18 C
Aigio
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
spot_img

Ο Λυκούργος και η ιστορία της πλατείας Αγίας Λαύρας του Αιγίου!

 

Ο Λυκούργος και η ιστορία της πλατείας Αγίας Λαύρας του Αιγίου! 

Χρειάστηκε να συναντηθούμε μαζί του, στα πλαίσια της τελευταίας περιοδείας του Νεκτάριου Φαρμάκη, την περασμένη εβδομάδα (Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2023), στο κέντρο της πόλης για να μας θυμίσει τη σχέση του με αυτή και μια πτυχή της ιστορίας, της ανακαινισμένης πλατείας Αγ. Λαύρας, για την οποία ο ίδιος προσωπικά, είναι διπλά περήφανος και ας μην είναι μόνιμος κάτοικος Αιγίου!

Αναφερόμαστε στον Λυκούργο Σταυρουλόπουλο (φωτ. αριστερά), τον επιστήμονα (Οικονομολόγο) και στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, ο οποίος κάνει τα δικά του βήματα στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Μπροστά για Όλους» του νυν Περιφερειάρχη.

Τέλος καλό…

Η συνάντησή μας με τον Λυκούργο έγινε στην ανακαινισμένη πλατεία Αγίας Λαύρας, ένα στολίδι πλέον για το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης. Το πρώτο, από τα δύο σημεία για τα οποία ο ίδιος είναι υπερήφανος για την κεντρική πλατεία του Αιγίου, είναι κάτι σε όλους περίπου γνωστό. Η Περιφέρεια, μέσω της Διαχειριστικής Αρχής και τεχνοκρατών -όπως ο κ. Σταυρουλόπουλος- είναι αυτή που έδωσε τη διέξοδο προκειμένου, μετά από μεγάλη περιπέτεια, δύο και πλέον ετών, το έργο να βρεθεί στην τελική ευθεία προς την ολοκλήρωσή του.

Μετά την εγκατάλειψη από πλευρά του πρώτου εργολάβου αλλά και τα… απόνερα της κρίσης, στις κατασκευές, λόγω της αύξησης του κόστους πρώτων υλών, η Π.Δ.Ε. του κ. Φαρμάκη προχώρησε τις διαδικασίες για ένα συμπληρωματικό κονδύλι με στόχο να κλείσει το μέτωπο στο μεγάλο αυτό όραμα που για καιρό έμεινε όρυγμα! Αν δεν έσπευδαν, το προσωπικό της Ε.Υ.Δ., εμείς θα είχαμε σήμερα ένα έργο στη… μέση και ο δήμος μας θα έπρεπε να βρει χρήματα να τα επιστρέψει πίσω στην Ε.Ε.!

Ο Σ. Σταυρουλόπουλος και η πρώτη πλακόστρωση!

Πάμε τώρα στο δεύτερο και πιο ενδιαφέρον ίσως, ιστορικό σκέλος της αφήγησής μας για την οποία ο κ. Σταυρουλόπουλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη μας θύμισε. Είναι μια ιστορία μισού αιώνα και πάνω που σχετίζεται με την οικογένεια του Λυκούργου!

Ξεκινώντας από την άκρη του νήματος της νεότερης ιστορίας, λαμβάνουμε ως αφετηρία τους προγόνους της οικογένειάς του, τους Χριστόδουλο & Κωνστάνταρο Σταυρουλόπουλους, ορμώμενους εκ Σοπωτού, ιστορική περιοχή που αποτέλεσε και έδρα πρώην Δήμου, της Δ.Ε. Αροανίας του Δήμου Καλαβρύτων σήμερα.

Μετά την απελευθέρωση, ο ευθέως απόγονος της οικογένειας Ξενοφών Σταυρουλόπουλος ασχολείται με το εμπόριο Κορινθιακής (μαύρης) σταφίδας, η βάση για την ανάπτυξη της πόλης και για πάρα πολλά χρόνια ο «μαύρος χρυσός», το προϊόν που συνέδραμε προκειμένου να ανορθωθεί η χώρα αλλά και να αποκτήσουν η Πάτρα και το Αίγιο τη σύγχρονη μορφή τους, ως αστικά κέντρα με άξονα το εμπόριο και τις συναλλαγές.

«Η επόμενη γενιά είναι οι Σπύρος, Σωτήρης και Λυκούργος –ο παππούς μου- οι οποίοι μετά τις σπουδές τους, αναλαμβάνουν δράση επιχειρηματική, με την πρακτόρευση πλοίων και τις εξαγωγές σταφίδας. Παράλληλα φροντίζουν να αφήσουν στίγμα ανεξίτηλο στην ανάπτυξη της περιοχής και ειδικότερα της πόλης του Αιγίου.

Είναι οι μεγάλοι δωρητές του Ξενώνα στο Μέγα Σπήλαιο, φροντίζουν για την πρόοδο του τόπου μέσα από νέες υποδομές και κτίζουν πανέμορφες οικίες που κοσμούν την περιοχή της πλατείας Αγ. Λαύρας. Η οποία θυμίζω ότι έχει διπλή ονομασία και ως πλατεία ‘Πολυχρονιάδη’, ονομασία που δόθηκε στη μνήμη του πρώην δημάρχου Πολυχρόνη Πολυχρονιάδη το μέγαρο του οποίου στέγασε το δημαρχείο της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα» αναφέρει ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος στο Αigiovoice.

Η Δημαρχία Σ. Σταυρουλόπουλου

Ως Δήμαρχος της πόλης πλέον, ο Σωτήρης Σταυρουλόπουλος υπηρετεί την αυτοδιοίκηση αρχικά την περίοδο 1934-1941. Η Γερμανική Κατοχή διακόπτει το έργο του, εν συνεχεία και εν μέσω δικτατορίας και εμφυλίου, ο Σωτήρης Σταυρουλόπουλος αναλαμβάνει ξανά το 1951 έως και το 1952 οπότε και αφήνει την τελευταία του πνοή.

«Επί δημαρχίας Σωτηρίου Σταυρουλόπουλου γίνεται η πρώτη πλακόστρωση της πλατείας Αγ. Λαύρας – ‘Πολυχρονιάδη’, είναι το έργο που ουσιαστικά ολοκληρώνει τον αστικό χαρακτήρα που διατήρησε η περιοχή αυτή μέχρι και την τελευταία, πρόσφατη ανάπλαση. Θ πρέπει να είμαστε περήφανοί διότι το Αίγιο απέκτησε σήμερα, μετά από μεγάλο αγώνα, μια πλατεία αντάξια του ιστορικού της παρελθόντος και η νέα γενιά θα απολαύσει τους καρπούς της προσπάθειας που ξεκίνησε, όταν τα οράματα των προγόνων μας γίνονταν πράξη» συμπληρώνει ο κ. Σταυρουλόπουλος.

Κατά τη θητεία του ως δήμαρχος ο Σωτήρης Σταυρουλόπουλος κατασκεύασε την ψαραγορά, επέκτεινε το ηλεκτρικό δίκτυο, εδραίωσε τις γιορτές της Παναγίας και των Ανθεστηρίων και κατασκεύασε αρδευτικά δίκτυα.

Το… στίγμα

Το… στίγμα

Είναι προφανές ότι, μετά και την τελευταία επιτόπια επίσκεψη, και στην αγορά της πόλης, ο Νεκτάριος Φαρμάκης αφήνει το δικό του στίγμα με το συμπληρωματικό έργο της πλατείας Αγ. Λαύρας.

Όσον αφορά στο συνεργάτη του και υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο στην Π.Ε. Αχαΐας Λυκούργο Σταυρουλόπουλο, εκτός από στέλεχος με κατάρτιση και άξιο τεχνοκράτη, διαθέτει μεγάλο οικογενειακό ιστορικό στην τοπική αυτοδιοίκηση… Αξιοζήλευτο μάλιστα θα λέγαμε!.

Σχετικά άρθρα

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Δείτε ακόμα