6.8 C
Aigio
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img

Πάτρα: Παρέμβαση εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη για τα μέτρα προστασίας στους δήμους – ΦΩΤΟ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, συμμετείχαν σήμερα το πρωί, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Δήμου, στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής, απεργίας τους, μετά τον άδικο θάνατο  εργάτριας καθαριότητας του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, όταν διερχόμενο αυτοκίνητο προσέκρουσε στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου που εκτελούσε αποκομιδή απορριμμάτων.

Η συγκέντρωση έγινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος είπε τα εξής:

«Αυτή η κινητοποίηση, αφορά την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Και ρωτάμε: γιατί να κινδυνεύει η ζωή τους ενώ πάνε στην εργασία τους; Δεν ρωτάμε για να μας περιγράψουν απλά την κατάσταση, αλλά για να βρούμε την αιτία. Αν βρούμε την αιτία, θα βρούμε και τη θεραπεία.

Πρώτο ζήτημα λοιπόν που προκύπτει, είναι η ανάγκη να έχουμε την απαιτούμενη στελέχωση των Υπηρεσιών μας, σύμφωνα με τα οργανογράμματά μας. Διότι αν αυτά δεν υπάρχουν, τότε φτάνουμε στα θανατηφόρα ατυχήματα. Δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να κάνει τη δουλειά για δέκα.

Ένας εργαζόμενος που δεν είναι έμπειρος, σε οποιαδήποτε εργασία, είναι πιο επιρρεπής στα ατυχήματα, γιατί κάθε τομέας απαιτεί τη δική του εκπαίδευση και εμπειρία. Και πώς θα έρθει η εμπειρία, πώς θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι των Δήμων από τους κινδύνους, όταν απλά «ανακυκλώνονται»;

Γι’ αυτό επιμένουμε και συνεχίζουμε να απαιτούμε, μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά η κυβέρνηση αρνείται. Και γιατί αρνείται; Γιατί πρέπει οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους, όπως αυτή της Καθαριότητας, να παραδοθούν στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Εμείς όμως, συνεχίζουμε και προχωράμε σε πολιτικές δράσεις, απέναντι σ’ αυτούς που απαγορεύουν τις προσλήψεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών -καθώς και ο εκπρόσωπος του άλλου κόμματος που θέλει να πάρει τη θέση της σημερινής κυβέρνησης-, είπε ότι απαγορεύονται οι προσλήψεις και δεν πρόκειται να γίνουν, ειδικά για τις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ. Αν κάποιες γίνουν, αυτές θα είναι λίγες και θα αφορούν αποκλειστικά επιστημονικό προσωπικό, γιατί η στόχευσή τους είναι οι Δήμοι να γίνουν απλώς, ελεγκτικός μηχανισμός. Άρα, με τη λογική τους, δεν χρειάζεσαι εργαζόμενους στην Καθαριότητα, στο Πράσινο, στα Σχολεία.

Για να ξεφύγουμε από αυτό το πλαίσιο και να μην είμαστε στο μέλλον πάλι εδώ σε μια αντίστοιχη κινητοποίηση, για ένα άλλο ατύχημα, εμείς, ως Δημοτική Αρχή, που είμαστε εδώ όχι για το «φαίνεσθαι», αλλά για την ουσία, εκπροσωπώντας εσάς τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης μας, ζητάμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι όλα τα απαιτούμενα μέσα προστασίας. Και αυτά δεν αγοράζονται με… αέρα κοπανιστό, αλλά με κονδύλια, που έκοψε η κυβέρνηση.

Ποια είναι λοιπόν η στάση μας, απέναντι σ’ αυτούς, που δεν υπολογίζουν ζωές και κόβουν τις χρηματοδοτήσεις; Έχουμε μπροστά μας εκλογικές αναμετρήσεις. Θα τους ψηφίσουμε; Θα τους εμπιστευτούμε και την επόμενη φορά που θα βιώσουμε την τραγική συνέπεια της αδιαφορίας τους, θα έρθουμε πάλι να διαμαρτυρηθούμε; Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Είμαστε μαζί σας. Ο αγώνας είναι πολιτικός και επιβάλλεται ο καθένας να πάρει τη θέση του σ’ αυτόν».

Τα αιτήματα των εργαζομένων στους Δήμους είναι:

•  Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.

• Πλήρης αναγνώριση, τώρα, του Εργατικού Ατυχήματος και της Επαγγελματικής Ασθένειας, στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

• Άμεση πρόσληψη Ιατρών Εργασίας (Ι.Ε.) και Τεχνικών Ασφαλείας (Τ.Α.) σε όλους τους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

• Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Άμεση εφαρμογή της πρότασης της Επιτροπής του άρθρου 97 του Ν.4483/2017 για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

• Εκσυγχρονισμός των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) που χορηγούνται στους εργαζόμενους. Αυτόματο σύστημα ποινών, διοικητικών, πειθαρχικών και οικονομικών, σε όσους Δήμους δεν χορηγούν τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.).

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα