'
25.1 C
Aigio
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
spot_img

Ομολογία αποτυχίας το μέτρο Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Όταν η Δεξιά συναντά αδιέξοδα καταφεύγει στην κλασική συνταγή του αυταρχισμού

Συνέντευξη του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εκπομπή «+NEWS» (FlashTVΔυτικής Μακεδονίας, DIONTV Κεντρικής Μακεδονίας, CenterTV Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης) (Θεόδωρος Καρυπίδης, Βαγγέλης Χριστόδουλος, Νίκος Σπιτσέρης)

«Ομολογία αποτυχίας» χαρακτήρισε το μέτρο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στη διακαναλική εκπομπή της Μακεδονίας «+NEWS», το βράδυ της Τρίτης.

«Είναι χαρακτηριστική διέξοδος της Δεξιάς, όποτε συσσωρεύει πολιτικά αδιέξοδα, να καταφεύγει στον αυταρχισμό, στις διώξεις, στην ποινή», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ξεκαθάρισε: «η οικονομική εξόντωση δεν είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί ο καθολικός εμβολιασμός των πολιτών».

Σχολιάζοντας ότι το μέτρο στο οποίο προχωρά η κυβέρνηση «ενέχει μια χαρακτηριστική ταξικότητα, γιατί πιέζει κυρίως ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων», υποστήριξε ότι «δεν μπορεί κάτι τέτοιο να είναι η απάντηση στη δυσπιστία, στο φόβο, αλλά και σε όσους διασπείρουν θεωρίες συνομωσίας γύρω από το εμβόλιο».

«Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να βάλει πρόστιμο στον εαυτό του και όχι στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, διότι έχει ο ίδιος την ευθύνη για την αποτυχία οργάνωσης και υλοποίησης μιας άρτιας και επιστημονικά τεκμηριωμένης καμπάνιας υπέρ του εμβολιασμού», επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, δεν στήριξε το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν αξιοποίησε τις ιδιαίτερες δημοσιονομικές δυνατότητες που αυτή τη στιγμή υπάρχουν, προκειμένου να ανοικοδομήσει το κοινωνικό κράτος», υπογράμμισε. «Αντίθετα, ψάχνει να βρει αποδιοπομπαίους τράγους, καταφεύγοντας στη συνταγή της επιβολής», ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Την ίδια ώρα, έχουμε 100 θανάτους τη μέρα και διπλάσιο αριθμό απωλειών ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ», τόνισε. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «την ίδια στιγμή που δεν προχωρά στα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, περιφέρεται αυτοθαυμαζόμενη, ενώ πετάει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ –όπως με τη λίστα Πέτσα- για τη δημιουργία ενός μιντιακού καθεστώτος λιβανίσματος».

Χαρακτήρισε δε «απολύτως ειρωνική» την πρόθεση Μητσοτάκη να διαθέσει τα χρήματα από τα πρόστιμα στην ενίσχυση του συστήματος υγείας. «Το κάνει αυτό την ίδια στιγμή που κόβει 820 εκ. ευρώ από τη δημόσια υγεία στον προϋπολογισμό του 2022, ενώ “κρατά στην άκρη” και άλλα 600 εκ. για να τα δώσει “εάν χρειαστεί”», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Δηλαδή πότε θα χρειαστεί, αν όχι τώρα που τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα καταρρέουν και στην Αττική βρίσκονται πέραν των ορίων τους, όταν καταλήγουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ ή νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, όταν ακυρώνονται τακτικά ή ακόμα και έκτακτα χειρουργεία», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Όλος αυτός ο κόσμος που έχει ανάγκη κατευθύνεται στις ιδιωτικές κλινικές, στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν συμφέροντα που θησαυρίζουν», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ανάγκη άμεσης επίταξης των ιδιωτικών κλινικών.

Αναφερθείς στο ζήτημα της ακρίβειας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σε μια φάση που οι τιμές στο ρεύμα έχουν εκτοξευθεί και είναι ανάγκη να έχουμε έναν εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, εκείνη πηγαίνει και ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ». «Η ΝΔ δεν παίρνει κανένα μέτρο για να κρατήσει τα τιμολόγια χαμηλά, για να σπάσει τα καρτέλ, για να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, για να αυξήσει τον κατώτατο μισθό», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σχετικά με το σχέδιο της ΝΔ για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, επισήμανε ότι «το σχέδιο αυτό οδηγεί την περιοχή στη φτωχοποίηση και την κοινωνική ερήμωση»«Δεν αφορά τα μισθωτά στρώματα, τους μικρούς και μεσαίους, αλλά κάποιους μεγαλοεπενδυτές που θα βρουν ευκαιρία –μέσω της ενεργειακής μετάβασης- να θησαυρίσουν», δήλωσε. «Χρειάζεται άμεσα αλλαγή στρατηγικής, γενναίες επενδύσεις που θα κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τέλος, όσον αφορά τη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αυτήν την περίοδο, υπογράμμισε: «ενόψει του συνεδρίου μας, διοργανώνουμε αυτό το διάστημα μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα κι αυτό γιατί θέλουμε το συνέδριό μας να κοιτά προς την κοινωνία, να αφορά τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών». «Επισκεφτήκαμε την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τις μέρες αυτές θα βρισκόμαστε στη Δυτική Μακεδονία», κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα