'
14.2 C
Aigio
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: Κρίσιμη συνάντηση μετά τις γιορτές για τον αμίαντο που απειλεί μια ολόκληρη συνοικία!

Ρεπορτάζ: Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ενώ παραμένει ενεργά στο προσκήνιο το θέμα ύπαρξης αμιάντου σε κτίρια της Πάτρας, ακόμα και σε κτίρια όπου στεγάζονται οργανισμοί ή δημόσιες υπηρεσίες, το γνωστό πρόβλημα της καρκινογόνου της αμιαντοσκεπής στις 114 εργατικές κατοικίες της συνοικίας του Αγίου Νεκταρίου, εξακολουθεί να μην έχει… βρει τη λύση του.

Παρά τις συσκέψεις επί συσκέψεων, παρά τις διαδοχικές επισκέψεις και συναντήσεις με κατοίκους της συνοικίας, από βουλευτές και αιρετούς εκπροσώπους των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης.

Παρά, ακόμα, τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας, αλλά και τις επισκέψεις του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, μαζί με τους κατοίκους, στον ΟΑΕΔ που ως οργανισμός έχει διαδεχθεί τον ΟΕΚ (Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας) που ευθυνόταν για την κατασκευή των σπιτιών αυτών και την επιλογή της αμιαντοσκεπής τους.

ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΔΕ

Το μόνο θετικό και ενθαρρυντικό σημείο που προκύπτει στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εκπολιτιστικού συλλόγου της συνοικίας του Αγίου Νεκταρίου, Αχιλλέα Μουντζούρη, είναι ότι από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το αίτημα για απομάκρυνση του αμιάντου με ευθύνη του δημοσίου παραμένει «ζωντανό».

Αμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται μία ακόμα συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων κατοίκων και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννη, ο οποίος δείχνει να μην εγκαταλείπει το θέμα.

Μένει να δούμε αν θα υπάρξει «φως» στον ορίζοντα. Αν δηλαδή ο ΟΑΕΔ ή το υπουργείο Περιβάλλοντος λάβουν απόφαση για τη δρομολόγηση του έργου απομάκρυνσης της επικίνδυνης αμιαντοσκεπής.

Η συνοικία Αγίου Νεκταρίου της Πάτρας, με τις 114 εργατικές κατοικίες του ’50 που κατασκευάστηκαν με μία ενιαία αμιαντοσκεπή που μετέπειτα αποδείχθηκε… επικίνδυνο καρκινογόνο υλικό!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Πολλοί δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί για ποιο λόγο δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες των εν λόγω εργατικών κατοικιών να απομακρύνουν μόνοι, με ιδία έξοδα δηλαδή, τις αμιαντοσκεπές. Σαφώς και καμιά οικογένεια δεν διαθέτει τα χρήματα για να διώξει την καρκινογόνα σκεπή απ’ το σπίτι της, αλλά ακόμα κι αν τα είχε, αυτό θα ήταν αδύνατο για δύο λόγους:

  1. Η αμιαντοσκεπή είναι μία και ενιαία, και για τις 114 εργατικές κατοικίες
  2. Η απομάκρυνση αμιάντου είναι έργο ευθύνης συγκεκριμένων εταιρειών και το κόστος ξεπερνά τις δυνάμεις ενός μέσου οικογενειακού προϋπολογισμού

Όταν ο ΟΕΔ έκτισε τα σπίτια, τη δεκαετία του ’50, επέλεξε το υλικό του αμιάντου για να σκεπάσει όλα τα σπίτια μαζί. Έτσι οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι πλέον. Δεν μπορεί ο καθένας ξεχωριστά να προβεί στο έργο αλλαγής της σκεπής του σπιτιού του. Ούτε όμως και όλοι μαζί να συγκεντρώσουν ένα χρηματικό ποσό της τάξης… εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που απαιτούνται για ένα τόσο σοβαρό και μεγάλο έργο.

Άρα μόνη ελπίδα είναι το δημόσιο να αναλάβει την ευθύνη. Και αυτό ακριβώς επιδιώκεται. Με τη διαφορά ότι ο ΟΕΚ, που είχε την ευθύνη της κατασκευής δεν υφίσταται και έχει κληροδοτηθεί στον ΟΑΕΔ που όμως από την πλευρά του δηλώνει αναρμόδιος και ανήμπορος να παρέμβει. Συνεπώς το θέμα επαφίεται στην πολιτική βούληση της κεντρικής εξουσίας.

ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της εν λόγω συνοικίας αλλά ολόκληρη την πόλη. Ο αμίαντος δεν προκαλεί καρκίνο μόνο στους κατοίκους του αλλά και πέριξ. «Ταξιδεύει» στις γειτονιές και σ’ όλη την πόλη. Ως εκ τούτου, είναι ζήτημα που αφορά συνολικά τη δημόσια Υγεία της Πάτρας και όχι μόνο της συγκεκριμένης γειτονιάς.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα