15.7 C
Aigio
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img

Οι Καλλιτέχνες στους δρόμους – Σήμερα το μεσημέρι η μεγάλη κινητοποίηση

Με συγκέντρωση σήμερα στο Πεδίον του Αρεως και στη συνέχεια μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, όπου θα γίνει συγκέντρωση στις 12 μ., συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις των καλλιτεχνικών σωματείων και των σπουδαστών Καλλιτεχνικών Σχολών με αιχμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου.
Καλλιτέχνες και σπουδαστές ζητούν την απόσυρση του απαράδεκτου ΠΔ, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν το πάγιο αίτημά τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Για τους συγκεντρωμένους θα υπάρχει επίσης πούλμαν στο Πεδίον του Αρεως για τη μετακίνηση προς το υπουργείο Παιδείας.

Για τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος (ΠΟΘΑ) έχει αποφασίσει στάση εργασίας σε όλες τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα μαθήματα, τα γυρίσματα, τα studio και τα εργαστήρια, από τις 11.30 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ.

Στη στάση εργασίας συμμετέχουν με αποφάσεις τους η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, διευκολύνοντας τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Σε μια λογική κυβερνητικού μοιράσματος υποσχέσεων κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, χτες πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο Δημόσιο, με σχετική ΚΥΑ. Αυτό βεβαίως δεν αλλάζει τις προβλέψεις του ΠΔ για κατοχύρωση της υποβάθμισης των πτυχίων των Καλλιτεχνικών Σχολών. Ακόμα, η κυβέρνηση επαναδιατυπώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει στη διαβάθμιση των σπουδών, κάτι που ούτως ή άλλως ήταν στους στόχους της, εναρμονιζόμενη με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», μέσω του οποίου διαφοροποιούνται και κατηγοριοποιούνται οι απόφοιτοι, ενώ δεν απαντά στο αίτημα καλλιτεχνικών σωματείων και σπουδαστών για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Κοινό κάλεσμα για τη σημερινή κινητοποίηση απευθύνουν Σωματεία Μουσικών και συγκεκριμένα: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, τα παραρτήματα του σε Εύβοια, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης, Καλαμάτα, Σάμο, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη (στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου ώρα 12.00), Καρδίτσα και Λάρισα (στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα Πλατεία Νομαρχίας ώρα 12.30), Χανιά (στην Περιφέρεια Χανίων ώρα 12.00), Τρίκαλα (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων – πρώην Νομαρχία στις 12.00), Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ, Σύλλογος Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων , Φιλαρμονική Ορχήστρας Χαλανδρίου, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικών Σχολών, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών.

Στο κοινό τους κάλεσμα σημειώνουν:

«Το Π.Δ. 85/22 ξεσήκωσε τον καλλιτεχνικό κόσμο και οδήγησε σε μαζικές κινητοποιήσεις μέσα στο Δεκέμβρη οι οποίες έφεραν στο επίκεντρο τα χρόνια προβλήματα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.

Είναι ελπιδοφόρο ότι εκατοντάδες νέοι σπουδαστές βγήκαν στο δρόμο ζητώντας την αναβάθμιση των σπουδών τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Παρά το ότι η χώρα μας διαθέτει ένα πλούσιο και αξιόλογο καλλιτεχνικό δυναμικό σε όλες τις μορφές της Τέχνης, προωθείται σταθερά από το Κράτος και από όλες τις Κυβερνήσεις, η απαξίωση του Πολιτισμού και ειδικότερα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.

Μπροστά στη διευρυμένη αγανάκτηση η Κυβέρνηση επιχείρησε με ελιγμό να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των καλλιτεχνών. Με διευκρινιστική Εγκύκλιο αναφέρει ότι οι κάτοχοι Πτυχίων Ωδείων κατατάσσονται στην μισθολογική κατηγορία Τ.Ε. σύμφωνα με το ν. 4325/15. Ζητάμε τη διεύρυνση αυτού του μέτρου χωρίς διακρίσεις για το σύνολο των αποφοίτων Καλλιτεχνικών Σχολών.

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε στο επίκεντρο το αίτημά μας για Μουσική Εκπαίδευση Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή Βαθμίδα.

Σ’ αυτόν το δρόμο απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας

προς τους επαγγελματίες μουσικούς,
προς τους σπουδαστές μουσικής και
το εκπαιδευτικό προσωπικό σε Ωδεία και σε Πανεπιστημιακά τμήματα, απέναντι σε λογικές που καλλιεργούν τον ανταγωνισμό των διαφορετικών επαγγελματικών προσόντων.
Καλούμε στη μοτοπορεία τη Τρίτη 10 Γενάρη που θα ξεκινήσει από το Πεδίο του Άρεως στις 11.30 π.μ. και θα καταλήξει στο Υπουργείο Παιδείας.

Επίσης την ίδια μέρα, Παραρτήματα του Π.Μ.Σ. και Μουσικά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα διοργανώνουν κινητοποιήσεις έξω από τα κτήρια των κατά τόπους Περιφερειακών Αρχών.

Για όσους συναδέλφους δεν μπορούν να συμμετέχουν στην μοτοπορεία, καλούμε σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι.

Κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα με Συνελεύσεις και συσκέψεις για τη διαμόρφωση αιτημάτων που αφορούν την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση».

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα