36.7 C
Aigio
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
spot_img

Παράταση για αντικειμενικές αξίες, βεβαιώσεις μηχανικών και αδήλωτα εμβαδά ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Τρίμηνη παράταση της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, των βεβαιώσεων μηχανικών και της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων ζήτησε από την κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ στην ετήσια ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε με την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας στην Πάτρα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων για μεταβιβάσεις και ιδίως γονικές παροχές και δωρεές, λόγω του ότι, παρά τις προσπάθειες, ο Ηλεκτρονικός Φάκελλος Μεταβίβασης Ακινήτων δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, η “πιστοποιητικοκρατία” παραμένει ανίκητη και απαιτείται πολύμηνη μαρτυρική κυριολεκτικά ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων, ακόμη και για το πιο απλό συμβόλαιο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς αναφέρθηκε στην άνευ προηγουμένου επιτυχία της ΠΟΜΙΔΑ να διεκδικήσει και να λάβει από την κυβέρνηση περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις των ιδιοκτητών από τις μειώσεις των ενοικίων λόγω της πανδημίας, αλλά και στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η καταβολή των υπολοίπων οφειλομένων ποσών από την ΑΑΔΕ. Επίσης αναφέρθηκε στο ότι οι επιστροφές αποζημιώσεων που ανακοινώθηκε θα ζητηθούν από τους ιδιοκτήτες αφορούν ποσά που τους προκαταβλήθηκαν από το ΥΠΟΙΚ με βάση τις δηλώσεις COVID του προηγούμενου μήνα, χωρίς καμιά υπαιτιότητά τους


Αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” 2021-22 που ξεκινά σε λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε την άμεση ένταξη στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ της αναβάθμισης των ενοικιαζομένων κατοικιών, αλλά και των κενών κατοικιών που θα διατίθενται στη συνέχεια για κύρια κατοικία, με το αυτό ποσοστό επιδότησης που προβλέπεται για τις λοιπές κατηγορίες, και όχι με το μειωμένο ποσοστό του 40% με το οποίο ουσιαστικά “τιμωρούνται” οι ενοικιαστές, ώστε να αναβαθμιστούν κατοικίες που διαμένουν ενοικιαστές – θύματα της “ενεργειακής φτώχειας”. Η δίκαιη εξίσωση της επιδότησης στο “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την αναβάθμιση του ενοικιαζόμενου, αλλά και του κενού κτιριακού δυναμικού κατοικιών της χώρας που θα αυξήσει την προσφορά κατοικίας, κάτι που η κοινωνία μας το έχει απόλυτη και άμεση ανάγκη.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Επίσης από τον Πρόεδρο και τα στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ ζητήθηκαν ειδικότερα τα εξής:

-Πλήρης και οριστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, και όχι διατήρησή του με άλλη μορφή, που θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών.

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος των μισθωμάτων.

-Κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ και έλεγχος από τους συμβολαιογράφους.

-Αναμόρφωση της ταυτότητας κτιρίου για λιγότερο κόστος και λιγότερη γραφειοκρατία.

-Οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού για τα εκτός σχεδίου ακίνητα για τα οποία το Δημόσιο ζητά από τους ιδιοκτήτες τίτλους που ανάγονται στο 1885!

-Διετής παράταση της προθεσμίας ανοικοδόμησης των κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων, λόγω του ότι η πανδημία δεν άφησε περιθώρια σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς.


Χαιρετισμούς προς την συνέλευση απηύθυναν οι :

  • Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας, Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού. Σημείωσε ότι η ακίνητη περιουσία αποτελεί σημαντικό σύνδεσμο των απόδημων Ελλήνων με την πατρίδα, αλλά και ότι πολλοί απόδημοι σχεδιάζουν να επενδύσουν σε ακίνητα στην Ελλάδα. Υπενθύμισε τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για την αγορά ακινήτων, μεταξύ αυτών η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22 % μεσοσταθμικά από το 2019, η αναστολή του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις, η έκπτωση φόρου για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, η κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές αξίας έως 800.000 ευρώ.
  • Αλέξης Χαρίτσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, τ. Υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ, δόθηκε λύση για τα ανείσπρακτα μισθώματα, νομοθετήθηκε η ρύθμιση χρεών έως και σε 120 δόσεις, ρυθμίστηκαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, θεσπίστηκε απαλλαγή από δημοτικά τέλη των ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ, καταγράφηκε πρόοδος στο Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για αδράνεια στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων που πλήττουν τις κατασκευές ενώ σημείωσε ότι η ΠΟΜΙΔΑ αντιπροσωπεύει τον απλό κόσμο, τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες.
  • Βασίλης Σπανάκης, Βουλευτής ΝΔ Β΄ Περιφερείας Αθηνών. Υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ μεταφέρει στη Βουλή τα προβλήματα ιδιοκτητών ακινήτων ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται η λήψη μέτρων για εκσυγχρονισμό της φορολογίας ακινήτων και διευκόλυνση των μεταβιβάσεων και τάχθηκε υπέρ της παράτασης ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού και της πλατφόρμας των δημοτικών τελών ώστε να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.
  • Ο κ. Γιώργος Χριστόπουλος, Συγγραφέας και Φοροτεχνικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρθηκε στη φορολογία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, τόσο μέσω του ΕΝΦΙΑ όσο και μέσω της φορολογίας εισοδήματος, στην ουσιαστική κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και οικογενειακών δωρεών, και στις συνέπειες της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και στην ανάγκη περαίωσης του ελέγχου και καταβολής των καθυστερούμενων αποζημιώσεων των ιδιοκτητών για τις αναγκαστικές μειώσεις των μισθωμάτων λόγω COVID.
  • Ο κ. Βλάσης Οικονόμου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Ενέργεια και την Κλιματική Πολιτική, παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία είναι πιο συμφέρουσα για τα νοικοκυριά και για το κράτος η παροχή χρηματοδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με εξηλεκτρισμό της θέρμανσης, αντί για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και τη μετατροπή των θερμάνσεων σε φυσικό αέριο του οποίου η οικιακή χρήση βαίνει ήδη προς κατάργηση στη Βόρεια Ευρώπη.
  • Ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) Δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Χαιδούτης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την διαχείριση των περιουσιών τους στην περίοδο του κορονοιού, και ιδιαίτερα στα προβλήματα που προκύπτουν από τα ανείσπρακτα μισθώματα.
  • Ο Γενικός Γραμματεύς ΠΟΜΙΔΑ κ. Αναστάσιος Βάππας, Δικηγόρος Α.Π., αναφέρθηκε στα νομικά θέματα των μισθώσεων ακινήτων και την ανάγκη να μην αρκούνται οι ιδιοκτήτες στην ηλεκτρονική δήλωση της ΑΑΔΕ αλλά να συντάσσεται έγγραφο μισθωτήριο σε κάθε νέα μίσθωση.
  • Η Ειδική Γραμματεύς της ΠΟΜΙΔΑ, κα Κυριακή Αθανασιάδη, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας (ΕΙΑΝΑ) και Δικηγόρος Πατρών ανέφερε ότι το 2020 και το 2021 καταγράφεται επιτάχυνση των δεικτών ανάπτυξης στην αγορά ακινήτων παρά τις δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ωστόσο τόνισε ότι απαιτείται η μείωση της φορολογίας και περιορισμός της γραφειοκρατίας, καθώς και ενίσχυση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
  • Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Αχαίας κ. Αλέξανδρος Μπογιάκης αναφέρθηκε στο ρόλο του λογιστή – φοροτεχνικού στην εποχή της πανδημίας και στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος όσον αφορά τις μισθώσεις ακινήτων και τις δηλώσεις COVID.
  • Ο Ασφαλιστής, Υπεύθυνος του Προγράμματος Ασφάλισης Κτιρίων Μελών ΠΟΜΙΔΑ κ. Νίκος Κεχαγιάογλου παρουσίασε τα σημαντικά πλεονεκτήματα του προγράμματος ΠΟΜΙΔΑ-Interamerican για την ασφάλιση των κτιρίων των μελών της Ομοσπονδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα