24 C
Aigio
Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025

Οι κριτικές επιτροπές του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» επιστρέφει από τις 15 έως τις 22 Ιουνίου 2025 στον Κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου και στα Παλαιά Σφαγεία Αιγίου!

Το Αίγιο θα υποδεχθεί και πάλι σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της έβδομης τέχνης. Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ακαδημαϊκοί αποτελούν τα μέλη των τεσσάρων τριμελών κριτικών επιτροπών. Με ιδιαίτερη χαρά η οργανωτική επιτροπή του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ανακοινώνει τις κριτικές επιτροπές του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Μυθοπλασίας, Ντοκιμαντέρ, Animation και του Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος.

  1. Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Μυθοπλασίας

Tο έργο της αξιολόγησης των ταινιών αναλαμβάνουν οι:

Ελένη Αγγελοπούλου

Δημήτρης Αναγνώστου

Βασίλης Κατσούπης

Ελένη Αγγελόπουλου

Η σκηνοθέτις Ελένη Αγγελοπούλου δεν θέλησε να μας δώσει βιογραφικό σημείωμα, είναι κάτι που αποφεύγει και είναι απολύτως σεβαστό. Εμείς, δεν έχουμε παρά να την ευχαριστήσουμε τόσο για τη συμμετοχή της στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, όσο και για την αμέριστη συμπαράστασή της στο στήσιμό του. Περισσότερα, θα γίνουν γνωστά το προσεχές διάστημα.

Δημήτρης Αναγνώστου

Ο Δημήτρης Αναγνώστου σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σκηνοθεσία στην Αθήνα στη Σχολή Σταυράκου και θεωρία του σινεμά στο Université Paris 1 Sorbonne και στο Université Paris 3 Sorbonne Nouvelle στο Παρίσι με υποτροφία του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών (ΙΚΥ). Είναι απόφοιτος του Berlinale Talents Sarajevo, Artworks’ fellow του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κι από το 2016, διδάσκει «Αισθητική του Κινηματογράφου» και «Θεωρία του Μοντάζ» στη Σχολή Σταυράκου.

Η πρώτη του μικρού μήκους ταινία «Mare Nostrum» (2020, 26’) έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Βιέννης και συμμετείχε σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.

Αυτή την περίοδο, προετοιμάζει την δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, με τίτλο «Όλοι εκείνοι που πέφτουν», καθώς και την πρώτη του μεγάλου μήκους με τίτλο «Ατοπία» η οποία πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε από το ΕΚΚ για το στάδιο της γραφής.

Βασίλης Κατσούπης

Γεννημένος στο Βόλο το 1977, ο Βασίλης Κατσούπης ακολούθησε Σπουδές ΜΜΕ και Κινηματογράφου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας από νωρίς να εξερευνά τη δυναμική της συνεργασίας μεταξύ των τεχνών – παραγωγή ταινιών, εικαστικές τέχνες, video art. Μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού του στις Τέχνες του Κινηματογράφου, υπηρέτησε ως λέκτορας στη Σχολή Κινηματογράφου ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε δουλεύει στον κινηματογράφο, έχοντας γυρίσει πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις και καμπάνιες, μουσικά videos και ad hoc projects. Το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, «My Friend Larry Gus», έκανε πρεμιέρα στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι. Το «Inside» είναι η πρώτη του ταινία μυθοπλασίας και έκανε πρεμιέρα στην Berlinale το 2023.

  • Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Ντοκιμαντέρ

Tο έργο της αξιολόγησης των ταινιών αναλαμβάνουν οι:

Μάκης Παπαδημητρίου

Εύα Στεφανή

Παναγιώτης Φαφούτης

Μάκης Παπαδημητρίου

Ο Μάκης Παπαδημητρίου είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από το Ανθηρό Καρδίτσας.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου. Επίσης, είναι φοιτητής (…ακόμα) του τμήματος φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο “Δημήτρης Χορν”, το βραβείο της ένωσης κριτικών θεάτρου και κιν/φου, βραβείο α’ αντρικού από την Ακαδημία Κιν/φου, βραβείο α’ αντρικού στο Φεστιβάλ Δράμας, βραβείο α’ αντρικού στο φεστιβάλ κιν/φου στο Σεράγεβο, βραβείο α’ αντρικού στο Athens Digital Film Festival, βραβεία Αθηνοράματος κλπ.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες όπως Suntan, Πλατεία Αμερικής, Chevalier, Flux Gourmet κ.α.

Μικρός ήθελε να γίνει πιλότος. Κρίμα που δεν έγινε, θα είχε πλάκα. Οδηγεί ένα KTM 790 ADV, λύνει τον κύβο του Ρούμπικ – συνήθως σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα. Του αρέσουν οι υπολογιστές και οι τηγανητές πατάτες με φέτα, αυγά και χωριάτικη σαλάτα.

Εύα Στεφανή

Η Εύα Στεφανή γεννήθηκε στις ΗΠΑ και ζει στην Αθήνα. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 30 ταινίες, που κινούνται μεταξύ εθνογραφικού και πειραματικού κινηματογράφου.

Το έργο της έχει προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις (Oberhausen, Cinéma du Réel, FIPRESCI κ.ά.), ενώ κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν και το L’Europe autour de l’Europe και πανεπιστήμια όπως το New York University και το Columbia στη Νέα Υόρκη έχουν οργανώσει αφιερώματα στο έργο της. Από το 2000 και μετά έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εικαστικές εκθέσεις, με σημαντικότερες την documenta14 και την Μπιενάλε της Βενετίας. Το τελευταίο της εικαστικό έργο, με τίτλο «Το Φωτεινό Σπήλαιο», είναι μια εγκατάσταση που δημιουργήθηκε μετά από ανάθεση του ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;».

Εκτός από την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, η Εύα Στεφανή είναι καθηγήτρια κινηματογράφου στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΕΚΠΑ.

Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές θεωρίας κινηματογράφου και ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και κινηματογράφου με έμφαση στο ντοκιμαντέρ στη σχολή Ateliers Varan του Παρισιού και στη National Film & Television School της Μεγάλης Βρετανίας. Η διδακτορική της διατριβή αφορά τις αναπαραστάσεις της Ελλάδας στον εθνογραφικό κινηματογράφο (Πάντειο, 1997).

Η τελευταία της ταινία, με τίτλο «Η καρδιά του ταύρου», είναι ένα ιδιότυπο πορτρέτο του σκηνοθέτη και χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Παναγιώτης Φαφούτης

Ο Παναγιώτης Φαφούτης γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στην Αθήνα Νομική και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Δουλεύει σα σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός.Έχει σκηνοθετήσει 7 μικρού μήκους ταινίες που έχουν βραβευθεί και 2 μεγάλου μήκους ταινίες (“Η Κληρονόμος” και “Παράδεισος”). Επίσης έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, διαφημιστικά, εταιρικά βίντεο,θεατρικά έργα και street events.  Διδάσκει σκηνοθεσία  και κινηματογράφο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και σε άλλες σχολές . Μόλις ολοκλήρωσε την ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Δέντρο”.

  • Κριτική επιτροπή Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Animation

Tο έργο της αξιολόγησης των ταινιών αναλαμβάνουν οι:

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Κώστας Κακαρούντας

Άννα Οικονόμου

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.

Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο “Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»(Εκδόσεις Δελφίνι). Το 1997 κυκλοφόρησε «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη), που αν και σύγχρονος έχει γίνει κλασικός. Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους. Έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.

Εχει προταθεί για το βραβείο Astrid Lindgren και ήταν Υποψήφιος για το διεθνές βραβειο H.C.Andersen. Το 2023 έγραψε το μήνυμα της ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Με παιδιά πρόσφυγες του Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού, δημιούργησε σενάριο για ταινία animation για το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Εχει γράψει πολλά θεατρικά έργα και σενάρια για ταινίες animation. Επεισόδια animation του Τριγωνοψαρούλη του παίζονται στο Ant1+, και του χρόνου στο ERT Flix.

Κώστας Κακαρούντας

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, παραγωγός και animator Κωνσταντίνος Π. Κακαρούντας είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Dahouse Studio και ο Πρόεδρος της ASIFA Hellas – Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων.

Σπούδασε Εικαστικές και Επικοινωνιακές Τέχνες στη Γαλλία στις Σχολές Καλών Τεχνών της Angouleme και του Poitiers αντίστοιχα.

Έχει συνεργαστεί με πολλές εταιρείες παραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχει εργαστεί ως VFX Supervisor σε πληθώρα κινηματογραφικών έργων, συμπεριλαμβανομένης της σκηνοθεσίας έξι ταινιών μικρού μήκους που έχουν διακριθεί σε φεστιβάλ.

Είναι δημιουργικός στοχαστής που αγαπά να συνδυάζει την τέχνη με την τεχνολογία.

Είναι μέλος της PACT.

Άννα Οικονόμου

Η Άννα Οικονόμου είναι animator/ εικονογράφος με καταγωγή απο την Κω και βάση της την Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το 2022. Έκτοτε παρακολουθεί το ΠΜΣ “Δισδιάστατο και Τρισδιάστατο Κινούμενο Σχέδιο”, επίσης στο ΠΑΔΑ, ενώ παράλληλα εργάζεται στον δημιουργικό τομέα της παραγωγής κινούμενων σχεδίων στην Ελλάδα. Η πρώτη της ταινία, “Looking for Joy” απέσπασε το βραβείο Στρατός Στασινός 2022 για την Καλύτερη Σπουδαστική Ταινία, ενώ το 2024 ολοκλήρωσε τη δεύτερη μικρού μήκους ταινία της με τίτλο “Cut the tie”.

  • Κριτική επιτροπή του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

Tο έργο της αξιολόγησης των ταινιών αναλαμβάνουν οι:

Μαρία Ανδρονίκου

Μιρέλλα Λεγάκη

Κωστής Ραμπαβίλας

Μαρία Ανδρονίκου

Η Μαρία Ανδρονίκου σπούδασε στο Λονδίνο: ΒΑ History of Art (University of London), MA Visual Culture (Middlesex University), MResearch Humanities & Cultural Studies (London Consortium, University of London). H διατριβή της αφορά στην ενοχοποίηση της Μοντέρνας αρχιτεκτονικής στον χολλυγουντιανό κινηματογράφο μετά το 1980 και κατατέθηκε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, όπου συνεχίζει ως Μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε θέματα αρχιτεκτονικής και χώρου γενικότερα στον κινηματογράφο.

Το βιβλίο της με τίτλο Λευκός Κίνδυνος: Μοντέρνα Αρχιτεκτονική και Χολλυγουντιανός Κινηματογράφος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αιγόκερως. Η αγγλική του έκδοση, με τίτλο Modernist Architecture and Hollywood Cinema, έχει προγραμματιστεί από τις Εκδόσεις Macmillan για τον Οκτώβριο 2025. 

Από το 2009 διδάσκει Ιστορία Τέχνης & Αρχιτεκτονικής στην Σχολή Σταυράκου. 

Μιρέλλα Λεγάκη

Οικονομολόγος/Μέλος ΔΣ ΟΚΛΕ και WIFT GR

Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΕΚΠΑ) όπου αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής και στην συνέχεια ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Surrey (HB) με ειδίκευση στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και  Marketing. 

Μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.

Εργάστηκε ως Οικονομολόγος και Δ/ντρια Marketing σε πολυεθνικές εταιρείες και ίδρυσε την επιχείρηση ιατρικών οφθαλμολογικών προϊόντων Midi Medical που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ιδρυσε και διηύθυνε την Γκαλερί Pro-Art στην οδό Καλλιδρομίου 30, Εξάρχεια, όπου είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκθέσεων.

Το 2016 ίδρυσε εθελοντικά την Κινηματογραφική Λέσχη Αγ.Παρασκευής όπου διετέλεσε Πρόεδρος επί πέντε έτη και σήμερα είναι Γ.Γραμματέας.

Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Καμπανέλλη του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για τις επετειακές εκδηλώσεις του Λογοτεχνικού Ετους 2021 «Ιάκωβος Καμπανέλλης» του ΥπΠο, συμπεριλαμβανομένου κινημ/φικού αφερώματος. Είναι άμισθη Σύμβουλος του Δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού σε θέματα Πολιτισμού.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινημ/φικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) και είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής για το Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας της ΟΚΛΕ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Θόδωρος Αγγελόπουλος».

Εργάστηκε εθελοντικά στην διοργάνωση του 6ου Φεστιβάλ  WIFT GR 2022 ως σύμβουλος προγράμματος και υπεύθυνη προώθησης της διοργάνωσης στα ΜΜΕ. Μέλος της επιτροπής για το Βραβείο WIFT GR 2023 του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του 64ου και 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του WIFT GR και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του 8ου Φεστιβάλ WIFT GR 2024.

Είναι μέλος ΔΣ της ΟΚΛΕ και του WIFT GR, συνεργαζόμενο μέλος της Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών.

Κωστής Ραμπαβίλας

Ο Κωστής Ραμπαβίλας είναι ηθοποιός και εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Υποκριτικής Κατεύθυνσης του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. (Integrated Master). Εργάστηκε για 4 χρόνια περίπου ως ηθοποιός στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), σε μια συνέχεια της συνεργασίας του με σημαντικούς σκηνοθέτες του θεάτρου (Μ. Μαρμαρινός, Γ. Καλαβριανός, Χ. Χατζηβασιλείου κ.α.).

Η τελευταία του συμμετοχή ως ηθοποιός στον κινηματογράφο ήταν στην αγγλόφωνη ταινία μεγάλου μήκους SUPPORT GROUP OLYMPUS, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μαδρίτης. Για την ερμηνεία του στην τελευταία ταινία ο ίδιος μέχρι σήμερα έχει τιμηθεί με δέκα διεθνή βραβεία και δύο υποψηφιότητες Καλύτερου Ηθοποιού και Καλύτερου Ηθοποιού σε Β’ Ρόλο. H συγκεκριμένη ταινία μάλιστα τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα Παγκόσμια Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου (WICA) και είναι διαθέσιμη για προβολή στις πλατφόρμες Apple TV+, Amazon Prime Videos, Xbox, Vudu, Vimeo, Google Play κ.α. στις Η.Π.Α., τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και σε όλες τις υπόλοιπες αγγλόφωνες χώρες. Επιπρόσθετα, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 10 ταινίες μικρού μήκους με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Cannes World Film Festival, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Humphrey Bogart Film Festival – Florida κ.α.).

Συμμετείχε επίσης σε αγγλόφωνες σειρές, όπως στη βραβευμένη με Emmy Καλύτερης Σειράς TEHRAN (Apple TV+) και στη σειρά GREEK SALAD (Amazon Prime Videos). Οι τελευταίες του συμμετοχές στην ελληνική τηλεόραση ήταν στις τηλεοπτικές σειρές του ΑΝΤ1 ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ και ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ. Τέλος, έχει τιμηθεί επίσης με ένα διεθνές βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σεναριογράφου (Μικρού Μήκους) και μια διεθνή τιμητική διάκριση Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (Μικρού Μήκους) γιατο σενάριό του με τίτλο ΆΒΥΘΟΣ.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement - spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα