23.4 C
Aigio
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

ΠΑΤΡΑ: Εμποροι εγκαταλείπουν τις λαϊκές και πάνε στα καράβια!

– Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχουν εγκαταλείψει τους πάγκους των λαϊκών αγορών της Πάτρας, περισσότεροι από εβδομήντα επαγγελματίες που αναζήτησαν άλλες εργασιακές διεξόδους…

 του Αχιλλέα Ροδίτη

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο η «Πολιτεία» αποκάλυπτε ότι από τα 145 μέλη που είχε μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου του 2024 ο Σύλλογος Οπωρολαχανοπωλών Λαϊκών Αγορών Πάτρας «ο Άγιος Τρύφωνας», στα μέσα Φεβρουαρίου είχαν μείνει 88 άτομα και εντός του μηνός Απριλίου αριθμούσαν λίγο πάνω από 75 μέλη. Τονιζόταν έτσι η φθίνουσα πορεία που είχε ξεκινήσει στον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι παραμένουν στον κλάδο, και αυτό, συνεπεία των δυσβάσταχτων οικονομικών και φορολογικών υποχρεώσεων που λειτουργούν ως «θηλιά» για τους εμπόρους, με αποτέλεσμα ο ένας μετά τον άλλον να εγκαταλείπουν αναζητώντας άλλες εργασιακές διεξόδους.

Σήμερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Παπαδάτος, ενημερώνει μέσω της «Πολιτείας» για το γεγονός ότι άλλοι 18 συνάδελφοί του αποχώρησαν πρόσφατα ακούγοντας για το τεκμαρτό που για την πλειονότητα των επαγγελματιών αγγίζει, ως υποχρέωση, τα 2.000 και 3.000 ευρώ και άνω! «Ιδίως όσοι είμαστε πολλά χρόνια στον χώρο και έχουμε πολλές τριετίες, πρέπει να πληρώσουμε ένα σωρό χρήματα. Αλλά πού να τα βρούμε;…», αναρωτιέται ο κ. Παπαδάτος και περιγράφει ένα κλίμα αδιεξόδου που επικρατεί και επιβαρύνει τους μεροκαματιάρηδες βιοπαλαιστές της λαϊκής αγοράς και μια τάση φυγής από επαγγελματίες οι οποίοι εγκαταλείπουν τους πάγκους για να πάψουν, όπως λέει, να χρεώνονται.

ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ…

Από εκείνους που αποχώρησαν από τη λαϊκή, κάποιοι ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο που είχαν ακολουθήσει στις αρχές του χρόνου άλλοι συνάδελφοί τους. Έβγαλαν φυλλάδια για να εργαστούν στα καράβια. Είτε στη γραμμή «Πάτρα-Ιταλία», είτε και σε γκαζάδικα και τάνκερ. Άλλοι, αξιοποίησαν επαγγελματικά διπλώματα οδήγησης και έπιασαν δουλειά σε φορτηγά. Κάποιοι όμως ακόμα ψάχνουν για νέα δουλειά. Αλλά οι συνδικαλιστές εξηγούν: «το προτιμούν απ’ το να εργάζονται κάθε μέρα στη λαϊκή κι αντί να βγάζουν ένα μεροκάματο, τελικά να ‘βουλιάζουν’ στα χρέη».

ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ;

Το ερώτημα είναι… «τελικά πόσοι θα μείνουν στη λαϊκή». Καθώς χαρακτηρίζεται «μαθηματικά βέβαιη» η συνέχιση των αποχωρήσεων εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των εξόδων και της ταυτόχρονης δυνατότητας για τους μικροπωλητές να μπορούν και να βιοπορίζονται και να συντηρούν τις οικογένειές τους. Επίσης, ο κ. Παπαδάτος επισημαίνει: «Όλα αυτά στη λαϊκή αγορά που αν δεν υπήρχε κι αυτή δεν ξέρει κανείς πού θα ψώνιζε ο κόσμος και πώς θα εξασφάλιζε κάποια βασικά είδη ανάγκης στο σπίτι».

  

ΨΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ»

ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ VOUCHER

1) PAPADATOS (ενθετη) (1)

Ο κ. Παπαδάτος έδωσε την εικόνα που επικρατεί, κάθε μέρα, στις λαϊκές. «Απόλυτη ησυχία», λέει. «Πλέον έχουμε πάψει να φωνάζουμε, όπως είχαν όλοι συνηθίσει, να ακούν τις φωνές των μικροπωλητών απ’ τους πάγκους για να προσελκύσουν πελάτες. Τώρα… πού να φωνάξουμε;», προσθέτει. Δίνοντας έτσι μια χαρακτηριστική περιγραφή του τι επικρατεί στις λαϊκές της Πάτρας. «Λίγος κόσμος που λίγα ψωνίζει», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Άγιος Τρύφωνας».

Αναφέρει ότι έχει αποτελέσει οριστικά «παρελθόν» να πηγαίνουν οι καταναλωτές στη λαϊκή και να ψωνίζουν ποσότητες προϊόντων. Τώρα πηγαίνουν μόνο αργά, μην τυχόν έχουν «πέσει» λίγο οι τιμές, αγοράζουν ελάχιστα είδη και ζητούν λιγοστές ποσότητες. «Πάει το… ‘βάλε μου 10 κιλά πατάτες κ.λπ.. Τώρα, έχουμε αγορές σε μια τσαντούλα μικρή, αγοράζουν προϊόντα με το ‘σταγονόμετρο’». Και παράλληλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου επανέφερε κι μια πρόταση που ουδέποτε εξετάστηκε από το αρμόδιο υπουργείο, σε μια προσπάθεια τόνωσης της αγοραστικής κίνησης και υποστήριξης των εμπόρων της λαϊκής, όπως είναι αυτή της χρήσης voucher – προπληρωμένων καρτών στα «ευαίσθητα» νοικοκυριά, για να μπορούν να ψωνίζουν στη λαϊκή αγορά.

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα