοσινάκη»), μεταξύ Καραϊσκάκη και Υψηλάντου, οι… δύο άστεγοι (ο Τριαντάφυλλος και μία 60χρονη γυναίκα) που έχουν βρει κατάλυμα στην περιοχή της πλατείας Αγίου Γεωργίου, αλλά και ο… άστεγος της οδού Ερμού, κοντά στην πλατεία Μαρκάτου.

άστεγος στην οδό Ερμού, έναν από τους εμπορικότερους δρόμους της Πάτρας

Η εξήγηση που δίνει ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης, στο «γιατί υπάρχουν άστεγοι ακόμα» παρότι λειτουργεί Υπνωτήριο, είναι ότι κάποιοι εξ αυτών “επιμένουν να διαμένουν έξω και να μην επιθυμούν την φιλοξενία τους στην Στέγη Αστέγων”.

Ωστόσο, η απάντηση αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί απόλυτα όσους υποστηρίζουν ότι αντιθέτως σε άλλες μεγαλουπόλεις πόλεις τουλάχιστον μοιράζονται φαγητό, κουβέρτες και πολλά άλλα είδη στους αστέγους ακόμα και σε εκείνους που δεν επιθυμούν την φιλοξενία τους σε μια οργανωμένη δομή.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ

Για να μείνουν στη Στέγη Αστέγων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απαραίτητα να έχουν μαζί τους κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας και νόμιμης διαμονής στην χώρα (ταυτότητα, διαβατήριο, κάρτα ασύλου κ.λπ.). Παράλληλα, όλοι οι φιλοξενούμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της διασποράς του covid -19 όπως αυτά προβλέπονται από την δομή σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥΥ.

Σε περίπτωση που άστεγοι πολίτες θέλουν να ενταχθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούν να ενημερωθούν για τις αναγκαίες διαδικασίες και έγγραφα ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες του Υπνωτηρίου και του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας συνεχόμενα.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα εξής τηλέφωνα κατά τις ώρες  8 π.μ. έως 9 μ.μ.: 2610342995 & 2614400300

Οι δομές Αστέγων λειτουργούν από τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ” και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα