23.4 C
Aigio
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Ο πρώην υπουργός Γ. Κατρούγκαλος αποκλειστικά στο aigiovoice.gr σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Μίλησε για Υποκλοπές, Ελληνοτουρκικά, Ακρίβεια και Δυτική Ελλάδα

Μια συνέντευξη για τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, την πολιτική κατάσταση, τα οικονομικά αδιέξοδα των Ελλήνων, τα Ελληνοτουρκικά, αλλά ακόμα, την Περιφερειακή Ανάπτυξη και ειδικότερα την πορεία της δικής μας περιφέρειας, της Δυτικής Ελλάδας, παραχώρησε αποκλειστικά στο aicgiovoice.gr ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Έλληνας Συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικηγόρος ο οποίος έχει διατελέσει Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αν. υπουργός Εσωτερικών & Διοικ. Ανασυγκρότησης, υπουργός Εργασίας, Αν. υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εξωτερικών, σκιαγραφεί την πολιτική πραγματικότητα απαντώντας για το μείζον ζήτημα των ημερών, τις Υποκλοπές. Τονίζοντας ότι “Το σκάνδαλο έχει πάρει πλέον τόσο μεγάλες διαστάσεις που δεν μπορεί να κουκουλωθεί”.

Παρεμβαίνει όμως και για τα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως “είναι αναγκαίο, πέραν των διαύλων επικοινωνίας, να είναι ξεκάθαρες και γνωστές οι κόκκινες γραμμές μας και να ασκούμε ενεργητική διπλωματία αποτροπής”. Κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι “αυτά δεν τα έχει εξασφαλίσει”. Και απαντά ξεκάθαρα στο τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν ήταν στην κυβέρνηση.

Μιλά επίσης για την ακρίβεια, τις δημοσκοπήσεις, αλλά και για την Περιφερειακή Ανάπτυξη που “δεν προωθεί ο Κ. Μητσοτάκης”, εστιάζοντας ειδικά στην Δυτική Ελλάδα, για την οποία επισημαίνει ότι “έχει αναξιοποίητο οικονομικό δυναμικό σε πολλούς τομείς”.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην υπουργός στο aigiovoice.gr και τον δημοσιογράφο Αχιλλέα Ροδίτη:

ΟΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπατε… «Η επιχείρηση συγκάλυψης θα καταρρεύσει». Διαπιστώνετε όμως ότι εν μέσω κυκεώνα ακρίβειας και δυσβάσταχτης καθημερινότητας των πολιτών, το θέμα παραμένει «υψηλά» στην ατζέντα του ενδιαφέροντος; Ή μήπως αυτό ακριβώς μπορεί να είναι εν τέλει και η επικινδυνότερη «παγίδα»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ακόμη και η εφημερίδα που είχε ως πρωτοσέλιδο «Οι υποκλοπές είναι νεκρές» συμμετείχε στον κατακλυσμό των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

Το σκάνδαλο έχει πάρει πλέον τόσο μεγάλες διαστάσεις που δεν μπορεί να κουκουλωθεί. Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται το προφανές που θίγετε και εσείς, ότι δηλαδή το υπ’αριθμ 1 πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια, όμως και οι υποκλοπές αξιολογούνται από την πλειοψηφία ως ένα από τα μείζονα θέματα. Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό, απολύτως μειοψηφικό είναι και το ποσοστό όσων έχουν πειστεί από τις απολογητικές του δηλώσεις ότι δεν ήξερε τίποτα για αυτό. 

Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να χυθεί άπλετο φως σε μία υπόθεση που υπονομεύει την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, παράλληλα με την κριτική μας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία καλύπτει την αισχροκέρδεια των λίγων και ισχυρών, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ζωής των περισσότερων Ελλήνων.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Βάζετε κύριε Υπουργέ στο «κάδρο» την πιθανότητα σύγκρουσης με την Τουρκία (όπως πολλοί διεθνολόγοι υποστηρίζουν) ή αποτελεί ένα σενάριο εκτός πλαισίου, προς το παρόν τουλάχιστον;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο κρεσέντο επιθετικής ρητορικής από τουρκικής πλευράς, όχι μόνον από τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά από σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, με εξαίρεση το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Βεβαίως, όλα αυτά αποτελούν τμήμα μιας γενικότερης αναθεωρητικής στρατηγικής που αποσκοπεί στο να ασκήσει πίεση στη χώρα μας και, ιδανικά για την Άγκυρα, να γκριζάρει περιοχές κυριαρχίας μας.

Δεν είναι τμήμα της στρατηγικής αυτής η πολεμική σύγκρουση. Επειδή όμως ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να προκύψει και από ατύχημα ή από εσφαλμένους χειρισμούς στο πεδίο, είναι αναγκαίο, πέραν των διαύλων επικοινωνίας για τους οποίους σας μίλησα, να είναι ξεκάθαρες και γνωστές οι κόκκινες γραμμές μας και να ασκούμε ενεργητική διπλωματία αποτροπής. Αυτά δεν τα έχει εξασφαλίσει η ΝΔ.

Στην κρίση του καλοκαιριού του 2020 αφενός συσκότιζε τις τουρκικές επιθετικές κινήσεις (το ΟρούτςΡεις το πήρε ο άνεμος στα νερά μας…) και θόλωνε τις κόκκινες γραμμές, με δηλώσεις όπως κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξη μίλια. Παρόμοιες δηλώσεις συνιστούσαν πρόσκληση στην Άγκυρα να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας εκεί που ασκούσε την πραγματική πίεση, στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα μας. Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης δεν άκουσε τις συνεχείς προτάσεις μας να αξιοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να υπάρχει κόστος για την τουρκική επιθετικότητα.

Παραχώρησε «δωρεάν» την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, ενώ του είχαμε προτείνει να τη συνδέσει με την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας και την δέσμευση για κοινή προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Τώρα που είναι στην ημερήσια διάταξη η πρόταση Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα θα πρέπει η κυβέρνηση να θέσει ρητούς όρους για τυχόν συμμετοχή σε αυτή της Τουρκίας.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν σήμερα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, ποιες θα ήταν οι βασικές ενέργειες στη δική σας ατζέντα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά;

Επειδή είμαστε δύναμη πατριωτικής ευθύνης δεν περιοριζόμαστε σε κριτική στην κυβέρνηση, αλλά έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Συγκεκριμένα, έχουμε προτείνει  την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, στο Καστελόριζο και αργότερα όπου αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο κριθεί ότι είναι αναγκαίο ως πρώτο βήμα μιας παρόμοιας συγκροτημένης στρατηγικής άσκησης στοχευμένης πίεσης προς την  Τουρκία.

Η λογική της πρότασης υπερακοντίζει κατά πολύ την ανάγκη να διεμβολιστεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ούτως ώστε να μην υπάρξει επανάληψη της κρίσης του 2020, όταν το τουρκικό ερευνητικό OrucReis πραγματοποίησε έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας μας, ως τα 6,5 νμ από το Καστελόριζο και 8 νμ από τη Ρόδο χωρίς συνέπειες. Η ενέργεια αυτή –  άσκησης κυριαρχίας- εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο  στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα θα καλέσει τις όμορες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνομιλίες, προκειμένου να υπάρξει οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στη Χάγη.

Η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων με την Λιβύη, αλλά και η συνέχιση των συνομιλιών με την Αίγυπτο για επέκταση της σημερινής ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας. Παράλληλα, η χώρα μας πρέπει να επιδιώξει την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, προκειμένου να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών με εμάς και τις άλλες όμορες χώρες, στη βάση του δίκαιου της θάλασσας.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρά την ακρίβεια, τον πληθωρισμό του 12,1% οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως άνω του 60% των πολιτών δεν επιρρίπτει στην κυβέρνηση την ευθύνη του καλπασμού των τιμών στα αγαθά και την ενέργεια. Τι λέτε για αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις απορρίπτουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ως αναποτελεσματική. Χαρακτηριστικότερη η πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, όπου αναφορικά με το καλάθι του νοικοκυριού, μόλις το 33% των ερωτηθέντων το κρίνει ως ένα θετικό μέτρο ενώ το 61,1% το κρίνει αρνητικά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το εύρημα στην ίδια δημοσκόπηση ότι σε σχέση με τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και της μεσαίας τάξης, ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί σε θετικές γνώμες του κ. Μητσοτάκη με ποσοστό 34,7%. Και ως προς το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τηνακρίβεια και την αισχροκέρδεια υπερτερεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναντι του πρωθυπουργού με ποσοστά 30,6% έναντι 29,4%.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα επιμείνω στο θέμα των δημοσκοπήσεων, βάζοντας στην κουβέντα το επιχείρημα που ακούγεται από αρκετές πλευρές ότι «υπάρχει δυσαρέσκεια» όμως αυτή «δεν εξαργυρώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Τι ισχύει τελικά κατά τη δική σας εκτίμηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στις δημοσκοπήσεις παγίως υποεκπροσωπείται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να θυμίσω ότι στις εκλογές του 2019 που πήραμε 32% οι περισσότερες μας έδιναν ποσοστά γύρω στο 24-25%.. Θεωρώ ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και αναδεικνύεται το δίλημμα συνέχιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση τόσο και θα ενισχύονται τα ποσοστά μας.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρακολουθείτε την πορεία των Περιφερειών επί μέρους. Ποια η προσέγγιση σας για την Δυτική Ελλάδα ειδικότερα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Δυτική Ελλάδα έχει αναξιοποίητο οικονομικό δυναμικό σε πολλούς τομείς, στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες και στον τουρισμό, αλλά και στη γνώσης, με τα σημαντικά πανεπιστήμια της. Κατά την διακυβέρνηση μας επιδιώξαμε, με τα περιφερειακά συνέδρια ανάπτυξης, να αναδείξουμε τις ευκαιρίες για οικονομική και κοινωνική πρόοδο, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των οικονομικών και των κοινωνικών φορέων.

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται περισσότερο να προωθήσει τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών, παρά για την περιφερειακή ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό είναι το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό κονδυλίων που προορίζονται για την περιφέρεια από το Ταμείο Ανάπτυξης,

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα