'
14.7 C
Aigio
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

Ο πρώην Υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος στο AIGIO VOICE: Τα μνημόνια ήταν το δεύτερο ΠαραΣύνταγμα της Ελληνικής Ιστορίας

 -Ο καπιταλισμός εξελίσσεται σε καπιταλισμό της επιτήρησης

-Συνταγματικά ΑΝΕΚΤΟΣ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ειδικών ομάδων

-Ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός και κανείς δεν πιέζεται πολιτικά

-Το ασφαλιστικό σύστημα κινδυνεύει από τυχοδιωκτισμούς της Ν.Δ.

-Η παράδοση των επικουρικών στο τζόγο της αγοράς θα επιδεινώσει την κατάσταση

Ιδιαίτερη τιμή για το AIGIO VOICE αποτελεί η παραχώρηση συνέντευξης επίκαιρου περιεχομένου με τον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο νυν βουλευτής που διετέλεσε Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, θα παραμείνει στην πρόσφατη ελληνική ιστορία ως το πολιτικό πρόσωπο που ηγήθηκε της διοικητικής μεταρρύθμισης, της δημιουργίας του ΕΦΚΑ και της ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων. Από τότε έχουν περάσει πέντε χρόνια και ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει στο AIGIO VOICE ότι είχε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που ανέλαβε και πως ο Νόμος 4387 του 2016 θα έχει πάντοτε την σφραγίδα των θεμελιωδών αρχών της Αριστεράς, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Όταν επικοινωνήσαμε με τον πρώην Υπουργό κ. Κατρούγκαλο, βρισκόταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γερμανία για ζητήματα που αφορούν την Ενωμένη Ευρώπη. Η υγειονομική κρίση βρισκόταν σε έξαρση και ο πρώην Υπουργός ρωτήθηκε για την Συνταγματικότητα των κυβερνητικών μέτρων. «Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και κανείς δεν πιέζεται πολιτικά» απαντά ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Εξωτερικών, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Συνταγματολόγος και Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου.

Αναλυτικά η Συνέντευξη που παραχώρησε στο Νίκο Λυριντζή:

-Ήταν η πιο καθοριστική στιγμή στην πολιτική σας διαδρομή η εισήγηση του Νόμου 4387/2016 για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση; Ο πιο δίκαιος κριτής είναι η ιστορία. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την δημιουργία του ΕΦΚΑ και την ενοποίηση των Ταμείων. Τελικά η ιστορία δικαίωσε την επιλογή της τότε κυβέρνησης;

Το ασφαλιστικό μας σύστημα χρειαζόταν μια βαθιά μεταρρύθμιση. Είχα πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μου όταν ανέλαβα να την επιχειρήσω. Θεωρώ ότι ο νόμος 4387/2016 είχε τη σφραγίδα των θεμελιωδών αρχών της αριστεράς, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Για πρώτη φορά προβλέφθηκαν ίδιοι κανόνες για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές όσο και ως προς τις συντάξεις, στο πλαίσιο ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα.

Το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση αυτή επιχειρήθηκε εντός μνημονίων, με ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις από τους δανειστές, αλλά και οικονομικές, λόγω της κατάρρευσης της περιουσίας των Ταμείων, στην οποία οδήγησε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, είχε συνέπειες ως προς το ύψος των συντάξεων. Όταν έχει χαθεί το ένα τέταρτο του εθνικού πλούτου, το ¼ του ΑΕΠ, αυτό θα αντανακλαστεί μοιραία και στις συντάξεις. Φροντίσαμε όμως να τις συνδέσουμε με την αύξηση του ΑΕΠ, ώστε να σταματήσουν πλέον οι συνταξιούχοι να είναι αυτοί που θα πληρώνουν συνεχώς το μάρμαρο.  Δυστυχώς, το ασφαλιστικό σύστημα κινδυνεύει και πάλι από τους τυχοδιωκτισμούς της Νέας Δημοκρατίας. Παραδώσαμε τον ΕΦΚΑ με πλεόνασμα 1,1 δις Ευρώ και από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της δεξιάς έχει έλλειμμα 440 εκατομμύρια. Η παράδοση των επικουρικών στον «τζόγο» της αγοράς θα επιδεινώσει την κατάσταση αυτή.

-Έχετε ασκήσει δριμεία κριτική για τα μνημόνια που εφάρμοσε η Ελλάδα. Από νομικής και πιο συγκεκριμένα από συνταγματικής πλευράς, τα μνημόνια λειτούργησαν εντός συνταγματικής νομιμότητας ή εκτός ορίων;

Τα μνημόνια αποτέλεσαν το δεύτερο «παρασύνταγμα» της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Ακόμη και εάν αναγκαστήκαμε σε ένα επώδυνο συμβιβασμό τον Ιούλιο του 2015, η ιστορία θα πιστώσει στο ΣΥΡΙΖΑ ότι πέτυχε την έξοδο από αυτά, κρατώντας την κοινωνία όρθια, σώζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα νερού και ενέργειας, ενισχύοντας το ΕΣΥ, βοηθώντας τους πιο αδύναμους.

-Ως έφηβος ενταχθήκατε στις τάξεις της ΚΝΕ. Τολμώ να ζητήσω από εσάς, μια πολιτική ομοιότητα που βρίσκει κάποιος στην παραδοσιακή Αριστερά και στην ριζοσπαστική Αριστερά που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πράγματι επιχειρεί μια πρωτόγνωρη σύνθεση, όπου συναντιούνται άνθρωποι και τάσεις από την παραδοσιακή αριστερά έως το προοδευτικό και δημοκρατικό κέντρο. Εξακολουθώ να υπηρετώ, σε ό,τι με αφορά, τις ίδιες αξίες και αρχές που οδήγησαν στην πολιτική μου στράτευση από πολύ νεαρή ηλικία.

-Αντιταχθήκατε κάποτε στο “Ζέπελιν” που παρακολουθούσε τους Έλληνες. Σήμερα μας παρακολουθούν δορυφόροι και διαδίκτυο. Υφιστάμεθα παραβίαση της ατομικής ζωής και της ελευθερίας έκφρασης και βούλησης;

Ο σύγχρονος καπιταλισμός πράγματι μετεξελίσσεται σε «καπιταλισμό της επιτήρησης». Πέραν των παραδειγμάτων που αναφέρατε, το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα της εποχής είναι η έλλειψη ουσιαστικά κάθε δημόσιου ελέγχου στους γίγαντες του Ιντερνετ να συλλέγουν προσωπικά στοιχεία από τις κοινωνικές πλατφόρμες που διαχειρίζονται, να τα χρησιμοποιούν για πλουτισμό αλλά και για τη διαμόρφωση ενός συγχρόνου «πανοπτικού». Για το λόγο αυτό, για τη ρύθμιση στο διαδίκτυο κινείται τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση (δρομολογούνται οι Digital Services Act και η Digital Market Act, βλ. σχετικά European Commission, «The Digital Services Act package») όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης. 

-Επίκαιρο ερώτημα, πιστεύω ότι εκφράζει πολλούς:  Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συνιστά παραβίαση ατομικής ελευθερίας;

Τα εμβόλια σώζουν ζωές, και ο καθολικός εμβολιασμός αποτελεί το βασικό όπλο που έχουμε κατά της πανδημίας. Γι’ αυτό όμως πρέπει να πεισθεί η κοινωνία στο σύνολό της, με σεβασμό στο νομικό μας πολιτισμό. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ευρωπαϊκός θεσμός που έχει ως κύρια αποστολή την περιφρούρηση ελευθεριών και δικαιωμάτων στην ήπειρό μας, έχει πάρει σαφή θέση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε γενικές κατηγορίες του πληθυσμού.  Το ψήφισμα 2361 (2021), το οποίο υπερψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (και με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας!) ορίζει (παρ. 7.3.1) ότι «ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πιέζεται πολιτικά, κοινωνικά ή με άλλο τρόπο να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί». Αυτό επιβάλλει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Στο δικαίωμα αυτό μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί, όπως σε κάθε άλλο δικαίωμα, ιδίως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, χωρίς όμως να αναιρεθεί η ουσία του. Για το λόγο αυτό είναι συνταγματικά ανεκτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ειδικών ομάδων που παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό, όπως οι υγειονομικοί, με τήρηση πάντα της αρχής της αναλογικότητας. Η πλήρης στέρηση μισθού, πάντως, υπερβαίνει το μέτρο αυτό.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα